Το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει τα γαλάζια ψηφοδέλτια και αποφασίζει εθνικές εκλογές – Όλα τα ονόματα των υποψηφίων

Τις αποφάσεις του φαίνεται ότι θα πάρει ο Πρωθυπουργός στο διάστημα ανάμεσα στις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σχετικά με το χρόνο των εκλογών, με τις εκλογικές λίστες και τους υποψήφιους αλλά και με το πολύ σημαντικό ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Ως προς τον χρόνο, πλέον, υπάρχει ένα ρεύμα για τις αρχές Απριλίου, είτε στις 2 είτε στις 9 Απριλίου ενώ μειοψηφική πλέον είναι η θέση για εκλογές τέλη Μαΐου με επαναληπτικές τέλη Ιουνίου.
Αυτό που ως τώρα είναι το πιο πιθανό είναι ότι στην προεκλογική εκστρατεία να αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος δεν θα κατέλθει υποψήφιος σε καμία περιφέρεια.
Ο ρόλος του είναι κομβικός καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο Μαξίμου και είναι επικοινωνιακός με τον απλό λαό.
Για το ρόλο του, ίσως επιβραβευτεί αργότερα με μία θέση στην ευρωβουλή.

Ποιοι έφτιαξαν τις νέες λίστες υποψηφίων;

Ο Πρωθυπουργός είδε τις προτάσεις που του έδωσαν ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, καθώς και ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, ο οποίος γνωρίζει όσο κανείς την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ.
Οι υποψηφιότητες έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν αφού, όπως έχει πει το Μέγαρο Μαξίμου, θα αποκλειστούν π.χ οι τωρινοί αυτοδιοικητικοί όπως π.χ πολλοί αντιπεριφερειάρχες οι οποίοι ήθελαν να κατέβουν στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά αποτέλεσαν το επίκεντρο παραπόνων των σημερινών βουλευτών.
Ακόμα, όμως, δεν είναι σίγουρο σε ποιο βαθμό της αυτοδιοίκησης θα ισχύσει το μέτρο αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα πιάσουν τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους.

Ψάχνουν νέα πρόσωπα…

Από εκεί και πέρα, πολλά θα είναι τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια της ΝΔ από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, από τα κλασσικά επαγγελματικά επιμελητήρια (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι), πρόσωπα από τη νέα γενιά και την κομματική βάση αλλά και ανοίγματα σε υποψηφιότητες από το Κέντρο και τη Κεντροαριστερά.
Τον τελικό λόγο θα έχει βέβαια ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα χειριστεί αποκλειστικά και το θέμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας και ήδη έχει κάνει κάποιες κινήσεις.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Για τις εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας υπάρχουν πολλές υποψηφιότητες.
Ο χαρακτήρας του ψηφοδελτίου θα πρέπει να αποπνέει το μεταρρυθμιστικό τόνο της κυβέρνησης αλλά το άνοιγμα σε κοινωνικές ομάδες.
Στελέχη από τη στενή ομάδα του Μαξίμου θα ήθελαν να είναι στο Επικρατείας όπως ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού που δεν πήγε στον Βόρειο Τομέα, ο Αλέξης Πατέλης, ίσως και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης εάν δεν κατέβει σε κάποια περιφέρεια.
Επίσης, έχουν ακουστεί τα ονόματα του πανεπιστημιακού Νίκου Παπαϊωάννου (ο πρύτανης του ΑΠΘ που έδωσε αγώνα κατά των αναρχικών στοιχείων στο ΑΠΘ) και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα που αποτελεί φιλικό προσωπο του Πρωθυπουργού.
Παράλληλα, υπάρχουν τα ονόματα της Ιωάννας Παλαιοσπύρου και της Σοφίας Μπεκατώρου, που συμβολίζουν το άνοιγμα σε κινήματα γυναικών με μεγάλη αποδοχή.

Περιφέρεια Α΄Αθήνας

Στην πρώτη περιφέρεια της πρωτεύουσας ενδέχεται να είναι υποψήφιος και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Διαθέτει μία τεράστια δημοφιλία, κάνει γκελ στη νέα γενιά και θεωρείται σίγουρη η εκλογή του.
Υποψήφια στην Α’ Αθήνας θα είναι και η δικηγόρος και αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Αθηναίων, Αννα Ροκοφύλλου, ένα ακόμη πρόσωπο που στόχος είναι να φέρει ψήφους από την Κεντροαριστερά.
Στην Α’ Αθήνας επιθυμεί να πολιτευτεί, χωρίς αυτό να έχει κλειδώσει και ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου του δήμου Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας.
Τέλος ακούγεται και το όνομα της δικηγόρου Εβίτας Βαρελά, ενώ η ΝΔ αναζητεί δύο ακόμη νέες γυναίκες.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που είχε ακουστεί, δεν θα βρεθεί υποψήφιος στην Α΄Αθήνας αλλά το πιθανότερο και σε καμία περιφέρεια τελικά.
Για την Α’ Αθήνας είχε ακουστεί και το όνομα του Σπύρου Καρανικόλα, πρώην αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ αλλά ίσως χωρέσει σε άλλη περιφέρεια.

Νότιος και Βόρειος Τομέας Αθηνών

Στο Νότιο τομέα της Αθήνας έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και ίσως του Σπύρου Καρανικόλα.
Στο Βόρειο Τομέα Αθηνών, φήμες θέλουν δύο γυναίκες που ήρθαν στο προσκήνιο με την πανδημία του κορονοϊού, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και την πρόεδρο του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, να θέτουν υποψηφιότητα με τη ΝΔ.
Η πρώτη θα έβλεπε θετικά και την ευρωβουλή.
Στο Δυτικό Τομέα Αθηνών, έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες του πρώην υπουργού και προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και της υφυπουργου για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρίας Συρεγγέλα, ενώ συζητείται και η υποψηφιότητα του εφοριακού Μπάμπη Καούκη, ο οποίος είχε κοπεί το 2019 τη τελευταία στιγμή.

Ανατολική και Δυτική Αττική

Στην περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής υποψήφιοι θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο δικηγόρος Γιάννης Σαμέλης. Ενδεχομένως, η περιφέρεια αυτή να πάρει και 2 έδρες μετά την απογραφή, έτσι θα είναι πολύ εύκολο να βγουν Πέτσας-Ζαχαράκη.
Για τη Δυτική Αττική, εάν αδειάσει μία θέση, ακούγονται τα ονόματα του γεωλόγου και πρώην γενικού διευθυντή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Ανδρέα Τσώκου και της πρώην δημάρχου Μάνδρας, Γιάννας Κριεκούκη ενώ θα είναι ξανά υποψήφιος ο Σταμάτης Πουλής.

Πειραιάς

Στην Α’ Πειραιώς ήδη έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου και έχει κλειδώσει και αυτή του πρώην υποψηφίου δημάρχου, Νίκου Βλαχάκου.
Στη Β’ Πειραιώς, εκτός από τους πολιτευτές, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο αφρικανικής καταγωγής ομογενής και μέλος της ΠΕ της ΝΔ, Σπύρος Χαμπαμπιμάνα αλλά και οι Γιώργος Βρεττάκος, Χριστίνα Τσιλιγκίρη και Μιχάλης Λιβανός που είχαν τεθεί ξανά το 2019.

Θεσσαλονίκη

Στην Α’ Θεσσαλονίκης είχε ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη αλλά πλέον δεν θα είναι υποψήφια αφού της ανεστάλη η κομματική ιδιότητα μετά το ζήτημα που προέκυψε στην ευρωβουλή.
Ακουγόταν το όνομα του πρώην ποδοσφαιριστή Άγγελου Χαριστέα αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
Όπως επίσης, της Βάσως Πατουλίδου και του Γιάννη Παπαγεωργίου, μέλους της Π. Επιτροπής της ΝΔ.
Στην Β Θεσσαλονίκης το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο Φάνης Παππάς. Στην Χαλκιδική, ο Γιώργος Βαγιωνάς δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα.
Δύο σίγουροι υποψήφιοι που θα κοντραριστούν για την πρώτη θέση είναι ο Γρηγόρης Τάσιος και ο Ευθύμης Καρανάσιος.

Κεντρική Ελλάδα

Στη Λάρισα νέα πρόσωπα θα είναι η πρώην υποψήφια δήμαρχος Ρένα Καραλαριώτου και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ και δικηγόρος, Χρήστος Καπετάνος.
Στη Μαγνησία, θα κατέβει ο Χρήστος Τριαντόπουλος εκ νέου. Στα Τρίκαλα, θα πάρει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές η δημοσιογράφος Χαρά Ξανθή.
Ενώ στην Καρδίτσα πιθανά νέα πρόσωπα είναι ο Αριστοτέλης Σπάνιας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο Φώτης Βρέκος, οικονομολόγος που προέρχεται απο την ΟΝΝΕΔ.

Πελοπόννησος

Στην Αχαΐα έπαιζε το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου αλλά ψάχνουν υποψήφιους με προτάσεις από τον Παύλο Μαρινάκη που κατάγεται από την περιοχή.
Στην Ηλεία έχει ακουστεί ξανά το όνομα του Νίκου Καλάκου, του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, της Άννας Μαρία Βλαγκούλη αλλά και του Λευτέρη Βαρουξή.
Στην Αιτωλοακαρνανία θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Σταμάτης, γιος του πρώην βουλευτή.
Στην Αργολίδα ακούγονται ο γιατρός Γιώργος Δωροβίνης και ο δικηγόρος Τάσος Πέζος.
Υπάρχει δυστοκία σε αρκετές περιφέρειες για να βρεθούν υποψήφιοι και κυρίως γυναίκες.
Γι’ αυτό και θα υπάρξουν Στον Εβρο μπορεί να ενεργοποιηθεί από τη νέα γενιά η αντιδήμαρχος Σαμοθράκης Κατερίνα Καραμήτσου-Γιαννέλου.

Βόρεια Ελλάδα

Στα Γρεβενά μετά το πάθημα «Πάτση» θα διεκδικήσει την μονοεδρική ο Χρίστος Βλαχοκώστας.
Στην Πιερία ακούγεται πολύ ο ψυχολόγος Δημήτρης Μπέης, ενώ στην Καβάλα σχεδόν έχει κλειδώσει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας.
Ο δήμαρχος Εδεσσας Δημήτρης Γιάννου θα είναι υποψήφιος στην Πέλλα.
Στη Δράμα, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ αναμένεται να ενταχθούν ο Μιχάλης Τάσου, πρόσωπο της νέας γενιάς, δικηγόρος και αναπληρωτής δήμαρχος, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Στέφανος Γεωργιάδης.
Στη Βοιωτία ακούγεται και το όνομα της φαρμακοποιού, Λουκίας Βαρουξή.
Στη Φλώρινα θα βρεθεί ξανά υποψήφιος ο Στάθης Κωνσταντινίδης, ενώ στη Δράμα θέλει να είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην βουλευτής και αστυνομικός Δημήτρης Κυριαζίδης που θα κοντρατιστεί με τον Μιχάλη Τάσσου και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Στέφανο Γεωργιάδη.

Οι νησιωτικοί νομοί

Στην Εύβοια έχει ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της Σοφίας Νικολάου, πρώην Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Στα Χανιά θα διεκδικήσει μία θέση στη Βουλή ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης στις αυτοδιοικητικές του 2019.
Ενώ στο Ηράκλειο θα είναι υποψήφιος ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ανιψιός του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Στη Σάμο συζητούνται τα ονόματα του πρώην δημάρχου, Μιχάλη Αγγελόπουλου και του δικηγόρου, Γιώργου Νούλα.
Στην Κεφαλονιά έχει ανοίξει βηματισμό ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας.
Στη Λέσβο ακούγονται ο δημοσιογράφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ιάσων Πιπίνης, καθώς και ο πρώην υφυπουργός, Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Στη Χίο ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος ο πρώην υπουργός, Κωστής Μουσουρούλης αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρει το χρίσμα.
Στην Κέρκυρα, αναμένεται να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές, ο γιος του υποψήφιου περιφειάρχη, Αγγελος Σπύρου ενώ ετοιμάζεται και ο δικηγόρος Σπύρος Κλαδάς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ