Το κλίμα στην κοινωνία έχει βαρύνει πο­λύ: Οργή και αγανάκτηση για τον αποτυχημένο Μητσοτάκη

Άκρως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου από τα τέσσερα σημεία της επικράτειας, ενώ εξόχως δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές για την κυβέρνηση.

Το κλίμα στην κοινωνία έχει βαρύνει πο­λύ. Η μέχρι πρότινος απογοήτευση και δυσφορία –στον από­ηχο των καταστροφικών πυρκαγιών– τείνει να μετεξελιχθεί σε οργή και αγανάκτηση, που πλέον αγγίζει και τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Η απήχηση της κυβέρνησης μειώνεται σταθερά, το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού αποψιλώνεται, όπως διαπιστώνουν και οι κυλιόμενες έρευνες που διεξάγονται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Και το χειρότερο είναι ότι τα… χειρότερα είναι μπροστά.

Από την άλλη, είναι περιορισμένα τα περιθώρια κινήσεων εκ μέρους του πρωθυπουργού προκειμένου να αλλάξει (αναστρέψει) την αρνητική φορά των πραγμάτων. Οι τελευταίες πυρκαγιές και η πανδημία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, «έκαψαν» το χαρτί των πρόωρων εκλογών που είχε στο συρτάρι του διά παν ενδεχόμενο. Όσο κι αν σε κάθε ευκαιρία υπογράμμιζε την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία, ένα restart με την προσφυγή στις κάλπες ήταν σταθερά στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Ωστόσο, από τη μια η –κατά γενική διαπίστωση– ανεπιτυχής αντιμετώπιση των πυρκαγιών και από την άλλη η νέα έξαρση της πανδημίας έβαλαν οριστικό τέλος στα σχέδια για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό. Επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης έμεινε χωρίς αφήγημα με βάση το οποίο θα μπορούσε να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

Τα χειρότερα έρχονται!

Και αν το καλοκαίρι ήταν καυτό για την κυβέρνηση, εξίσου θερμό προβλέπεται το φθινόπωρο που είναι καθ’ οδόν αλλά και ο χειμώνας που θα ακολουθήσει. Πρωθυπουργός και υπουργοί πρέπει να βρουν λύσεις για την πανδημία, που αφενός θα περιορίσουν (αναχαιτίσουν) τη διασπορά του ιού και αφετέρου με τις αποφάσεις τους δεν θα επιτείνουν τη δυσφορία των πολιτών. Λογικές και μέτρα που δημιουργούν την αίσθηση του διχασμού προκαλούν αντιδράσεις και κλίμα απροθυμίας. Δηλώσεις υπουργών για αυστηροποίηση των μέτρων αλλά και… τιμωρία (απολύσεις) μη εμβολιασμένων δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση μιας… ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων.

Σε παράλληλο χρόνο, η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τις πληγές που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές. Πληγές οικονομικές, κοινωνικές κ.ά. Θα είναι το επόμενο θέμα στο οποίο θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του περίφημου «επιτελικού κράτους». Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι αν αποτύχει (και αυτήν τη φορά), η κυβέρνηση θα μπει σε έναν δρόμο χωρίς γυρισμό. Εξ ου και έχει αναλάβει ο ίδιος προσωπικά να ελέγχει (κατευθύνει) τα έργα αποκατάστασης των καμένων περιοχών καθώς και τη στήριξη των πληγέντων.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρωθυπουργός καλείται να διαχειριστεί, στο μέτρο που αναλογεί στη χώρα μας, τις συνέπειες των δραματικών γεγονότων στο Αφγανιστάν με την επικράτηση των Ταλιμπάν. Επιπλέον, δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τα ανοιχτά μέτωπα που έχει να διαχειριστεί τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση σε τομείς όπως η Παιδεία, το Ασφαλιστικό κ.ά.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ