Το ΚΙΝΑΛ έχει εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ… αγωνίες

Με το βλέμμα στραμμένο στις εν εξελίξει διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ τελούν στην Κουμουνδούρου, καθώς ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης του δεύτερου γύρου την προσεχή Κυριακή, είναι σαφές ότι η Κεντροαριστερά βρίσκεται σε μία φάση μόχλευσης και κινητικότητας, που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, με δεδομένη την επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να «αλώσει» τον χώρο του Κέντρου με την στρατηγική της «Προοδευτικής Συμμαχίας», η αλλαγή σελίδας στο Κίνημα Αλλαγής και η αναζωογόνησή του, είτε με την εκλογή Ανδρουλάκη είτε με την εκλογή Παπανδρέου, προφανώς και δημιουργεί νέα δεδομένα.

Ανησυχία και προειδοποιήσεις

Αν και τα περισσότερα στελέχη κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και αποφεύγουν τις… πολλές κουβέντες, κάποιες πρώτες δηλώσεις για όσα συμβαίνουν στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ενδεικτικές, ως έναν βαθμό, των συζητήσεων που διεξάγονται στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η επικράτηση Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο δεν είναι το καλύτερο νέο για τους εταίρους του δικομματισμού. Αν ο Παπανδρέου επικρατούσε, η ΝΔ θα είχε τη δυνατότητα αλίευσης στελεχών και ψηφοφόρων από τη δεξιά πτέρυγα. Το ίδιο ισχύει για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν επικρατούσε ο Λοβέρδος», ήταν η ανάλυση που δημοσιοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -και «μπαρουτοκαπνισμένος» δημοσιογράφος- Στέλιος Κούλογλου, προσθέτοντας πως… ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ανταγωνιστή.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο γήπεδο της κεντροαριστεράς και της μεγάλης προοδευτικής παράταξης εμφανίστηκε πλέον και άλλος παίκτης» υπογραμμίζει ο κ. Κούλογλου σε άρθρο του στο tvxs ενώ τόνισε με έμφαση ότι «οι κεντρώοι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ» που ψήφισαν τον κ. Ανδρουλάκη «ήθελαν κάποιον νέο, που αποφεύγει τις κοκορομαχίες και δεν κλείνει ούτε προς τα δεξιά ούτε προς τα αριστερά».

Εξάλλου, με αφορμή την ανάταση στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Κούλογλου ασκεί κριτική και στο δικό του κόμμα, λέγοντας πως «έχει αργήσει να κάνει τις αναγκαίες επεξεργασίες, εγκλωβισμένο σε μια άγονη, εσωτερική αντιπαράθεση», για να προσθέσει: «Το κυριότερο, ίσως, δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το 32% του 2019 για να αποκτήσει γερά ερείσματα στην κοινωνία, στα συνδικάτα, τις γειτονιές και την τοπική αυτοδιοίκηση. Από τους δήμους μέχρι τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, το ΚΙΝΑΛ διαθέτει μεγαλύτερη επιρροή και στελέχη».

«Να μην κλείνουμε τα μάτια»

Ακόμη σημαντικότερη η παρέμβαση ενός κεντρικού στελέχους, που υπήρξε κορυφαίος σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και υπουργός Επικρατείας: ο λόγος για τον Χριστόφορο Βερναρδάκη, που μιλώντας στην δημόσια ραδιοφωνία, υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτιμήσει πολύ σοβαρά τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ». «Δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) σε διεργασίες που συμβαίνουν σε όμορους πολιτικούς χώρους», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και όπως σημειώνει δεν διαβλέπει αντιστροφή των εκλογικών ποσοστών, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία είναι θολή.

Νέα δεδομένα

Όπως προαναφέρθηκε, αυτή η προβληματική αφορά και τα δύο ενδεχόμενα: είτε, δηλαδή, εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, είτε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αρκετά στελέχη, για παράδειγμα, αναγνωρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να επαναπατρίσει αρκετές «παπανδρεϊκής» προέλευσης ψήφους που έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια, ενώ το διεθνές του προφίλ ως «μεγάλου παίχτη» σε όλα τα fora δίνει προοπτική «κυβερνησιμότητας» στο Κίνημα Αλλαγής. Επίσης, άλλα στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι αν εκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης, τότε έστω κι αν πολιτικά «δεν έχει κάνει τη διαφορά και δεν ξέρουμε τί πιστεύει» -όπως τονίζει κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου- μπορεί να φέρει έναν αέρα ανανέωσης στο πολιτικό σκηνικό, με ό,τι αυτό σημαίνει και για τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ.

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ