Τι φέρνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις πυρκαγιές: Πτώση για τη ΝΔ – Καταρρέει ο Μητσοτάκης

Του Βασίλη Σκουρή

Από τις αρχές της εβδομάδας τρεις τουλάχιστον εταιρίες δημοσκοπήσεων τρέχουν πολιτικές έρευνες για τη νέα κατάσταση που δημιουργείται στη χώρα μετά το «καυτό καλοκαίρι» σε όλα τα επίπεδα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα τρέξουν αντίστοιχες έρευνες και οι υπόλοιπες εταιρίες.

  1. Πρώτον, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκαν ένα πολύ σημαντικό πλήγμα στην εικόνα τους με τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς κατέρρευσε η εικόνα του αποτελεσματικού επιτελικού κράτους και του πρωθυπουργού-καλύτερου διαχειριστή των προβλημάτων, των έκτακτων γεγονότων και των κρίσεων που προκύπτουν!
  2. Δεύτερον, η εικόνα αυτή δεν μπορεί παρά να αποτυπώνεται –πέραν του προφίλ του πρωθυπουργού- και στη μείωση της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι πόσο μεγάλη είναι η μείωση αυτή, που όντως βρίσκουν οι δημοσκοπήσεις.
  3. Τρίτον, τι γίνεται με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αργά έστω αλλά σταθερά η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να μειώνει την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία όχι μόνο λόγω της πτώσης των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και μέσω της αύξησης των δικών της ποσοστών. Είναι σαφές πως το Μαξίμου και επιχειρηματικά κέντρα που στηρίζουν με φανατισμό τον πρωθυπουργό, θα επιχειρήσουν να παίξουν ως χαρτί άμυνας στην πτώση της Νέας Δημοκρατίας πως «παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει, ο Τσίπρας δεν μπορεί»! Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να δείχνουν μια αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού-και άρα και σχετική, μικρότερη ή μεγαλύτερη, αύξηση των ποσοστών του.
  4. Τέταρτον, δια γυμνού οφθαλμού, επίσης, κρίνεται θετική η αντιπολιτευτική τακτική και δράση της Φώφης Γεννηματά. Το πόσο θα είναι η αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ θα παίξει ρόλο και στον άτυπο προεκλογικό αγώνα που έχει ξεκινήσει στην Χαριλάου Τρικούπη για την ανάδειξη ηγεσίας στο κόμμα.
  5. Πέμπτον, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μείωση των ποσοστών στα ποιοτικά στοιχεία για τον πρωθυπουργό προσωπικά, αλλά και για την κυβέρνησή του, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που είναι φυσιολογικό, καθώς η κατάδειξη της αλλαγή κλίματος στην ολότητά του απαιτεί χρόνο ωρίμανσης.
  6. Έκτον, σημασία έχει να δούμε και την πορεία των άλλων κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πρωτίστως του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, αλλά και της Ελληνικής Λύσης, καθώς οι διεργασίες στο χώρο δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας και οι κυοφορίες που εκεί συντελούνται είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
  7. Έβδομο -και πολύ σημαντικό-είναι να φανεί σε τι βαθμό υπάρχει αντισυστημικό κλίμα και πώς επιδρά σε αυτό το θέμα των εμβολίων.

Eν αναμονή της δημοσιοποίησης του πρώτου κύματος των δημοσκοπήσεων, ενόψει της νέας πολιτικής χρονιάς που ανοίγει πάντα αρχές φθινοπώρου!

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...