Τι σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας τους επόμενους μήνες: Ο διπλός στόχος και κρυφός άσος στο μανίκι

Με οδηγό το δόγμα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» θα πορευτεί τους επόμενους μήνες ο Αλ. Τσίπρας και με αφορμή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο.

Οπως μεταδίδει το paron.gr o στόχος είναι διπλός: Πρώτον, να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή φθορά στην κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. Και, δεύτερον, να ενισχύσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ ούτως ώστε να αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει πολιτικά.

Με την πανδημία να κλείνει σιγά σιγά τον κύκλο της, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά είναι το βασικό πεδίο όπου ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του μπορούν να αναπτύξουν την αντιπολιτευτική δράση τους. Το μήνυμα που εκπέμπει η Κουμουνδούρου είναι σαφές και… κατηγορηματικό: Μάχη μέχρις εσχάτων σε όλα τα επίπεδα. Εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες το περιβόητο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ του ετοιμάζουν «θερμή υποδοχή». Η κριτική του κ. Τσίπρα και των άλλων στελεχών θα επικεντρωθεί σε δύο βασικά σημεία: Αφενός στο ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, ανατρέπουν κεκτημένα δεκαετιών και αφήνουν τους εργαζόμενους ανυπεράσπιστους στο έλεος των εργοδοτών/επιχειρηματιών. Αφετέρου στο ότι οι επιλογές του κ. Χατζηδάκη είναι «κατά παραγγελία» του ΣΕΒ. Στην Κουμουνδούρου, σε μια προσπάθεια να στριμώξουν πολιτικά την κυβέρνηση, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Εργασίας. Παράλληλα είναι πολύ πιθανόν για τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου να ζητήσουν ονομαστικές ψηφοφορίες με σκοπό στην περίπτωση αυτή να «ενοχοποιήσουν» έναν προς έναν τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Να καταστεί σαφές στην ελληνική κοινωνία ότι με την ψήφο τους ο καθένας ξεχωριστά συνυπογράφει την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Στο κοινωνικό πεδίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να κρατήσει ενεργό το συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο μέχρι να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο αλλά και στη συνέχεια. Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το «παρών» στις εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά και κατήγγειλε τις επιλογές (πρακτικές) της κυβέρνησης. Πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι μέσω των κατά τόπους κομματικών οργανώσεων να μεταφέρει σε ολόκληρη την επικράτεια το κλίμα οργής κατά της κυβέρνησης για τα εργασιακά. Αγκάθι στην όλη προσπάθεια η απουσία συνδικαλιστικών στελεχών με αναγνωρισιμότητα και θετική απήχηση στις τάξεις των εργαζομένων αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ