Τι οδήγησε σε αλλαγή σκηνικού και στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές – «Η ανοχή θα ήταν συνενοχή»

Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα ήταν το στοιχείο που διαμόρφωσε ένα νέο «μομέντουμ» στην πολιτική αντιπαράθεση και έδωσε την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να κλιμακώσει τη στρατηγική του με μια κίνηση που ζυγίζει εδώ και πολύ καιρό, τουλάχιστον από τον περασμένο Ιούλιο και τη συμπλήρωση των δύο ετών μητσοτακικής διακυβέρνησης: το αίτημα για εκλογές. Πλέον η κεντρική πολιτική αντιπαράθεση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και χροιά «εκλογικού ροκ», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως στοιχείο της κεντρικής του καθημερινής εκφώνησης το αίτημα «παραιτηθείτε» και «προκηρύξτε εκλογές».

Η σκέψη αυτή είχε ωριμάσει πλέον στην Κουμουνδούρου ανεξαρτήτως τάσεων, ενώ μερίδα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εδώ και καιρό καλούσε την ηγεσία να ζητήσει εκλογές.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στον δημόσιο διάλογο που αποδίδουν την κίνηση αυτή στην εμφάνιση Ανδρουλάκη στο πολιτικό προσκήνιο μετά τις εκλογές στο Kίνημα Αλλαγής και την πίεση που θεωρούν ότι ασκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ως νέος «παίκτης» στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς. Υπό αυτό το πρίσμα, λέει αυτό το επιχείρημα, ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας εκλογές έκανε μια κίνηση φυγής προς τα μπρος.

Ακόμη κι αν η πτυχή αυτή υφίσταται είναι σαφές ότι αυτή η κλιμάκωση έμοιαζε λογική εδώ και καιρό, στον βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο και μετά, είχε αφήσει πίσω του τους συναινετικούς τόνους μετακινούμενος σε μια τακτική «σκληρού ροκ», αναβαθμίζοντας διαρκώς το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αυτή πλέον είναι επικίνδυνη και πρέπει να φύγει. Αυτό το τελευταίο σταθερό στοιχείο της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ αρχικώς προβλήθηκε ως μέρος μιας στρατηγικής που στόχο είχε η κοινωνία να υιοθετήσει και να προβάλει το αίτημα για εκλογές, μέχρι που η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα έλυσε τα χέρια του Τσίπρα.

Σαφώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται σήμερα να εξηγήσει τη μετακίνηση από την προηγούμενη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η προηγούμενη γραμμή, υπενθυμίζεται, ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά εκλογές εν μέσω πανδημίας, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο.

Τις πρώτες ώρες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού από την Κουμουνδούρου συνόψιζαν τη νέα γραμμή ως εξής: «Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε υπομονή ακριβώς για την ανθρώπινη ζωή. Τώρα, ακριβώς για την ανθρώπινη ζωή ζητά πλέον εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης είναι επικίνδυνος».

Αλλαγή σκηνικού


Από την Κουμουνδούρου υπογράμμιζαν τις προηγούμενες μέρες ότι:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ επί δύο χρόνια είχε βάλει πλάτη, «στρατευόταν» με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ζητούσε πολιτική συνεννόηση κι έκανε προτάσεις συναινετικές (κοινό υπουργό Υγείας, ολιγομελή επιτροπή επιστημόνων κοινής αποδοχής, αίτημα για Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών), διαμηνύοντας ότι είναι διατεθειμένος ακόμα και να στηρίξει δύσκολες αποφάσεις και να αναλάβει ένα μέρος του πολιτικού κόστους.

-Ο Μητσοτάκης όχι μόνο τα αρνήθηκε όλα αυτά, «αλλά πλέον αποκαλύπτεται ότι δεν είναι απλώς ότι δεν μπορεί, είναι ότι δεν θέλει».

-Με αυτά τα δεδομένα πλέον, «οποιαδήποτε ανοχή είναι συνενοχή» λένε απ’ την Κουμουνδούρου. «Ζητάμε εκλογές για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να αμβλύνουμε τις ανισότητες και να σταματήσει το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα και τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης».

Επίσης χρεώνουν μια σοβαρή ανακολουθία στον πρωθυπουργό, ότι δηλαδή όταν πρόκειται για τον προϋπολογισμό «ξέρει να λέει ότι λήγει η πανδημία και να άρει όλα τα μέτρα στήριξης», όταν πρόκειται όμως για εκλογές «την ξαναθυμάται». Κάτι που ερμηνεύουν ως «φόβο για τις εκλογές» με την απλή αναλογική.

Μιλώντας τη Δευτέρα στο Digital Economy Forum 2021 του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο Αλέξης Τσίπρας αιτιολογώντας την κίνησή του να ζητήσει εκλογές σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ζήτησα να οδηγηθούμε στη μόνη ενδεδειγμένη δημοκρατική διέξοδο: στη λαϊκή ετυμηγορία. Ακριβώς για τον λόγο που ήμουν διστακτικός όλο το προηγούμενο διάστημα να ζητήσω κάτι παρόμοιο. Γιατί πρωτεύον σήμερα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της κοινωνικής συνοχής. (…) Και η παραμονή της σημερινής κυβέρνησης, που απέτυχε σε αυτό τον πρωτεύοντα στόχο, εγκυμονεί σημαντικότατους κινδύνους και για τη διαχείριση των επόμενων μηνών μιας κρίσης, η οποία δυστυχώς για τη χώρα θα είναι διαρκής και θα κλιμακώνεται».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ανέδειξε τη σημασία της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα σε αυτή τη συγκυρία που άλλαξε τα δεδομένα της πολιτικής συγκυρίας, επομένως αποτέλεσε τον καταλύτη για την απόφαση να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές. Πιο συγκεκριμένα χαρακτήρισε «τομή», σε σχέση με τις κυβερνητικές ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας, τα όσα συνέβησαν με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα. «Υπάρχει έρευνα, με την υπογραφή του επικεφαλής της επιτροπής των επιστημόνων και κεντρικού συνομιλητή του κ. Μητσοτάκη για τα θέματα της πανδημίας, που δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοχύρωτο το ΕΣΥ και ότι το 38,5% των απωλειών που συνέβησαν την περίοδο που μελέτησαν οι ερευνητές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας ήταν διαφορετική» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, επιχειρώντας να δώσουν έμφαση στο στοιχείο της νέας γραμμής, πως η κυβέρνηση πλέον είναι επικίνδυνη, τόσο ο Νάσος Ηλιόπουλος όσο και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνιζαν χθες πως «το πέμπτο κύμα δεν πρέπει να βρει τη χώρα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ