Τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα

Ανήμερα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου έφτασε στην Αθήνα η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προκειμένου να ξεκινήσει την διήμερη επίσκεψη της στην χώρα μας παραβλέποντας ωστόσο τον συμβολισμό της συγκεκριμένης ημέρας για τους Έλληνες πολίτες.

Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι η Ανγκελα Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα λίγο πριν φύγει από την Καγκελαρία προκειμένου να επουλώσει τις πληγές που άνοιξαν τα μνημόνια επί των ημερών της .

Η Ανγκελα Μέρκελ έφτασε χθες νωρίς το βράδυ στην Αθήνα και ο πρώτος της σταθμός ήταν το σπίτι του πρωθυπουργού στον Λυκαβηττό όπου δείπνησε με τον Κυριάκο και την Μαρεβα Μητσοτάκη, ενώ έκαναν και μια χαλαρή συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο πλευρές.

Σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ λίγο πριν τις 11 το πρωί θα περάσει και το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση της με τον Πρωθυπουργό.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την επίσκεψη της Ανγκελας Μέρκελ στην Αθήνα ανέφεραν ότι έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων. «Είναι ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική» έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Η γυναίκα που παρέμεινε στο τιμόνι της Γερμανίας για 16 ολόκληρα χρόνια και που σημάδεψε με την παρουσία της την ζωή της χώρας μας τα χρόνια των μνημονίων έρχεται στην Αθήνα αφού πρώτα δήλωσε ότι η πιο δύσκολη στιγμή της θητείας ήταν «όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα».

Διπλωματικές πηγές επεσήμαιναν ότι στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν τα ελληνοτουρκικά , η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ,οι σχέσεις της ‘Αγκύρας με την Ευρώπη, και φυσικά τα μέτρα που εξετάζει να πάρει η Κομισιόν κατά της Τουρκίας για την προκλητική της στάση στα Βαρώσια.

Η ‘Ανγκελα Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη της στην Τουρκία και τη συνάντηση της με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την οποία δεν υπήρξε καμία σημαντική πρόοδο σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας για ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας και να επισημάνει ότι είναι απολύτως μη αποδεκτή η θέση της Τουρκίας για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο.

Στο τραπέζι θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, και το μεταναστευτικό αλλά και η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για τους δημοσιονομικούς κανόνες την περίοδο της πανδημίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...