Τι θα κρίνει τις επόμενες εκλογές για τον Αλέξη Τσίπρα; – Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία

Της Μαρίνας Αλεξανδρή

Όσοι συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα μεταφέρουν σταθερά μία βεβαιότητα: Λένε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά πεπεισμένος ότι τις εκλογές, όποτε κι εάν γίνουν, θα τις κρίνει η οικονομία. Και πως καταλύτης για το αποτέλεσμά τους θα είναι η ψήφος των μεσαίων στρωμάτων – των ίδιων εκείνων στρωμάτων, τα οποία «γοήτευσε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά υποσχόμενος ότι θα απαλλάξει από την υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα πνέουν τα λοίσθια κάτω από το βάρος της οικονομικής ασφυξίας και της υπερχρέωσης που προκάλεσε η πανδημία.

Αυτήν ακριβώς την επιχείρηση προσέγγισης των μεσαίων στρωμάτων – των μικρομεσαίων και των «νοικοκυραίων» όπως και ο ίδιος τους αποκάλεσε – κλιμακώνει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσίαση της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ιδιωτικό χρέος και την ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας.

Το timing είναι προσεκτικά επιλεγμένο και συμπίπτει με την επιχείρηση επανεκκίνησης της αγοράς μετά το αποτυχημένο lockdown, το πιο παρατεταμένο και αναποτελεσματικό lockdown σε όλη την Ευρώπη όπως λένε στην Κουμουνδούρου. Και συντονίζεται με τα αγωνιώδη αιτήματα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ένα νέο μοντέλο στήριξης πριν φθάσουν στο οριστικό «λουκέτο».

Το μοντέλο της παρουσίασης, που θα γίνει στις 6 το απόγευμα, είναι εξίσου προσεκτικά δομημένο. Βασίζεται στο πρότυπο της επιτυχημένης εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ, περιλαμβάνει πρόσωπα προερχόμενα από την ίδια την αγορά και ευρισκόμενα εκτός κομματικών τειχών, και θα αξιοποιήσει και πάλι την εικόνα και τις σύγχρονες τεχνολογίας. Η επιδίωξη ενίσχυσης του rebranding του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής, όπως είναι εμφανές και το ότι ο Αλέξης Τσίπρας κοιτά και απευθύνεται κυρίως προς την πλευρά της κεντροαριστεράς.

Σ’ αυτή την παρουσίαση της, «ολιστικής» όπως περιγράφεται, πρότασης για το ιδιωτικό χρέος, θα είναι παρόντες οι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Γιώργος Καββαθάς ως εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, η Λούκα Κατσέλη με την ιδιότητα της οικονομολόγου αλλά και ως εκείνη που είχε δημιουργήσει το μοναδικό μέχρι σήμερα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικιας, ο καθηγητής, τραπεζικού δικαίου και χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου  του Εδιμβούργου, Αιμίλιος Αυγουλέας και ο Καθηγητής Εμπορικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Δημήτρης Αυγιτίδης.

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει τρία σκέλη – περιλαμβάνει αφενός μέτρα για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία και, αφετέρου εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

Και, παράλληλα, περιλαμβάνει και ένα πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, εν είδει αντιπρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στον νέο πτωχευτικό κώδικα της κυβέρνησης:

  • Χρέος πανδημίας: Για τα “κορονοχρέη” η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών έως και 60% και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις, με χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.
  • Ενίσχυση επιχειρήσεων: Προβλέπεται η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, καθώς και η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για ένα χρονικό διάστημα.
  • Μόνιμο Πλαίσιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους: Προβλέπει την κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και νέο πλαίσιο με επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας. 

ΠΗΓΗtvxs.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...