Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας στον Μπλίνκεν

Οι ελληνοαμερικανικές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα να το «κύριο μενού» στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με τον αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, οποίος μετά την Άγκυρα επισκέπτεται από χθες την Αθήνα και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αναμένεται ωστόσο και αναφορά στην ανάγκη για τερματισμό της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιστροφή στη διπλωματία. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Ειδικότερα και όσον αφορά την ατζέντα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τις γνωστές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα προάσπισης της ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και οικονομικό και ενεργειακό κόμβο της περιοχής.

Επιπλέον, θα υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας, ωστόσο θα τονίσει πως αυτή θα πρέπει να είναι «σε αμοιβαία επωφελή βάση».

Είναι γνωστό άλλωστε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και κυρίως στον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί στρατηγική «πρόθυμου εταίρου» έναντι των ΗΠΑ, αντί να προβάλλει σθεναρές διεκδικήσεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και κυρίως αντί να διεκδικεί αμερικανικές δεσμεύσεις στην περίπτωση ενός πολεμικού επεισοδίου στο Αιγαίο.

Κι ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις θέσεις του για τα εξοπλιστικά και συγκεκριμένα θα υπογραμμίσει προς τον αμερικανό ΥΠΕΞ ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το μείζον για το 2023 δεν είναι να υπάρξει ένας νέος γύρος κούρσας εξοπλισμών» ούτε το Αμερικανικό ΥΠΕΞ να απαντά μόνο με δηλώσεις στην τουρκική επιθετικότητα.

Αντιθέτως, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα τονίσει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλλουν στη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό δηλαδή να ασκήσουν πίεση στην γείτονα «για ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς προκλήσεις και παραβιάσεις και με ορίζοντα τη Χάγη».

«Ναι» στον διάλογο αλλά όχι με αόριστες ατζέντες «τρίτων»
Σε αυτή τη «δυναμική» αναφέρθηκε χθες και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνοντας υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία αλλά με βάση εθνική στρατηγική και ατζέντα και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις για την πρόταση 6 σημείων για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, στην οποία αναφέρθηκε το Σάββατο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου.

Ειδικότερα, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως ναι μεν «οι σεισμοί δημιούργησαν προϋποθέσεις αλλαγής του κλίματος και προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία» ωστόσο χρειάζεται να υπάρχει εθνική στρατηγική και «να θέτουμε εμείς την ατζέντα, όχι να ακολουθούμε τυφλά ατζέντες τρίτων ή να απαντάμε αμήχανα στις τουρκικές προτάσεις».

Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για το ότι για ακόμη μία φορά οι εξελίξεις γνωστοποιούνται από την τουρκική πλευρά. Αναφορικά με τις τουρκικές προτάσεις ο Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε ερωτήματα: Ποια ήταν ακριβώς η τουρκική πρόταση 6 σημείων; Ποια ήταν η απάντηση και αν δεν υπήρξε, γιατί δεν κατέθεσε η Ελλάδα αντιπροτάσεις για διάλογο εδώ και δύο μήνες;

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...