Τελείωσαν τα ψέματα: Τρόμος στο Μαξίμου για την κατρακύλα της ΝΔ και του Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις – Ποια είναι τα ποσοστά

Μεγάλη ανησυχία για τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και παρά το γεγονός ότι εκπέμπεται αισιοδοξία για τα μελλούμενα, εντούτοις καταγράφεται ιδιαίτερο άγχος, προβληματισμός, αγωνία και φόβος για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Γιάννη Αναγνώστου στην Kontranews.

Μπορεί μέχρι στιγμής να υπερέχει η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αλλά αυτό γίνεται σε μια μη εκλογική περίοδο, ενώ η κυβέρνηση αρχίζει και καταγράφει ραγδαία φθορά που όμως καλύπτεται διότι απλά δεν κερδίζει από αυτή την κατάσταση η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το κλίμα απογοήτευσης από την κυβερνητική πολιτική για τη διαχείρισης της πανδημίας κυρίως στο υγειονομικό σκέλος και βέβαια στο πεδίο της οικονομίας μεταφέρεται από βουλευτές στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

«Μας σώζει μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει ακόμα ανασυνταχθεί» λένε πολλά στελέχη και παράλληλα σημειώνουν ότι δεν είναι λίγες φορές τελευταία που η αξιωματική αντιπολίτευση με την στάση βουλευτών της, όπως π.χ. πρόσφατα ο Παύλος Πολάκης, φροντίζουν να μεταφέρεται η συζήτηση στα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ αντί στην κυβερνητική πολιτική. «Κάποια στιγμή όμως αυτό θα τελειώσει. Και τότε τι;» διερωτώνται οι πιο έμπειροι.

Γκρινιάζει η βάση

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων θα αρχίσει ένα κύκλο πιο συχνών εμφανίσεων ευελπιστώντας να αλλάξει το κλίμα, ενώ ήταν ενδεικτική η κίνηση να παρουσιάσει ο ίδιος το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο που και αυτή η κίνησή του επικρίθηκε από βουλευτές και υπουργούς καθώς δίπλα του είχε κυρίως εξωθεσμικούς παράγοντες, όπως ο σύμβουλός του Αλέξης Πατέλης (βασικός σύμβουλός του επί των οικονομικών), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και άλλα πρόσωπα που ουδεμία σχέση έχουν με την βάση της ΝΔ. Την ίδια στιγμή για ένα τόσο σημαντικό θέμα, απουσίαζαν από την παρουσίαση υπουργοί αρμόδιοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Το κλίμα είναι βαρύ και το αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση, αλλά ελπίζουν με τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά να αλλάξει η κατάσταση και βέβαια αναμένουν να βελτιωθεί και το επιδημιολογικό φορτίο.

Ξυπνούν μνήμες…

Αυτό όμως που ανησυχεί κεντρικούς υπουργούς είναι ότι αυτή την περίοδο συσσωρεύονται προβλήματα στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, κυριαρχεί η απογοήτευση και η απαισιοδοξία, υπάρχουν πολλαπλά αρνητικά συναισθήματα και οργή, ενώ η εκτίμηση πως έχουμε μπει σε ένα τούνελ χωρίς άμεσα να φαίνεται διέξοδο είναι το φυτίλι για την αντισυστημική στάση.

Υπάρχουν εκτιμήσεις που έχουν πάει και στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η περίοδος θυμίζει το 2012, όταν αυξήθηκε η αντισυστημική ψήφος. Γι’ αυτό και λένε ότι το σημερινό κλίμα δύναται να τροφοδοτήσει μια νέα περίοδο κοινωνικού αναβρασμού, ανόδου του ριζοσπαστισμού και πιο ριζικών πολιτικών ανακατατάξεων. Το μόνο παρήγορο για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν έχει ανασυνταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και υπ’ αυτή την έννοια παραμένει ακόμα ανοικτό το σενάριο των εκλογών, σε συνδυασμό με την πρωθυπουργική επιλογή για ακραία πόλωση με την υπόθεση Καλογρίτσα και την παραπομπή του Νίκου Παππά σε προανακρτική, τον οποίο υπερασπίστηκε σθεναρά ο Αλ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για πολιτικές διώξεις.

Η επιλογή για όξυνση θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι λειτουργεί ευεργετικά στη λογική του αναγκαίου αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην οικονομία.

Aνησυχία για τα ποιοτικά στοιχεία

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο έγινε τις τελευταίες ημέρες διευρυμένη συζήτηση για τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, όπου η κυβέρνηση, αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης προσωπικά, εμφανίζουν πτώση σε όλους τους δείκτες, μεγαλύτερη αρκετά των τελευταίων μηνών.

Πιο συγκεκριμένα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση υποχωρεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, η δημοτικότητα του Κ. Μητσοτάκη κατά 5,8 μονάδες, όπως και στο δείκτη του καταλληλότερου πρωθυπουργού (κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η Νέα Δημοκρατία χάνει 3,0 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και εμφανίζει σημαντικές τάσεις αποσυσπείρωσης της εκλογικής της βάσης.

Αυτές οι τάσεις αποσυσπείρωσης ενδυναμώνουν τα σενάρια για την δημιουργία ενός κεντροδεξιού κόμματος και της ενίσχυσης του νέου σχήματος υπό τον Γιώργο Τράγκα.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον Πρωθυπουργό είναι ότι η κατάσταση πλέον, ένα έτος μετά την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα, είναι πολύ αρνητική για τον ίδιο. Σε σχέση με την περυσινή Άνοιξη η ΝΔ χάνει περίπου είκοσι μονάδες στο ερώτημα σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης από την διακυβέρνηση της χώρας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει απωλέσει περίπου 20% στο πεδίο της δημοφιλίας και περίπου έξι με επτά στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ χάνει 10% στη συσπείρωση της εκλογικής βάσης της και περίπου εννέα μονάδες στην πρόθεση ψήφου.

Τελείωσε η περίοδος χάριτος

Επίσης, ο άλλος ανησυχητικός παράγοντας για την κυβέρνηση είναι οι επιδόσεις της στην διαχείριση της πανδημίας. Αν και στην πρώτη φάση υπήρξε συσπείρωση, όπως συμβαίνει πάντα σε κρίσεις, γύρω από την ηγεσία της χώρας και ουσιαστικά από τον Πρωθυπουργό, πλέον αυτό το στοιχείο έχει αλλάξει.

Η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση έχει τελειώσει και είναι σαφές αυτό, ενώ το λένε ανοικτά πλέον και οι υπουργοί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Επί της ουσίας η κυβέρνηση φαίνεται ότι χάνει από τους αργούς ρυθμούς στην πορεία του εμβολιασμού, αν και ακόμα και ο Αλέξης Τσίπρας προχθές στην Βουλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια, την εξαίρεσε από την κριτική στο θέμα αυτό, από την επιλογή της να επενδύσει στην καταστολή και στα αντιφατικά μέτρα που ανακοινώνονταν.

Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την ιδιαίτερα κριτική στάση των κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών φορέων που τη στήριζαν τα προηγούμενα χρόνια και πλέον είναι αρκετά επικριτικοί, όπως π.χ. μηχανικοί, οικονομολόγοι, δικηγόροι κ.ά. Όμως η «μαύρη τρύπα» για την κυβέρνηση είναι το ηλικιακό χάσμα που διευρύνεται και το γεγονός ότι χάνει σημαντικές δυνάμεις στις ηλικίες 17-34 και επ’ αυτού αναζητούνται λύσεις ώστε να αλλάξει το κλίμα, αν και θεωρείται δύσκολο με όσα έγιναν και με την πανεπιστημιακή αστυνομία και την αστυνομική βία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ