Τελείωσαν τα ψέματα: Οι κινήσεις του Τσίπρα τώρα που η διαφορά με τη ΝΔ ψαλιδίζεται και ο Μητσοτάκης καταρρέει

Οι συγκαταβατικοί τόνοι που επέδειξε ο Τσίπρας το πρώτο μισό του Αυγούστου, όσο ήταν σε εξέλιξη το πρωτοφανές κύμα πυρκαγιών, έλαβαν τέλος από την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικά μετά τη σύγκριση του πρωθυπουργού «φέρετρα με στρέμματα» στην προ ημερησίας για τις φωτιές.

Ωστόσο ο προχθεσινός ανασχηματισμός και η προσπάθεια για εκβίαση πολιτικής συναίνεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά της (απόπειρας) υπουργοποίησης του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη εδραιώνει την επιστροφή στους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, αν και από την Κουμουνδούρου διαβεβαιώνουν ότι αυτοί θα παραμείνουν σε σοβαρό πολιτικό πλαίσιο (σκληρή κριτική από τη μία, προτάσεις απ’ την άλλη), χωρίς χροιά λαϊκισμού.

Η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει ως «έγκλημα καθοσιώσεως» την απόπειρα του πρωθυπουργού να παίξει με τη «συναίνεση» προσπαθώντας

από τη μία να τη «φορέσει καπέλο» στην αξιωματική αντιπολίτευση με τους δικούς του όρους και άνευ συζήτησης, ζύμωσης και όποιας άλλης δημοκρατικής διαδικασίας, από την άλλη, όταν η προσπάθεια απέτυχε, να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την «τορπίλισε» με την επίθεση στον Αποστολάκη.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι βαριές κατηγορίες περί «αποστασίας» και «εξαγοράς» έκαναν τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να «δειλιάσει», ενώ είχε πει το οριστικό «ναι», και να «υποταχθεί» στο κόμμα αντί να αποτελέσει ένα πρόσωπο εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «κόλπο» που γύρισε μπούμερανγκ στον πρωθυπουργό, ενώ υπογραμμίζουν διαρκώς ότι η συναίνεση δεν προκύπτει με ένα τηλεφώνημα δέκα λεπτά πριν από τον ανασχηματισμό στον συνεργάτη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν επρόκειτο για απόπειρα συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όπως το παρουσίασε η κυβέρνηση, αλλά για ένα κόλπο, ένα επικοινωνιακό τέχνασμα μέσω του οποίου ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να παγιδεύσει την αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Αποστολάκη, χωρίς να επιχειρήσει κανενός είδους πολιτική, στρατηγική, επιχειρησιακή συνεννόηση για το ζήτημα της πολιτικής προστασίας» ανέφερε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συνεννόηση «γιοκ»


Η κίνηση του Μητσοτάκη ήταν κίνηση πολιτικού «εγκλωβισμού» του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Β. Αποστολάκη, λένε από την Κουμουνδούρου. Η αποτυχία της αφήνει εκτεθειμένο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μένει με το στίγμα των κακών χειρισμών του. Με αυτό τον τρόπο δε, «έκαψε» τη ρητορική της συναίνεσης έστω και ως μέσο πίεσης στην αντιπολίτευση, καθώς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ απελευθερώνεται γενικότερα από τον «βραχνά» να εμφανίζεται συναινετικός (έναντι ενός κεντρώου ακροατηρίου).

Από την Κουμουνδούρου αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ο Μητσοτάκης «έκοψε και κάθε γέφυρα συνεννόησης που είχε την υποχρέωση τούτες τις κρίσιμες ώρες να χτίσει με τα πολιτικά κόμματα». Προσθέτουν ότι «αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη όχι μόνο των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και της οξύτατης έντασης στην οποία με συνειδητή επιλογή οδηγεί τόσο την ελληνική κοινωνία όσο και το πολιτικό σκηνικό».

Σημειώνεται πως από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας υπό το «δόγμα» της υπεύθυνης αντιπολίτευσης επένδυσε στην προσπάθεια να φανεί ο ΣΥΡΙΖΑ «συναινετικός» και να αποτρέψει την κριτική για «στείρα άρνηση» και ισοπεδωτική, λαϊκιστική αντιπολίτευση, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την πρόταση για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής ή το ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής, ακόμα και τις συχνές εκκλήσεις για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για την πανδημία και τα εθνικά.

Για το ηγετικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό που έγινε ξεκάθαρο με το φιάσκο Αποστολάκη είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία διάθεση για πολιτική συνεννόηση και διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις. Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις του θα τις απευθύνει στην κοινωνία και από εκεί και πέρα θα χρεώνει την αδυναμία συνεννόησης στην κυβέρνηση.

Πλήγμα στο προφίλ του «ανίκητου»


Από εκεί και πέρα, το «φιάσκο» του ανασχηματισμού για την Κουμουνδούρου έρχεται να προστεθεί στη νωπή ακόμη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών σε Εύβοια, την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Αυτό σημαίνει ότι:

Επιτείνεται η φθορά της κυβέρνησης, που έχει αρχίσει σταδιακά να εμφανίζεται μες στο καλοκαίρι, ύστερα δε από τις πυρκαγιές φαίνεται να λύνεται το χειρόφρενο. Η κοινωνική δυσαρέσκεια καταγράφεται με «ζωηρά χρώματα» στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, με τη μεν GPO να καταγράφει κλείσιμο της ψαλίδας στις 10 μονάδες, τη δε Pro Rata να βρίσκει την ψαλίδα στις 8 μονάδες – κάτω του διψήφιου δηλαδή.


Μπαίνει τέλος, μάλλον οριστικά, στα αφηγήματα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, «άριστου», πιο ικανού διαχειριστικά, του πρωθυπουργού που αντιμετωπίζει κρίσεις με επιτυχία κ.λπ. Ο Έβρος, η αρχή της πανδημίας και το πρώτο λοκντάουν, και η «αποτροπή» θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το καλοκαίρι του 2020, είναι επιτεύγματα των οποίων η επίδραση έχει εξανεμιστεί προ πολλού, παρόλο που ο πρωθυπουργός τα επικαλούνταν μέχρι και προ μερικών εβδομάδων.


Ψαλίδισμα της διαφοράς


Υπό αυτή την έννοια, τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ επέδειξαν αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση τα προηγούμενα 24ωρα, αποφεύγοντας αναφορές που να παραπέμπουν έστω έμμεσα σε εκλογές (π.χ. να φύγει η κυβέρνηση).

Στο διάστημα που ανοίγεται από εδώ και πέρα βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία να επιταχύνουν τη φθορά της κυβέρνησης και να μειώσουν σημαντικά τη διαφορά, έχοντας πάντα κατά νου τα σενάρια εκλογών, τις οποίες το τελευταίο δίμηνο τοποθετούν στην άνοιξη του 2022.

Γνωρίζουν πολύ καλά πως ο περίπατος για την κυβέρνηση έχει τελειώσει και τα μέτωπα είναι πλέον πολλά:

Από την οργή νέων και των οικογενειών τους για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που άφησε εκτός των πανεπιστημίων 40.000 υποψηφίους έως την επαναλειτουργία των σχολείων ύστερα από έναν χρόνο λοκντάουν και τηλεκπαίδευσης, και φυσικά ώς την υγειονομική διαχείριση. Εδώ τα πράγματα είναι εκρηκτικά από τη στιγμή που υπάρχει κλίμα διχασμού μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, ενώ τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, από τις επιπτώσεις στα εργασιακά τους λόγω εφαρμογής της υποχρεωτικότητας έως τον αποκλεισμό τους από διάφορες δραστηριότητες, κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Την ίδια ώρα οι κίνδυνοι πλέον εν μέσω τέταρτου κύματος και μετάλλαξης Δέλτα είναι πολλαπλάσιοι την ώρα που οι εμβολιασμοί έχουν μπει στο «ρελαντί».

Προστίθεται σε αυτά και η οικονομία, καθώς οι ενισχύσεις σε όσους επλήγησαν από την πανδημία έχουν σταματήσει, τα χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης δεν προορίζονται για ευρεία κυκλοφορία στη μεγάλη «πιάτσα» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάποιοι μπορεί να βρεθούν χωρίς εργασία λόγω άρνησης εμβολιασμού και έρχεται να προστεθούν ανατιμήσεις και ακρίβεια. Να μην ξεχνάμε, τέλος, και την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές και τον κίνδυνο για πλημμύρες από εδώ και πέρα.

Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι ότι η Κουμουνδούρου θα επιδείξει… «στρατηγική υπομονή» (κατά τη γνωστή πλέον έκφραση που χρησιμοποίησε σε διαρροές του το Μαξίμου τη Δευτέρα). Η αναζωπύρωση της πανδημίας εξάλλου «βοηθά» τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να αποφεύγει το αίτημα για εκλογές, κερδίζοντας χρόνο για να ανασυνταχθεί – με δεδομένο ότι επί δύο χρόνια έμεινε καθηλωμένος περίπου 10 μονάδες κάτω από τα εκλογικά του ποσοστά.

(Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ της Μαρίας Μητσοπούλου στο topontiki.gr)

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ