Τα σενάρια για εκλογές: Όλες οι πιθανές ημερομηνίες που εξετάζουν στο Μαξίμου – Το ποσοστό «έκπληξη»

Στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια των πρόωρων εκλογών-και για αυτό δεν χωρά πια καμιά αμφιβολία, το παραδέχονται στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους και κυβερνητικά στελέχη.

Ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr καταγράφει τα ποσοστά που συγκεντρώνει κάθε ένα από τα τέσσερα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι του μεγάρου Μαξίμου για το χρόνο της κάλπης:

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΟ-«ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ» ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 5%! Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο υπάρχουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό για πλήρη αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης, με την προσφυγή στις κάλπες να ανακοινώνεται πριν το Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων! Ο …κωδικός είναι «καταδρομικές εκλογές», με προϋπόθεση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει τελειώσει και η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να θέσει τα διλήμματα της «νέας εποχής». Στα συν ότι η αντιπολίτευση δεν θα είναι καθόλου έτοιμη, στα πλην η απορία των πολιτών τι θέλει να κρύψει η κυβέρνηση και προσφεύγει στις κάλπες και η αναξιοπιστία που θα προστεθεί στο προσωπικό προφίλ του Μητσοτάκη.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ- ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 22 ΜΑΪΟΥ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 30%: Είναι το σενάριο που απασχολεί τον πρωθυπουργό αυτή τη στιγμή, καθώς το εισηγείται μεγάλη μερίδα των επιτελών του «επιτελικού κράτους», αλλά και κορυφαίοι υπουργοί. To ισχυρότερο επιχείρημα των υποστηρικτών της πρότασης είναι ότι ο πόλεμος συσπειρώνει γύρω από κυβερνήσεις και τις «καθαρές προοπτικές» που δίνει –όπως εκτιμούν- η πρόταση για «αυτοδύναμη σταθερή κυβέρνηση». Σύμφωνα, επίσης, με τους εισηγητές της πρότασης, μετά το Μάιο, η κακή οικονομική κατάσταση δεν θα αποδίδεται στον πόλεμο, όπως επιδιώκει το Μαξίμου, αλλά προσωπικά στον Μητσοτάκη.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΟ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 30%: Οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου σεναρίου επιμένουν πως έως τότε θα έχει σταματήσει η ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον, θα έχουν ομαλοποιηθεί σε κάποιο βαθμό οι τιμές στην ενέργεια, ενώ θα υπάρχουν και οι θετικές επιπτώσεις από τον τουρισμό, ακόμα και αν αυτός δεν θα πάει τόσο καλά, όσο αναμενόταν. Στα μείον ότι θα έχει ανασυγκροτηθεί πλήρως η αντιπολίτευση, την οποία «τρέφει» ήδη η ακρίβεια και η πίεση στο οικογενειακό εισόδημα.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΑΠΡΙΛΙΟ (Ή ΚΑΙ ΜΑΡΤΙΟ): ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 35%: Με αρκετές τις πιθανότητες να στηθούν διπλές κάλπες, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να υποστηρίξει πως εκπλήρωσε ουσιαστικά την υπόσχεσή του για εξάντληση της τετραετίας. Βασικό επιχείρημα των –λίγων, είναι αλήθεια- υποστηρικτών της πρότασης είναι ότι από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει «αιφνιδιασμός» με κάλπες την άνοιξη, η κυβέρνηση θα χρειαστεί χρόνο για να ανακάμψει από τη φθορά που έχει ήδη από τους χειρισμούς της στην ακρίβεια, αλλά και στον πόλεμο, με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΕΜΠΤΟ: ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ, ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΄23: ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 0%! Με ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλών εκλογών, καμία κυβέρνηση δεν καταστρέφει τα «μπάνια του λαού» (αν μέχρι τότε δεν μας βρει και τίποτε άλλο) και τον τουρισμό!

Η δύσκολη απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος και θα εκτιμήσει όλα τα δεδομένα πριν τη λάβει. Για το εάν θα στηθούν πρόωρες κάλπες την άνοιξη, πάντως, όπως έχουν ήδη σημειώσει τα «Παιχνίδια Εξουσίας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει την απόφασή του τέλη Μαρτίου- αρχές Απριλίου, αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο του πολέμου και των αποφάσεων που θα λάβει για την οικονομία και την ενέργεια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και το τι θα δείχνουν οι –πραγματικές- δημοσκοπήσεις!

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...