Τα πρώτα μηνύματα Τσίπρα μετά την προκήρυξη εκλογών – Τι λέει για τις δημοσκοπήσεις

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη βρήκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε περιοδεία στην Φθιώτιδα. Η πρώτη… αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η αναμενόμενη και συμπυκνώθηκε στην παρατήρηση πως στις 21 του Μάη οι πολιτικές θα επιστρέψουν στην κάλπη τον λογαριασμό που δεν βγαίνει, ώστε την επόμενη ημέρα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.


Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μιλώντας στο StarForum απηύθυνε την πρώτη, από την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας κατά την οποία θα στηθούν οι κάλπες, πρόταση προς τον πρωθυπουργό, για ένα debate ουσίας. «Να αφήσει τα συνθήματα και τις διχαστικές κορώνες και να έρθει να συζητήσουμε προγραμματικά» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι αυτό το οποίο επιζητούν οι πολίτες είναι προγραμματικές θέσεις και αλήθειες και όχι τοξικότητα και διχασμό. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει επίσης ότι στις εκλογές του 2019 ο σημερινός πρωθυπουργός κρύφτηκε και απέφυγε την αντιπαράθεσή του μέσω μιας τηλεμαχίας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Βεβαίως η πρόσκληση για debate δεν σημαίνει ότι στην Κουμουνδούρου τρέφουν ελπίδες πως ο κ. Μητσοτάκης θα προθυμοποιηθεί να προσέλθει σε διάλογο επί πολιτικών και προγραμματικών ζητημάτων. Θεωρούν όμως ότι η επαναφορά της διεξαγωγής ενός debate μεταξύ των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών προκαλεί στο Μαξίμου εμφανή αμηχανία η οποία επιτρέπει έστω και με αυτόν τον τρόπο στους πολίτες να κρίνουν.


Είναι γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής αναγκαιότητας για συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας οι οποίες όπως θεωρεί μπορούν να εξασφαλίσουν και σταθερότητα και ομαλότητα για τη χώρα. Ως εκ τούτου μία ημέρα μετά την αναφορά του στο συνέδριο του Ινστιτούτου ΕΝΑ πως μία δική του προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία επανέλαβε από τη Λαμία ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι πολύ πιο σταθερές από τις αλαζονικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις.


Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η 21η Μαϊου μπορεί να σηματοδοτήσει μία μεγάλη αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος: “Μπαίνουμε στην τελική ευθεία και είναι σημαντικό η εκλογική αναμέτρηση να γίνει μέσα στα πλαίσια μιας πολύ ουσιαστικής συζήτησης. Ο ελληνικός λαός και οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν προγραμματικές θέσεις να ακούσουν αλήθειες. Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τους Έλληνες. Δεν θέτουμε εκβιαστικά διλήμματα” είπε αφήνοντας αιχμές για την εκλογική ρητορική του κ. Μητσοτάκη που επιμένει στην αυτοδυναμία την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προβάλλει την αναγκαιότητα κυβερνήσεων συνεργασίας.


Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε μία δική του κυβέρνηση ως πολύχρωμη (μετά τις αναφορές Μητσοτάκη για ευρύχωρο μπλε) παραπέμποντας μάλιστα στα χρώματα της εθνικής φανέλας της Πορτογαλίας (Κόκκινο και Πράσινο) αλλά και στο χρώμα όπως είπε της Πράσινης Οικολογίας. «Χρειάζεται μία κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας» είπε προχωρώντας στην ακόλουθη διευκρίνιση: «Θα είναι πολύχρωμη όχι μόνο στη βάση των χρωμάτων που θα την απαρτίζουν, αλλά και στη βάση των τάσεων και καταβολών που έχει η κοινωνία μας.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις περιορίστηκε να πει ότι μπορεί ένα από τα στοιχεία της βραδιάς των εκλογών να είναι η μεγάλη διάψευση όλης αυτής της εικόνας που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα από τις εταιρείες που τίς διενεργούν. Επόμενος σταθμός των περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα είναι η Μεσσηνία…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...