«Τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης δεν χειραγωγούνται με προκατασκευασμένες εντυπώσεις»

«Η προοδευτική διακυβέρνηση αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, σε ολόκληρη τη διαδρομή της, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι και τη Φώφη Γεννηματά. Δεν μπορεί να παλεύει για το αντίθετο», διαμηνύει ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσει το Κίνημά μας από τη θέση του πρωταγωνιστή, εφόσον επιτευχθεί η ανατροπή των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών, που πιστεύω βαθιά ότι μπορεί να γίνει, αν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες με προτιμήσουν στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου». Τα παραπάνω τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου με συνέντευξή του στο iEidiseis την επομένη του ντιμπέιτ, ενώ αφήνει αιχμές κατά συνυποψηφίου του, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η προοδευτική διακυβέρνηση αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, σε ολόκληρη τη διαδρομή της, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι και τη Φώφη Γεννηματά. Δεν μπορεί να παλεύει για το αντίθετο».

Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ με αφορμή τις δημοσκοπήσεις διαμηνύει πως «κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει πώς θα εκφραστεί το εκλογικό σώμα» και πως «τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης δεν χειραγωγούνται με προκατασκευασμένες εντυπώσεις», ενώ κάνει λόγο και πάλι για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στην ψηφοφορία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά για την απουσία του από το ντιμπέιτ, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει και η απάντησή του για το εάν υπάρχει συνυποψήφιός του που φλερτάρει με τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Το πρώτο ερώτημα κ. Πρόεδρε είναι για τις δημοσκοπήσεις. Πιστεύετε ότι διαμορφώνουν κλίμα και δεν απηχούν επακριβώς την πραγματικότητα; Αυτό καταλαβαίνουμε από τις ομιλίες σας…

Υπάρχει κ. Σκουρή, μία παραδοχή από την πλευρά των ίδιων των δημοσκόπων, το γνωρίζετε και εσείς, ότι τα αποτελέσματα των ερευνών τους δεν προσφέρονται για αξιόπιστες δημοσκοπήσεις. Και γιατί το μέγεθος των δειγμάτων που έχουν δεν είναι αντιπροσωπευτικό και γιατί το εκλογικό σώμα που θα προσέλθει δεν είναι γνωστό.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει πως θα εκφραστεί το εκλογικό σώμα και για την ιστορία, υπάρχει και η περίπτωση του 2007 που διαψεύστηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών.

Προσωπικά, μάχομαι για τη μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου της παράταξης που θα καθορίσει κιόλας την επόμενη μέρα τους πολιτικούς συσχετισμούς.

Τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης δεν χειραγωγούνται με προκατασκευασμένες εντυπώσεις και στις 5 Δεκεμβρίου θα αποφασίσουν για το μέλλον της παράταξης.

Γνωρίζετε ότι, ταυτοτικό ζήτημα για τα κόμματα που ιστορικά υπερασπίζονται τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, άρα και των ιδίων των κομμάτων, όπως και τα συμφέροντα των πολιτών, είναι η προάσπιση της αυτονομίας τους, αλλιώς μετατρέπονται σε υποχείρια άνομων συμφερόντων και κατεστημένων.

Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από μια Παράταξη που ιστορικά προέταξε έναντι όλων ακόμη και της ίδιας, το δημόσιο συμφέρον.

Μιλάτε επίσης συνεχώς για τον κίνδυνο παρεμβάσεων στις εκλογές σας. Από ποιους; Και οι παρεμβάσεις αυτές συνεχίζονται;

Δεν αναφέρω αυτό το θέμα μόνο εγώ αλλά και άλλοι υποψήφιοι, Εγώ μίλησα για εξωθεσμικές κινήσεις. Είναι ένα φαινόμενο που δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, είναι μια απειλή για τη σύγχρονη δημοκρατία που αφορά και κάθε είδους εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Παράταξή μας, για ορισμένους βολεύει να είναι ένα μικρό και ελεγχόμενο κόμμα, συμπλήρωμα των δύο άλλων κομμάτων, οι ηγεσίες των οποίων παραμένουν πεισματικά συντηρητικές.

Όταν κάποιος γνήσια έρθει και ψηφίσει γιατί επιλέγει κάποιον, αυτό είναι όχι μόνο αποδεκτό, αλλά και επιθυμητό. Άλλο αυτό όμως, και άλλο να ύπαρξη παρασκηνιακών κινήσεων και μεθόδων με σκοπό να επηρεαστούν οι εκλογικές διαδικασίες και το αποτέλεσμα. Η απάντηση σε αυτές τις πρακτικές θα είναι η μεγάλη συμμετοχή και η εκλογή προέδρου από τη βάση της παράταξης και μόνο και όχι από συμφέροντα, κατεστημένα και παράγοντες άλλων κομμάτων.

Θεωρείτε ότι μπορεί να επιχειρηθεί παρέμβαση και στις ίδιες τις κάλπες; Και τι θα επακολουθήσει σε μια τέτοια περίπτωση;

Όπως έχω ξαναπεί, αυτές οι εκλογές είναι γιορτή της δημοκρατίας. Δίνουμε φωνή στον πολίτη μέσω της συμμετοχής του για να μπορούμε μαζί του να συνδιαμορφώσουμε έναν προοδευτικό φορέα πλειοψηφικό και με κυβερνητική προοπτική.

Είμαι βέβαιος πως ο κόσμος της παράταξης θα διαφυλάξει τη διαδικασία και δεν θα επιτρέψει να αναδειχθούν φαινόμενα που παραπέμπουν ιστορικά σε άλλες εποχές της χώρας. Δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να μπούμε σε μια δίκη προθέσεων.

Άνοιξα το κόμμα το 2004, ακριβώς επειδή πίστευα στις δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες. Η ψήφος στις εκλογές είναι ο σημαντικότερος τρόπος συμμετοχής και έκφρασης των πολιτών στις δημοκρατικές κοινωνίες.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του κινήματος, η ΕΔΕΚΑΠ, είναι αρμόδια για την ομαλή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών και έχει προβλέψει για την τήρηση των κανόνων που διασφαλίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα με βάση το καταστατικό του κινήματος.

Υπάρχει συνυποψήφιός σας που φλερτάρει με συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία;

Δεν θα μιλήσω για άλλους συνυποψηφίους μου. Όλοι έχουμε δημόσιο πολιτικό βίο και η ευθύνη είναι προσωπική για τον κάθε έναν. Εκτός από τις δημόσιες τοποθετήσεις, υπάρχει και η κοινοβουλευτική δράση, οι διαχωρισμοί και ενδεχομένως η αίσθηση πως κάποιος αισθάνεται ανελεύθερος εντός του πολιτικού πλαισίου και επιλογών του κινήματος στη διάρκεια ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο. Παράλληλα, αρχές και αξίες που παραδοσιακά εκφράζει η προοδευτική παράταξη από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως η προοδευτική διακυβέρνηση, αποτελούν στόχο καχυποψίας ενώ πρόκειται για τη φυσική επιλογή κάθε σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Σε ό,τι με αφορά, παραμένω επικεντρωμένος στη διατήρηση της αυτονομίας του κινήματός μας, στην ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, ώστε να καταστεί ξανά κυρίαρχη πολιτική δύναμη και να πρωταγωνιστήσει και πάλι στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλάζοντας τις καθηλωτικές ισορροπίες του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού.

Στο ντιμπέιτ όμως γιατί δεν πάτε κ. Πρόεδρε; Φοβάστε, όπως διαδίδουν ορισμένοι; Και κυρίως, δεν ανησυχείτε μήπως και σας κοστίσει εκλογικά;

Τίποτα δεν φοβάμαι κ. Σκουρή. Έχω δοκιμαστεί δια πυρός και σιδήρου σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και μάλιστα, όταν διακυβεύονταν τα συμφέροντα των Ελλήνων και της χώρας σε πρωτόγνωρες συνθήκες και δεν κατέφυγα σε τεχνάσματα ούτε κρύφτηκα. Ανέλαβα και ευθύνες άλλων χωρίς να έχω καμία υποχρέωση. Θα μπορούσα τότε, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις να παριστάνω τον λαοπλάνο και να σφυρίζω δήθεν αδιάφορα, αναλογιζόμενος το κόστος και κοιτάζοντας το προσωπικό πολιτικό συμφέρον.

Θέλω να πω λοιπόν, σε αυτούς που φοβούνται ακόμη και τη σκιά τους, να μην μιλούν για εμένα έχοντας τις εικόνες άλλων κατά νου. Έχω συμμετάσχει σε πολλά debate στο παρελθόν. Και έχω δώσει μάχες εδώ και στη διεθνή σκηνή, που οι ίδιοι ούτε κατά διάνοια δεν έχουν δώσει. Όπως είναι γνωστό, κατέθεσα την πρότασή μου για τη διεξαγωγή όχι μόνο ενός debate, αλλά τριών, με καθορισμένες θεματικές και με επαρκή χρόνο ανάπτυξης των απόψεων και θέσεων κάθε υποψηφίου, αλλά η πρότασή μου ούτε καν συζητήθηκε.

Ένα ντιμπέιτ, αν δεν είναι οργανωμένο με τρόπο που να προβάλει τις ιδέες και όχι τις κόντρες των υποψηφίων μπορεί να είναι διασκεδαστικό για τους τηλεθεατές άλλων κομμάτων, αλλά βλαπτικό για την παράταξη. Εκεί που κάποιος άλλος μπορεί να δει ένα πρόσκαιρο επικοινωνιακό όφελος, εγώ βλέπω τα αποτελέσματα του debate των 11 σοσιαλιστών υποψηφίων για την προεδρία του αδελφού κόμματος στη Γαλλία, όπου τελικά στις εθνικές εκλογές κέρδισε ο Μακρόν, με χαμηλές επιδόσεις των σοσιαλιστών. Αυτά είναι που με προβληματίζουν, αυτά που αφορούν την επόμενη ημέρα και μπορούν να κοστίσουν στην παράταξη συνολικά.

Το κόμμα σας θα είναι ως προς τις συνεργασίες «ΚΚΕ του κέντρου»: Χωρίς, δηλαδή πολιτικές συνεργασίες; Και από αυτές ποιες δυνάμεις αποκλείετε και ποιες αποτελούν εν δυνάμει συμμάχους σας;

Έχω αποδείξει στο παρελθόν ότι είμαι άνθρωπος των συναινέσεων και των συνεργασιών. Αλλά συνεργασιών όχι υπό τη μορφή τεχνητών συγκολλήσεων κορυφής και συναλλαγών κάτω από το τραπέζι, για τη νομή της εξουσίας.

Σημασία κ. Σκουρή δεν είναι απλά να αθροίσουμε κόμματα και πρόσωπα. Με την υποψηφιότητά μου απευθύνω κάλεσμα σε όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις που βρίσκονται, είτε αποστρατευμένες, είτε εγκλωβισμένες σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς να συμμετέχουν και πάλι στο Κίνημά μας και να διαμορφώσουμε μία νέα ριζοσπαστική πολιτική πρόταση για την απελευθέρωση της χώρας μας από τις δυνάμεις της καθήλωσης και της αδράνειας που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συντηρούν και αναπαράγουν.

Επιδιώκω τη ριζική ανασύσταση της κεντροαριστεράς και την συγκρότηση από τα κάτω εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης, που θα αποτελέσει και αξιόπιστη απάντηση στη συντηρητική, τόσο της δεξιάς ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, όσο στη δοκιμασμένη και αποτυχημένη του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις εκλογές με απλή αναλογική μπορεί να βγει προοδευτική κυβέρνηση; Και αν κερδίσετε, θα συμβάλλετε σε αυτό;

Η προοδευτική διακυβέρνηση αποτελεί ταυτοτικό στοιχείο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, σε ολόκληρη τη διαδρομή της, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι και τη Φώφη Γεννηματά. Δεν μπορεί να παλεύει για το αντίθετο.

Προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσει το Κίνημά μας από τη θέση του πρωταγωνιστή, εφόσον επιτευχθεί η ανατροπή των υφιστάμενων πολιτικών συσχετισμών, που πιστεύω βαθιά ότι μπορεί να γίνει, αν οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες με προτιμήσουν στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Γι αυτό έθεσα υποψηφιότητα και γι αυτό παλεύω. Από κει και πέρα, δεν μπορούμε να προκαταλαμβάνουμε τη βούληση του Ελληνικού λαού, ούτε να τη θεωρούμε παγιωμένη.

Τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν για να δίνουν τη μάχη των ιδεών και με το ριζοσπαστικό πολιτικό τους πρόγραμμα να υπερψηφίζονται από το εκλογικό σώμα, πάνω σε δεσμούς εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

Και τα πολιτικά κόμματα κρίνονται από τις επιλογές τους σε αντίστοιχες περιπτώσεις, είτε στο πρόσφατο παρελθόν, όταν επέλεξαν να συγκυβερνήσουν με την ακροδεξιά, είτε στο απώτερο παρελθόν, όπως το μαύρο ‘89, που επέλεξαν να συγκυβερνήσουν με τη Δεξιά.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτά τα πεπραγμένα.

Οποιοσδήποτε υπολογισμός εν αγνοία του λαού, είναι σε βάρος του λαού και εγώ προσωπικά δεν σκοπεύω να συμβάλλω καθόλου σε αυτό.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...