Τα βασικά σενάρια των εκλογών: Ποιο κόμμα θα είναι πρώτο, ποιος θα είναι ο δοτός πρωθυπουργός, ο ρόλος Σημίτη και το παρασκήνιο με Τσίπρα και Ανδρουλάκη

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι αλήθεια, είχαν επαναπαυτεί στην ιδέα ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα κόμμα-συμπλήρωμα

Επίσης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός υπολόγιζε ότι λόγω συμβατικών σχέσεων Ανδρουλάκη- Σημίτη θα ήταν εύκολη υπόθεση μία συνεννόηση των δύο αρχηγών σε κυβερνητικό επίπεδο.


Ο Σημίτης διατηρούσε πάντα μία καλή σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ επί κυβέρνησης Σημίτη και διοίκησης Καρατζά διορίσθηκε ο Κυριάκος στην θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, NBG Venture Capital. Κυριάκος, Σημίτης, και οικογένεια Καρατζά συναντιόντουσαν σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην βίλα Καρατζά στην Σίφνο.

Ο ανοικτός δίαυλος με πρόσωπα της Κεντροαριστεράς

Σε αυτή το κλίμα λειτουργούσε και η φιλική προσέγγιση που έκανε ο Πρωθυπουργός προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο όταν τον πρότεινε για την Επιτροπή Σοφών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Ενώ παράλληλα, είχε ανοικτό δίαυλο με πολλά από στελέχη της Κεντροαριστεράς

Όλα τα παραπάνω δημιούργησαν την εσφαλμένη εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι στο τσεπάκι του… Ήταν τέτοια η σιγουριά, που πολλοί θεωρούσαν ότι εάν σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η ΝΔ είχε την άνεση να καλέσει κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, να προστεθούν στην κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ και να μπουν στη κυβέρνησης, όπως π.χ ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Και δεν είναι ο μόνος…

Τελικά, το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού του Ανδρουλάκη έδωσε το ηθικό και πολιτικό πάτημα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να κόψει κάθε τέτοιο σενάριο.

Και άλλαξε και τις διαθέσεις όσων έβλεπαν με θετικό μάτι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βέβαια, ας είμαστε σοβαροί.
Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να χάσει την πρωτοκαθεδρία στο πολιτικό σκηνικό από ένα τέτοιο ζήτημα.

Ωστόσο, από την στιγμή που ήρθαν έτσι τα πράγματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να κοιτάξει αλλού για να συγκυβερνήσει.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι θα μπορούσε να το πράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Μάλλον όχι.
Όλα συντείνουν σε δύο βασικά σενάρια, όπως μεταδίδει το bankingnews.gr:

Συγκυβέρνηση με σκληρούς όρους ΠΑΣΟΚ χωρίς Μητσοτάκη

Πρώτον, να γίνουν εκλογές, να μην υπάρξει αυτοδυναμία και η ΝΔ να κάμψει όλες τις απαιτήσεις της ως πρώτο κόμμα και να δεχτεί όλα τα αιτήματα των άλλων κομμάτων.

Οικουμενική κυβέρνηση με πρόσωπο κοινής αποδοχής

Σε αυτό το σενάριο υπάρχει πλέον, μόνο πρόσωπο κοινής αποδοχής και για αυτή τη θέση έχουν παρουσιαστεί πολλοί που θα ήθελα να παίξουν το ρόλο Draghi στην Ελλάδα.


Το σενάριο αυτό, ενδεχομένως, να λειτουργήσει και στη βάση μίας οικουμενικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με μια κοινή αποδεκτή ατζέντα. Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για σχήματα θνησιγενή. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι ιδιαίτερα ανώριμο για τέτοιους συμβιβασμούς.

Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με ανοχή κομμάτων

Δεύτερον, το σενάριο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων.
Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι να σχηματιστεί από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, δηλαδή να μην χρειαστούν επαναληπτικές.
ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρει κοινό βηματισμό για το θέμα των υποκλοπών.
Η υπόθεση, όντας ένα θεσμικό ζήτημα που υπερβαίνει οικονομικά προγράμματα και πολιτικές ένωσε τα δύο κόμματα και αυτό αποτελεί ένα πρόπλασμα για μία ειλικρινή κυβερνητική πορεία με εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Στις πρώτες εκλογές, θα εκλεγούν ακόμα και κόμματα από την δεξιά που θα στηρίξουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Ωστόσο και αυτό το σχήμα θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ