Τέλος η αυτοδυναμία για τη ΝΔ και ο Μητσοτάκης το ξέρει – Οι δημοσκοπήσεις και οι εναλλακτικές με στελέχη Βελόπουλου και «πρόθυμους» του ΠΑΣΟΚ

Το ζήτημα αυτοδυναμία στο Μέγαρο Μαξίμου είναι τελειωμένο. Αυτοδυναμία, πλέον, δεν περιμένουν ούτε οι πιο αισιόδοξοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Ο χειμώνας που έρχεται θα μειώσει και άλλο την απόσταση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ενώ ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία που έρχονται από τις δημοσκοπήσεις.

Υπάρχει ανταπόκριση για τις προτάσεις της αντιπολίτευσης

Όπως για παράδειγμα, ότι υπάρχει κοινό που «ακούει» την πρόταση πλέον για μείωση του ΦΠΑ μιας και όλες οι προσπάθειες για την συγκράτηση των τιμών δεν είναι αποτελεσματικές. Την πρόταση αυτή την έχουν διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ και αφού τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Επίσης, βρίσκει ανταπόκριση το γεγονός ότι επιδοτούνται οι αυξήσεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού
και όχι μέσω της φορολόγησης των κερδών των εταιριών.

Νέες αυξήσεις τιμών σε λίγες μέρες

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο, όπως παραδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός περιμένουν ότι οι τιμές στα προϊόντα θα αυξηθούν λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου κίνησης- πιο ακριβή και από την αμόλυβδη-, το οποίο χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις.
Συνεπώς πληθωρισμός και ακριβά καύσιμα θα μας συνοδεύσουν για όλο το χειμώνα. Η κυβέρνηση έχει άρει την επιδότηση στην βενζίνη αλλά αυτή έχει αρχίσει και ακριβαίνει πολύ.
Υπό αυτές τις παραδοχές, η Πειραιώς έχει αναπροσαρμόσει την εκλογική της στρατηγική προσπαθώντας να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις πρώτες εκλογές που θα τις δώσει ψυχολογικό αβαντάζ για τις δεύτερες εκλογές εάν υπάρξουν.
Στο ζήτημα των συνεργασιών η ΝΔ δεν μπαίνει προεκλογικά. Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για μετεκλογική συνεργασία τόσο με την Ελληνική Λύση του Κ.Βελόπουλου όσο και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ελεγχόμενη επίθεση σε Βελόπουλο και φλέρτ με τα στελέχη του

Σύμφωνα με το παρασκήνιο, στη ΝΔ έχουν προσεγγίσει στελέχη της Ελληνικής Λύσης, το γεγονός αυτό το έχει μάθει και ο κ. Βελόπουλος και έχει δυσαρεστηθεί. Δεν θα ήθελε να είχε την τύχη του ΛΑΟΣ που μπήκε στην κυβέρνηση και μετά αποψιλώθηκε. Ωστόσο, μπορεί να την πάθει όπως ο Γ.Καρατζαφέρης όταν του έφυγαν 3-4 μεγαλοστελέχη (μεταξύ αυτών και ο ίδιος) και πήγαν στην ΝΔ. Ο κόσμος λέει «η εξουσία είναι γλυκιά» και αν τους
προσφερθούν οφίκια τότε όλα ξεχνιούνται. Επειδή, αυτό το ξέρει ο κ. Βελόπουλος και θα ήθελε να το αποφύγει, ίσως συζητήσει συντονισμένα – μετά τις εκλογές για να μην χάσει την συσπείρωσή του- την συνεργασία με ΝΔ κάτω από μία σκληρή ατζέντα σε θέματα ασφάλειας και τάξης , στα εθνικά κ.α. Για την ώρα, όμως, η ΝΔ βάλλει ελεγχόμενα κατά του Βελόπουλου για να κλείσει τις διαρροές.

Διαρροές στο ΠΑΣΟΚ, στο ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν την φθορά της κυβέρνησης

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο και στην δημοσκόπηση της MRB φαίνεται να ξεφουσκώνει- με διαρροές προς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-, όπως έχουμε πει, υπάρχουν πυρήνες που θέλουν συνεργασία με τη ΝΔ αλλά υπάρχει και ένα ισχυρό προεδρικό ρεύμα που ναι μεν ακολουθεί την τακτική της αυτονομίας αλλά σε περίπτωση συγκυβέρνησης θα μιλήσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η Κουμουνδούρου έχει κόψει για την ώρα τα σενάρια κυβέρνησης
μειοψηφίας και ακολουθεί τακτική πρώτου κόμματος για να κλείσει τις διαρροές. Ωστόσο, και χθες στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε προοδευτική κυβέρνηση.

Υπάρχει τάση για προοδευτική κυβέρνηση

Επίσης, ένα στοιχείο που έχει αλλάξει τους αρχικούς σχεδιασμούς είναι ότι πλέον το ποσοστό που προτιμάει συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ από μία συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερο. Αυτό ίσως παίξει ρόλο μετά τις πρώτες εκλογές. Όλα, πλέον, είναι ρευστά. Η φθορά του χειμώνα θα αλλάξει τις ισορροπίες και ίσως υπάρξει ισχυρή τάση για την προοδευτική κυβέρνηση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...