Συναγερμός στο Μαξίμου: Θα χτυπήσει για τρίτη φορά ο Σαμαράς το Μητσοτακέικο;

Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και σε όλη τη Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες ημέρες, αυτό του Αντώνη Σαμαρά. Το μυαλό πολλών πηγαίνει την περίοδο του 1990-1993 και ειδικά το 1992 (την προσεχή Άνοιξη που πολλοί θεωρούν το χρονικό σημείο των εκλογών, συμπληρώνονται 30 χρόνια) όταν ο Αντ. Σαμαράς εγκατέλειψε το υπουργείο Εξωτερικών για το Σκοπιανό, αλλά και την επικράτησή του έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη για την ηγεσία της ΝΔ.

Θα είναι η τρίτη φορά που ο Αντ. Σαμαράς θα καταφέρει ένα καίριο πλήγμα σε έναν Μητσοτάκη; Προηγήθηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1993 που ηττήθηκε, έχοντας στα δεξιά του την Πολιτική Άνοιξη του Αντ. Σαμαρά και ακολούθησε η Ντ. Μπακογιάννη που είδε την εσωκομματική του… σκόνη και την ήττα το 2009 στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία.

Αυτή τη φορά απέναντι στον Αντ. Σαμαρά είναι, το άλλο μέλος της οικογενείας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ο Μεσσήνιος στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές, τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στον δεύτερο, όταν ο Αδωνις Γεωργιάδης συντάχθηκε μαζί του αλλά και όλοι οι σαμαρικοί.

Νέα δεδομένα

Όμως, από το 2016 κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά και ο πρώην Πρωθυπουργός κάνει αισθητή την παρουσία του. Παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να ανασυνταχθεί και να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο, καθώς αρχίζει και εμφανίζει ρωγμές το κυβερνητικό σκάφος, μεγάλη συζήτηση γίνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για τις επόμενες κινήσεις του πρώην Πρωθυπουργού ειδικά μετά την βαρυσήμαντη συνέντευξη που παραχώρησε στα Νέα το περασμένο Σάββατο, η οποία παρά τα πάρα πολλά μηνύματα που είχε, επιχειρήθηκε να «εξαφανιστεί επικοινωνιακά» με εντολή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Μεσσήνιος εμφανίστηκε «θεματοφύλακας» της φυσιογνωμίας της ΝΔ και στέλνει μηνύματα ότι δεν σκοπεύει να… αποστρατευτεί και να αποχωρήσει από την πολιτική. Εξάλλου με την συνέντευξή του κατέθεσε μια συνολική πολιτική πλατφόρμα, τελείως διαφορετική από αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη και αυτή θα αναδειχθεί σίγουρα στο προσεχές συνέδριο του Δεκεμβρίου. Η μεγάλη όμως μάχη θα γίνει στα τέλη του μήνα, όπου η ομάδα Σαμαρά θα προσπαθήσει να ενισχύσει τις δυνάμεις της σε αρκετές νομαρχιακές οργανώσεις, αν και δέχεται πόλεμο από τους μητσοτακικούς.

Οι κόκκινες γραμμές

Ο Αντ. Σαμαράς ενόψει και του συνεδρίου έλε και τις «κόκκινες γραμμές» για τον Κυρ. Μητσοτάκη που είναι: να μην επιτραπεί να γίνει η ΝΔ ένα νέο Ποτάμι, θέτοντας θέμα για την διεύρυνση που κάνει ο Πρωθυπουργός και την αξιοποίηση στελεχών από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Όπως έχει αποκαλύψει και η Κυριακάτικη Kontranews δεν θα ψηφίσει τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι υπέρμαχος της σκληρής γραμμής με την Τουρκία και ως εκ τούτου δεν επιθυμεί διάλογο με την γειτονική χώρα. Ακόμα και η αναφορά του, όχι τυχαία, για το σχέδιο Αναν ήταν σαφές καρφί για τον Χρήστο Στυλιανίδη, τον Κύπριο υπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Κάτι ετοιμάζει

Για τους μυημένους περί των νεοδημοκρατικών παρασκηνίων, είναι ξεκάθαρο ότι ο Μεσσήνιος, μέτρ στην ίντριγκα, κάτι ετοιμάζει. Πριν την συνέντευξη φρόντισε να μεθοδεύσει να εισέλθει στο «Βελλίδειο» για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη ταυτόχρονα με τον Κώστα Καραμανλή.

«Θα κάνει την κίνηση;». «Πόσους βουλευτές ελέγχει;». «Θα βρει αφορμή με τα ελληνοτουρκικά;». Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης με τον Μεσσήνιο να είναι σιωπηλός ως προς τις πραγματικές του προθέσεις, αλλά όπως λένε όσοι τον ξέρουν: «τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση επιθυμεί».

Αυτή η κίνηση, και αυτό είναι το βασικό ερώτημα, τι πρόβλημα θα δημιουργήσει στον Κυρ. Μητσοτάκη που θέλει ουσιαστικά να μεταλλάξει πλήρως τη ΝΔ σε ένα κόμμα όπως αυτό που ηγείται ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, τον οποίο αντιγράφει ο Πρωθυπουργός.

Υπό αυτή τη σκοπιά άρχισε τις τελευταίες ημέρες να αναζωπυρώνεται στο εσωτερικό της ΝΔ, ευρύτερη συζήτηση, για το εάν ο Αντ. Σαμαράς κάνει την κίνηση για ένα αμιγώς δεξιό σκληρό κόμμα, χωρίς όμως να είναι αυτός ο αρχηγός, αλλά ένα πρόσωπο της νεώτερης γενιάς.

Αυτή η σεναριολογία φούντωσε τις τελευταίες ημέρες μετά τη συνέντευξη του Αντ. Σαμαρά. Η κατάσταση στο εσωτερικό της Κ.Ο. και της κυβέρνησης είναι προβληματική και όλοι σχεδόν, ανεξάρτητα εάν τα ΜΜΕ κατ’ εντολή δεν προέβαλαν όσο έπρεπε τη συνέντευξη, συζητάνε για την μετάλλαξη της ΝΔ και τις επόμενες κινήσεις του Αντ. Σαμαρά.

Πολλοί από το μητσοτακικό στρατόπεδο δεν πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει κάτι ο Αντ. Σαμαράς, πολύ περισσότερο να επαναλάβει το ίδιο λάθος, όπως λένε με το 1993, και να δημιουργήσει νέο κόμμα, ανεξάρτητα, εάν θα τοποθετηθεί νέος βουλευτής ως επικεφαλής.

«Ηρωϊκή έξοδος μέσω… σκοπιανών μνημονίων;»

Σε αυτό το κλίμα, δεν πέρασε απαρατήρητη η προχθεσινή ανάρτηση στο φιλοσαμαρικό σάιτ Antinews που βλέπει πρόωρες εκλογές, υπό τον τίτλο: Ηρωϊκή έξοδος μέσω… σκοπιανών μνημονίων;

«Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλυτικές ικανότητες για να αντιληφθεί κανείς ότι το δήθεν οικονομικό θαύμα που μάταια επιχειρεί να προπαγανδίσει η κυβέρνηση, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια φούσκα έτοιμη να εκραγεί. Όποιος διαβάζει τους αριθμούς και παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, είμαστε σίγουροι ότι καταλαβαίνει πως είναι ζήτημα χρόνου να σκάσει η εν λόγω φούσκα, με άγνωστες τις συνέπειες. Κοινώς, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει αυτοκτονικές τάσεις αν νομίζει ότι δύναται να βγει αλώβητος από το τσουνάμι δυσπραγίας που κυριολεκτικά θα πνίξει την πλειοψηφία του μεροκαματιάρη λαού μέσα στο ’22 και κατόπιν να πάει σε εκλογές βαυκαλιζόμενος ότι έχει την αυτοδυναμία πάλι στο τσεπάκι του. Πόσο μάλλον όταν οι κυβιστήσεις, ο εθνομηδενισμός, ο ραγιαδισμός και η εγκληματική διαχειριστική ανεπάρκεια βαραίνουν ήδη τις πλάτες του. Για να μην αναφερθούμε στον κίνδυνο ολικής σύνθλιψης, σε περίπτωση που επιβάλλει νέο lockdown. Άρα, τί του απομένει να κάνει μπας και αποφύγει τα χειρότερα, ευελπιστώντας σε μια πιθανή διάσωση; Να στήσει μια… τεχνητή κρίση σωτηρίας. Μια ηρωική έξοδο κι… αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...