Συναγερμός στο Μαξίμου για την «πρώτη κάλπη»

Να μην χάσουν το στοίχημα των πρώτων εκλογών επιχειρούν με κάθε τρόπο στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όσο οι μέρες περνούν, τόσο καθίσταται σαφές ότι η προαναγγελία του πρωθυπουργού πως θα προκαλέσει δεύτερες εκλογές μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος του.

Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η κάλπη της απλής αναλογικής αποτελεί αχαρτογράφητα ύδατα, που μπορούν να φέρουν το κυβερνών κόμμα αντιμέτωπο με πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις: πρώτον, οι Έλληνες έχουμε… πολλά χρόνια να ψηφίσουμε, αφού το 2019 ολοκληρώθηκαν όλοι οι εκλογικοί κύκλοι -αυτοδιοικητικός, Ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές. Δεύτερον, όσο ο πρωθυπουργός ενισχύει το αφήγημα περί «αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές», τόσο καθιστά τις πρώτες κάλπες… «πρόβα τζενεράλε» και αφυδατώνει τα σκληρά εκβιαστικά διλήμματα που θα ήθελε να θέσει στους ψηφοφόρους: με άλλα λόγια, ένας απογοητευμένος που, υπό το κράτος του εκβιαστικού διλήμματος «να μην έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ» θα ψήφιζε πάλι ΝΔ, έχει το «ελεύθερο» τώρα να… προβεί σε πειραματισμούς και να «στείλει μήνυμα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Βαρύ» προηγούμενο

Όμως, αυτό μπορεί να «κοστίσει» στην ΝΔ τόσο σε επίπεδο αποχής, όσο όμως και σε επίπεδο ποσοστών και εντυπώσεων. Με άλλα λόγια, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τερματίσει μεν πρώτος αλλά με ένα προβάδισμα της τάξης των 2 ή 3 ποσοστιαίων μονάδων, τότε είναι αυτονόητο πως στο δρόμο για τις δεύτερες εκλογές χάνει εντελώς το προφίλ του «φαβορί».

Επίσης, αν η ΝΔ τερματίσει με ένα ποσοστό πολύ μακριά από το 37-38% που «δίνει» αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες, τότε δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να εμφανίζεται ως εκείνος ο ηγέτης που δεν μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στις επαναληπτικές εκλογές. Σε απλά ελληνικά, οι πρώτες κάλπες, αν πάνε άσχημα για τη ΝΔ, μπορεί να μετατρέψουν τις επαναληπτικές εκλογές σε θρίλερ και σε ντέρμπι με δύο ισάξιους αντιπάλους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....