«Συναγερμός» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ετοιμοι για εκλογές δηλώνουν στην Κουμουνδούρου, εκτιμώντας πως η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να στήσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο είναι ειλημμένη. Ολοι στον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρεπορτάζ του Αντώνη Αντζολέτου στην “Καθημερινή”, έχουν λάβει εντολή να ολοκληρώσουν τις σύντομες διακοπές τους το αργότερο μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Στήνοντας από τώρα ένα προεκλογικό σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ζήτησε από τον πρωθυπουργό:


• «Να ανακοινώσει άμεσα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο.
• Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στις εκλογές.
• Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά θέματα.
• Να συσταθεί η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης».


Απάντηση έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας ζήτησε σήμερα, και για τους επόμενους τρεις μήνες, υπηρεσιακή κυβέρνηση! Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού. Οχι μόνο γιατί παραβλέπει την εκπεφρασμένη λαϊκή βούληση και τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά κυρίως γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα σε μια παρατεταμένη, επικίνδυνη αστάθεια».
Στο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και ήταν σχεδόν μονοθεματική, για την προετοιμασία των εκλογών. Τόσο ο πρόεδρος όσο και τα στελέχη συμφώνησαν πως η χώρα έχει οδηγηθεί σε διπλό αδιέξοδο: Από τη μια είναι οι συνθήκες κοινωνικής κρίσης με την τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Από την άλλη, η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στη σχέση μας με την Τουρκία.

Προετοιμασμένη, με τις δικές της προτάσεις για το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε η «Ομπρέλα» στη συνεδρίαση της Π.Γ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ζήτησαν η αξιωματική αντιπολίτευση να συμπεριλάβει στις εξαγγελίες της την αναστολή του χρηματιστηρίου ενέργειας, καθώς και την τιμαριθμική προσαρμογή των χαμηλών και μεσαίων μισθών μέσω μηχανισμού. Υποστήριξαν επίσης πως η κριτική του κόμματος προς την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό και το θέμα των pushbacks πρέπει να ανέβει σε ντεσιμπέλ. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας «Στο Κόκκινο»: «Η χώρα μας εκτίθεται ανεπανόρθωτα διεθνώς για τις αναπάντητες καταγγελίες, οι οποίες γίνονται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», δεν έλειψε από τη συνεδρίαση μια μικρή διαφωνία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Φίλη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως τα ψηφοδέλτια του κόμματος πρέπει να είναι ανοιχτά και ανταγωνιστικά, με τον τομεάρχη Παιδείας να τονίζει πως «πολλές φορές διάφοροι παράγοντες που θεωρούμε πως φέρνουν ψήφους είναι έξω από τις αξίες του χώρου», αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένο παράδειγμα.
Η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης και ο Μιχάλης Καλογήρου θα αποτελούν την επιτροπή των ψηφοδελτίων που θα συγκεντρώνει και θα εισηγείται τις υποψηφιότητες στο κόμμα. Συντονιστής της επιτροπής πολιτικού σχεδιασμού ανέλαβε ο Νίκος Μπίστης. Θα συμμετέχουν οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Ραγκούσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Επικεφαλής του αυτοδιοικητικού σχεδιασμού θα είναι ο Χρήστος Σπίρτζης και υπεύθυνος για το κυβερνητικό πρόγραμμα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Με τα θέματα της νεολαίας θα ασχοληθεί ο Κώστας Ζαχαριάδης.


Τα κόμματα


Για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ιστότοπο capital, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος σχολίασε: «Ζούμε την απόλυτη παραδοξότητα: Ο πρωθυπουργός τη μια στιγμή “ορκίζεται” στην εξάντληση της τετραετίας και την επομένη επισείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών περίπου ως “απειλή”, ρίχνοντας το φταίξιμο στην αντιπολίτευση». Από το ΚΚΕ ανέφεραν: «Η κυβέρνηση καταφεύγει σε συστάσεις για μια “προεκλογική περίοδο χωρίς εντάσεις κι αντιπαραθέσεις”, που τελικά θα εξαντλείται στις γνωστές “κοκορομαχίες” ανάμεσα στα αστικά κόμματα, που μοιράζονται την ίδια στρατηγική».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ