Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα: Σπάμε την ομερτά για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτουμε την κρυφή συμφωνία και τη λειτουργία του αφανούς διευθυντηρίου (Μέρος 2ο)

Του Δημήτρη Μπεκιάρη

Χθες αποκαλύψαμε τα σενάρια που απεργάζονται ο Αλέξης Τσίπρας και ένας στενός κύκλος προσώπων που τον πλαισιώνει ώστε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμείνει στην κορυφή της πυραμίδας του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις επόμενες εκλογές και αν βεβαίως τεθεί θέμα ηγεσίας (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).

Οι συζητήσεις στο άτυπο διευθυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ένα, το αθέατο σκέλος της κομματικής ζωής του ΣΥΡΙΖΑ. Το άλλο, το δεύτερο έχει να κάνει με τους βασικούς άξονες της πολιτικής δράσης του κόμματος, με το ποια τάση θα υπερισχύσει, με το ποιες θέσεις θα κυριαρχήσουν, με το πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στα πρόσωπα και με την ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.

Με μια πρώτη ματιά η μάχη διεξάγεται ανάμεσα στον παλιό – χρεοκοπημένο – μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στους λεγόμενους ΠΑΣΟΚογενείς, σε όσους δηλαδή προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Έχει την αξία του το γεγονός ότι σύμφωνα με μυστική έρευνα που διεξήχθη στην Κουμουνδούρου προέκυψε ότι τα περισσότερα από τα νέα μέλη που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο έτος είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και στην πλειοψηφία τους οπαδοί του Ανδρέα Παπανδρέου. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας έχουν τρομοκρατήσει τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ του 3%, οι οποίοι εξακολουθούν να θεωρούν τους ΠΑΣΟΚογενείς, δεξιούς και θέλουν τις πόρτες κλειστές για τις… πράσινες ροές προς την Κουμουνδούρου.

Στη  ανθρωπογεωγραφία που διαμορφώνεται στη βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ είναι η ομάδα που κυριαρχεί στον λεγόμενο «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο κόμμα και σε επίπεδο προσώπων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα του πλασαρίσματος των προσώπων στα όργανα και σε κομματικές θέσεις θα περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Σε αντίθετη περίπτωση θα συμβούν όσα αποκαλύψαμε χθες (Δείτε ΕΔΩ).

Η άγνωστη, μυστική συμφωνία  

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζοντας πολύ καλά τον εσωκομματικό χάρτη και λαμβάνοντας υπόψιν τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, όπως περιγράφηκαν πιο πάνω, ανέλαβε πρωτοβουλίες στο παρασκήνιο για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στα εσωκομματικά καπετανάτα ώστε να περιορίσει την εσωστρέφεια.

Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, επιτεύχθηκε συμφωνία για την στεγανοποίηση των όποιων συζητήσεων αφορούν στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμμετέχοντες στη συμφωνία είναι οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Αντικειμενικός σκοπός της συμφωνίας είναι να αποφεύγεται η δημοσιοποίηση – κοινοποίηση του κλίματος εσωστρέφειας ή τουλάχιστον οι όποιες διαφωνίες να βγαίνουν από τον προθάλαμο ελεγχόμενου περιβάλλοντος, κατόπιν συνεννόησης ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Τυπικά το ζητούμενο είναι η διαφύλαξη της ενότητας μέχρι το συνέδριο και φυσικά μέχρι τις εκλογές.

Το εντυπωσιακό είναι πως δημοσιογράφοι, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλεία στο πλαίσιο της διεξαγωγής του εσωτερικού Power Game είναι εκτός πληροφόρησης.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλήρη άγνοια για τη συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με Φίλη, Βούτση, Σκουρλέτη και Φλαμπουράρη.

Καλά πληροφορημένη πηγή κάνει λόγο για σπάνια, για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνία και δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός ότι με την κατάθεση της διακήρυξης της «Ομπρέλας» διαπιστώθηκαν επιθέσεις των ΜΜΕ κατά της ομάδας των 53+  και των στελεχών που την υπέγραψαν και τη συνέταξαν.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσαν πως οι επιθέσεις αυτές αντί να τους κάνουν κακό, τελικά ενίσχυσαν την επιρροή των Φίλη, Σκουρλέτη, Βούτση και των 53+ στο κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.  Η πηγή μας σημειώνει πως το Οργανωτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε δεκάδες τηλεφωνήματα στήριξης. Η αντίδραση των προεδρικών ήταν χλιαρή. Κάποια άρθρα στην χαμηλής κυκλοφορίας, κομματική «Αυγή» και καμία διοχέτευση πληροφορίας προς τα έξω.

Το «Γραφείο Πρωτοβουλιών Προέδρου»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. Σε συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες, αμέσως μετά τις γιορτές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τη δημιουργία μιας ομάδας η οποία ασχολείται, μελετά και εισηγείται πρωτοβουλίες σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο. Πρόκειται για πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει αποκλειστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της αφανούς ομάδας που πλαισιώνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εμφανιστούν νέα πρόσωπα που θα αναδειχθούν σε «κεντρικούς παίκτες» και στελέχη πρώτης γραμμής το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπήρξε επίσης εισήγηση για τη δημιουργία ευρείας ομάδας πανεπιστημιακών και επιστημόνων, χωρίς να είναι απαραίτητα μέλη του κόμματος, οι οποίοι θα μιλούν – στο πλαίσιο της διεύρυνσης – δημοσίως για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιο είναι το πλάνο, όμως, για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές;

Θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, με βάση την παραπάνω υποδομή, επιδιώκει να έχει την απόλυτη ευχέρεια να συνομιλεί με επιχειρηματίες, στελέχη άλλων κομμάτων, εκπροσώπους της πνευματικής ηγεσίας του τόπου και ξένους ηγέτες.

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα και του στενού του κύκλου ο απόλυτος στόχος στην παρούσα συγκυρία είναι η ενίσχυση του ηγετικού του προφίλ. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει ξανά στην εξουσία η κομματική ζωή θα περάσει σε δεύτερη μοίρα. Θα γίνει σαν το παιχνιδάκι που οι «μεγάλοι παίχτες» θα αφήσουν στα… παιδιά για να παίζουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΔΩ

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...