Στο μικροσκόπιο της αντιπολίτευσης ο εσωκοματικός πόλεμος στη ΝΔ

Στον αστερισμό των εσωκομματικών εκλογών εισέρχεται και η ΝΔ.  Η ανάδειξη νέων στελεχών στις τοπικές οργανώσεις  σε όλη την Ελλάδα και οι αλλαγές στον κομματικό μηχανισμό έχουν θέσει σε κινητοποίηση τους γαλάζιους επιτελείς, μια και όλα αυτά διαμορφώνουν το σκηνικό της επόμενης ημέρας με το βλέμμα στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ.  Παράλληλα, βέβαια, διαμορφώνεται πιο… καθαρό τοπίο ώστε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να ανοίξει ο δρόμος για προσφυγή στις εθνικές κάλπες, αν αυτό αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Παναγιώτας Μπίτσικα στο documento, που ακολουθεί:

Ήδη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης -κυρίως η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη- παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Αν και οι διαδικασίες στη ΝΔ καθυστέρησαν πολύ λόγω της πανδημίας, έχουν αναγγελθεί από καιρό.

Όμως, δεν περνά απαρατήρητο ότι διεξάγονται σε μια περίοδο που γίνονται εμφανή τα σημάδια φθοράς της “γαλάζιας” διακυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων, η τόνωση του προφίλ του αρχηγού της ΝΔ και η ενίσχυση με μητσοτακικά στελέχη είναι ζητούμενο.Η συγκρότηση των κομματικών οργάνων σε Δημοτικές Τοπικές Περιοχές και σε Διοικούσες Επιτροπές Εκλογικής Περιφέρειας είναι στο κέντρο των “γαλάζιων” εσωτερικών εκλογικών  διαδικασιών. Όμως, δεν λείπουν διενέξεις σε τοπικό επίπεδο με διαστάσεις πολιτικές, που αφορούν τα εσωτερικά “στρατόπεδα” στον γαλάζιο κομματικό μηχανισμό. Έχουν ξεσπάσει ήδη αντιπαραθέσεις για επιλογές προσώπων και υποψηφιότητες για θέση προέδρων στα τοπικά όργανα, όπως στην Ανατολική Αττική ή σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου, ιδιαίτερα στα Δωδεκάνησα.Η εσωκομματική μάχη στη ΝΔ είχε ξεκινήσει ουσιαστικά από τον Ιούνιο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεδρίαση του Διαγραμματειακού έδωσε το πράσινο φως, προσδιορίζοντας ότι θα γίνουν το αργότερο φέτος τον Οκτώβριο.

Τώρα ορίστηκε επισήμως η 24η Οκτωβρίου 2021 με δυνατότητα και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Το ζήτημα πάντως είναι αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το 14ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, το οποίο είναι εκλογικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προσδιορίσει ότι το “γαλάζιο” συνέδριο θα γίνει τέλος του 2021, αν και είχε  αναφέρει προ τριμήνου ότι θα λαμβάνονταν υπ΄όψιν οι συνθήκες που θα επικρατούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούνιο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης  του Διαγραμματειακού Οργάνου της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είχε διατυπώσει ως εξής τα σχετικά με την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία:«(…) το 14ο Συνέδριο θα γίνει το Δεκέμβριο του 2021. Το συνέδριο αυτό είναι εκλογικό, αλλά είναι και ένα συνέδριο που συμπίπτει με την εμβληματική χρονιά της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και τα 40 χρόνια από την είσοδο της χώρας μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το συνέδριο με τη μορφή που θα επιλέξουμε και την προσέλευση που εμείς θα καθορίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες εκείνης της εποχής, θα διεξαχθεί στα μέσα Δεκεμβρίου».Την ίδια ώρα, στο ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την κρίσιμη μάχη εκλογής προέδρου του κινήματος Αλλαγής, με  προσώρας τέσσερις διεκδικητές που θα παγιωθούν ως επίσημες υποψηφιότητες με την κατάθεση  αίτησης σύμφωνα με τις καταστατικές προβλέψεις. 

Η σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής  που θα αποφασίσει για την ημερομηνία του Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, έχει μετατοπισθεί για το πρώτο  Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου του 2021.  Ήδη, θερμαίνεται το εσωκομματικό τοπίο. Κοινός τόπος όλων των υποψηφίων είναι η  αυτοτελής παρουσία και αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, η  ενίσχυση του προγραμματικού λόγου του ΚΙΝΑΛ ως έκφρασης της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στην  παραγωγική ανάπτυξη της χώρας με κοινωνικό πρόσημο. Όμως, πίσω από το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο που όλοι επιδεικνύουν ως στόχο, οι αντιπαραθέσεις καλά κρατούν μεταξύ φιλοΝΔ δυνάμεων από τη μια και αντιδεξιών από την άλλη που αν δεν είναι φιλοΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζουν εχθρικά τον ΣΥΡΙΖΑ…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...