«Στα κρυφά» θέλουν να περάσουν τη σύμβαση για το ταμείο ανάκαμψης

Στα κρυφά επιχειρεί να περάσει την κύρωση της σύμβασης για το ταμείο ανάκαμψης η κυβέρνηση, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί με εσπευσμένες διαδικασίες και θα ψηφιστεί την επόμενη Παρασκευή, τελευταία μέρα πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές. Το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης, το περίφημο «Ελλάδα 2.0», συνοδεύτηκε από την αρχή της σύνταξής του από μυστικότητα, καθώς μία εβδομάδα πριν κυρωθεί από τη Βουλή δεν είναι ακόμα γνωστές οι λεπτομέρειές του.

Αυτό δεν φαίνεται να είναι τυχαίο, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τον σχεδιασμό της οι σημαντικοί πόροι του ταμείου ανάκαμψης να κατευθυνθούν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Άλλωστε, η έκθεση Πισσαρίδη και η επιδίωξη ισοπέδωσης της «μη παραγωγικής» μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας κρύβονται πίσω από κάθε πολιτική επιλογή τής κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό. Αυτή η «ταξική μεροληψία» ήταν και ο λόγος που το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο επιστράφηκε για διορθώσεις από τα ευρωπαϊκά όργανα στραπατσάροντας τη βιτρίνα της «κυβέρνησης των αρίστων».

Η σύμβαση για το ταμείο ανάκαμψης θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Παρασκευή με μόλις 42 ομιλητές, στο τέλος μιας πυκνής νομοθετικά εβδομάδας με την ψήφιση ακόμα δύο νομοσχεδίων, μεταξύ των οποίων και το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως, αλλά και τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. Ενδιάμεσα, το χιλιάδων σελίδων κείμενο θα συζητηθεί μόνο μία φορά σε επίπεδο Επιτροπών της Βουλής, σε μια χαοτική κοινή συνεδρίαση τεσσάρων από τις έξι διαρκείς Επιτροπές.

Έντονη διαμαρτυρία ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε έντονα για την επιλογή της Ν.Δ. να συζητηθεί με εσπευσμένες διαδικασίες η τόσο σημαντική αυτή σύμβαση, που θα επηρεάσει για χρόνια την πορεία της χώρας μας.  Έντονα φέρεται να διαμαρτυρήθηκαν και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, χωρίς όμως να «ιδρώσει το αυτί» των στελεχών τής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

«Οι αποκαλύψεις για τις ενστάσεις της Κομισιόν στο ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τις ανησυχίες και την κριτική μας» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσφατο συνέδριο του Economist. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε το οξύμωρο η ρευστότητα να κατευθύνεται προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι ουδέποτε τα τελευταία χρόνια στερήθηκαν πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα «ζόμπι» κατά την ορολογία του υφυπουργού Οικονομικών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργου Ζαββού.

Η απροθυμία τής κυβέρνησης να συζητήσει με την κοινωνία το ελληνικό σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, η μυστικότητα με την οποία ακόμα και σήμερα το συνοδεύει, καθώς και η διάθεσή της να το περάσει από τη Βουλή με τη λιγότερη δυνατή συζήτηση και δημοσιότητα φανερώνει ότι, παρά τις διορθώσεις στις οποίες υποχρεώθηκε από την Κομισιόν, η κυβέρνηση επιμένει στον στόχο της να εξυπηρετήσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με έναν νέο πακτωλό χρημάτων που θα τους κάνει οικονομικά και πολιτικά ισχυρότερους.

Αποκλεισμός μικρομεσαίων

“Το σχέδιο της κυβέρνησης, που ειρήσθω εν παρόδω συντάχθηκε εντελώς κρυφά από τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, προβλέπει ότι από τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης θα αποκλειστεί σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας” σχολίαζε ο Αλ. Τσίπρας στο συνέδριο του Economist.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...