Σταύρωση μετά την Ανάσταση: Εκλογικό αιφνιδιασμό ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Του Γιώργου Λακόπουλου

Η περιπετειώδης και… ανορθόδοξη Ανάσταση του 2021 δεν έκλεισε την περίοδο των παθών για τους περισσότερους πολίτες. Η επάνοδος στους κανονικούς – τρόπος του λέγειν- ρυθμούς θα γίνει με την κυβέρνηση να επιμένει στην ίδια πολιτική σε τρία μέτωπα: την πανδημία, την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά.

Η προσδοκία για τον τερματισμό του εφιαλτικού εξαμήνου – με τους περισσότερους από δέκα χιλιάδες νεκρούς – και την απόλυτη αποτυχία- επαφίεται τώρα στην τύχη και τον καιρό. Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ούτε να αλλάξει «γραμμή» εν όψει πιθανής επιστροφής του ιού με τις μεταλλάξεις του. Περιμένει να επωφεληθεί απο τον εμβολιασμό του πληθυσμού, για την έκταση του οποίου σερβίρει ανακρίβειες.

Μετά τις αποκαλύψεις για παρεμβάσεις και χειραγώγηση των επιστημόνων- τη γνώμη του οποίων επικαλείται ως άλλοθι για τις επιλογές της,- είναι πιθανό να πολιτικοποιήσει ακόμη περισσότερο τη διαχείριση της πανδημίας- με πειραματισμούς και ανάληψη ρίσκου, όπως έκανε και τον προηγούμενο χρόνο στον τουρισμό και επαναλαμβάνει εφέτος.

Ο βασικός στόχος της παραμένει να εκμεταλλευτεί ενδεχομένη «εξομάλυνση» και να στήσει κάλπες, προτού καταθέσει τον προϋπολογισμό-σφαγείο του επομένου έτους, για να προλάβει τα χειρότερα.

Νέα καρφιά για τους εργαζόμενους

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα που κοινοποιεί το κυβερνητικό επιτελείο, ο οικονομικός ορίζοντας της χώρας είναι θολός.

Παρότι κατά την κυβερνητική προπαγάνδα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα κινητοποιήσουν την παραγωγική μηχανή της χώρας, η προβλεπόμενη ανάπτυξη για το 2021 θα μείνει κάτω από τις τέσσερις μονάδες -ίσως και κάτω από τις τρεις.

Στην πραγματικότητα τα βασικά κοινοτικά κονδύλια θα κατευθυνθούν σε επιλεγμένους επιχειρηματικούς κύκλους με αδιαφάνεια και το όφελος για τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα κοινωνικά συστήματα θα είναι ανεπαίσθητο.

Οι πολλοί θα συνεχίσουν να σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου τους, καθώς οι πόροι με τους οποίους η κυβέρνηση ενίσχυε στοιχειωδώς τους πολίτες, κατά κλάδο, εξαντλούνται-όπως ανακοινώνει διαρκώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Στη θέση των «παροχών στήριξης» θα προκύψουν οι απαιτήσεις για την εξόφληση όσων έχουν ετεροχρονιστεί, όπως χρέη στη εφορία, στα ταμεία και στις τράπεζες, ενώ η πρώτη κατοικία θα αρχίσει να εκπλειστηριάζεται με ταχείς ρυθμούς, αφού λήγουν οι αναβολές.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα καρφιά για τον κόσμο της εργασίας με το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης που θα δώσει τη χαριστική βολή στο οκτάωρο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε συνδυασμό με την προσπάθεια να καταλυθούν συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Σταύρωση μετά την Ανάσταση

Αν στο εσωτερικό οι σταυροί θα υπάρχουν και μετά την Ανάσταση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα θα πλησιάσουν τη σταύρωση.

Παρά τα μηνύματα που έστειλε από την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και την αποτυχία της Πενταμερούς για το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει αποφασισμένος να προσχωρήσει σε κινήσεις που θα κλείσουν τον κύκλο της μεταπολιτευτικής πολιτικής για τις αδιαπραγμάτευτες ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο.

Μια συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη νέα όξυνση που φαίνεται να σχεδιάζει ο Τούρκος Πρόεδρος, είναι στον προγραμματισμό του.

Τα αναμενόμενα επακόλουθα με τις αντιδράσεις και στους κόλπους της κυβέρνησης θα ανεβάσουν τους τόνους, αλλά το «σύστημα Μητσοτάκη» θα χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο για να αντιμετωπίσει την πίεση και να επιβιώσει. Οπως θα συνεχίσει και την αδιαφάνεια στο παιχνίδι των εξοπλισμών, για το οποίο παραδόξως έχει λόγο ο υπουυργός Αμυνας, καθώς όλα αποφασίζονται το μέγαρο Μαξίμου.

Η μεταπασχαλινή περίοδος θα είναι ακανθώδης για τη χώρα και η συνήθης θερινή ραστώνη δεν πρόκειται να ανακόψει τις εξελίξεις, που για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα φέρουν στο προσκήνιο λαϊκές κινητοποιήσεις, όπως αναμένεται να δείξει ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς- παρά τους περιορισμούς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....