Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για την εταιρεία δημοσκοπήσεων που έβγαλε το γκάλοπ της ντροπής υπέρ Μητσοτάκη

Την απόφαση να μη συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έλαβε ο «γαλάζιος» πρόεδρος, Θανάσης Μπούρας, αναφορικά με τη δημοσκόπηση της Abacus Research που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha στο τέλος Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω αίτημα είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς από την ταυτότητα της δημοσκόπησης φαίνεται ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές έρευνες, σε αντίθεση με τον τρόπο που προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι. Επίσης πάλι στην ταυτότητα της έρευνας σχετικά με την κακοκαιρία που έγινε στις 25 Ιανουαρίου εμφανίζεται μέγεθος μόλις 303 νοικοκυριών ενώ στην ταυτότητα για πανδημία – πολιτική επικαιρότητα μέγεθος 1.012 ατόμων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απόρριψη του σχετικού αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν η επιτροπή να αναζητά εξηγήσεις, κάθε φορά που μια δημοσκόπηση δεν ικανοποιεί ένα κόμμα».

Ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την εξέταση της έρευνας σημείωνε ότι «από τη δημοσίευση της νεοεμφανιζόμενης στον χώρο των πολιτικών ερευνών, εταιρίας εγείρονται ερωτήματα ως προς την αξιοπιστία της όταν, αφενός στη μία έρευνα υπάρχει δείγμα «303 νοικοκυριών» που δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες αντιπροσωπευτικότητας και διεξάγεται σε μέρα αναγκαστικής αργίας (25η Ιανουαρίου), με κλειστούς μάλιστα τους δρόμους στην Αθήνα που είναι η έδρα της εταιρίας, αφετέρου στην άλλη έρευνα (19-23 Ιανουαρίου) μεσολαβεί μια (1) μόλις εργάσιμη ημέρα (24η Ιανουαρίου) για την επεξεργασία και τη στάθμιση των δημοσκοπικών ευρημάτων που έχουν συλλεχθεί, πράγμα που δείχνει τουλάχιστον προχειρότητα στην επεξεργασία.

Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι η ABACUS RESEARCH SA σε δημόσια ανακοίνωσή της, μετά τις αντιδράσεις για τις εν λόγω έρευνες ανέφερε ότι «ως προς την εταιρία να σημειωθεί ότι λειτουργεί και ελέγχεται από το κλαδικό όργανο του ΣΕΔΕΑ/ΠΕΣΣ από το 2004». Ωστόσο από τα δημοσιευμένα στοιχεία της εταιρίας στο ΓΕΜΗ, προκύπτει ότι αυτή συστάθηκε, με τη σημερινή της μορφή και σύνθεση, στις 31/12/2008».

Τέλος, σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ανάλογη καταγγελία και προς την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, οποία αρνήθηκε να παραχωρηθούν τα πρωτογενή στοιχεία της εν λόγω δημοσκόπησης, επικαλούμενη σειρά νόμων και τη διεθνή πρακτική σύμφωνα με την οποία τα πρωτογενή δεδομένα κάθε έρευνας ανήκουν στην εταιρεία που την διενεργεί και στον πελάτη για λογαριασμό του οποίου διενεργείται.

Μάριος Κάτσης: Πολιτική επιλογή της ΝΔ η άρνηση ελέγχου δημοσκοπήσεων

«Για μια ακόμα φορά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Μπούρας απέρριψε το αίτημα του βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να προσκομιστούν στοιχεία και δεδομένα συγκεκριμένης δημοσκόπησης ώστε να ελεγχθεί η αξιοπιστία της» τονίζει ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μάριος Κάτσης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για τη δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus Research, η οποία δημοσιεύθηκε εν μέσω της παράλυσης του κρατικού μηχανισμού από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και αμφισβητήθηκε εντόνως ως προς τις πρακτικές της».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ αρνείται το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. να εφαρμόσει τον νόμο Ρουσόπουλου (άρ.4, παρ.8 του ν.3603/2007) που ορίζει ρητά την εμπλοκή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως έκανε και το περασμένο καλοκαίρι με την εξαιρετικά προβληματική δημοσκόπηση της Opinion Poll όπως φάνηκε από την πρόσφατη Εξεταστική Επιτροπή.

» Η ΝΔ, κρυπτόμενη πίσω από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αρνήθηκε τον έλεγχο της Abacus χωρίς καμία πειστική δικαιολογία, παρόλο που ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΔΕΑ κ. Μαύρος και ο Πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων κ. Χατζηπαντελής, κατέθεσαν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει αυτοτελώς το δικαίωμα να ζητήσει από εταιρείες δημοσκοπήσεων να προσκομίσουν τα στοιχεία. Η ΝΔ με τη στάση της απεμπολεί συνειδητά όλες τις θεσμικές δικλείδες που προβλέπει ο νόμος για ένα ζήτημα που άπτεται της ποιότητας της δημοκρατίας στη χώρα μας».

Καταλήγοντας, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπογραμμίζει ότι «το “δις εξαμαρτείν” από τη ΝΔ καθιστά πλέον σαφές ότι η άρνησή της αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή να μην υπάρχει διαφάνεια στον έλεγχο διενέργειας των δημοσκοπήσεων στη χώρα. Κρατά επτασφράγιστο μυστικό τα στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν κατά πόσο είναι αξιόπιστες οι διάφορες «περίεργες» δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται ως εκ θαύματος κάθε φορά που ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η ΝΔ εργαλειοποιεί τις δημοσκοπήσεις σε κάθε ευκαιρία, αλλά αρνείται τον οποιονδήποτε έλεγχο. Το ερώτημα που είναι στα χείλη κάθε πολίτη πλέον είναι «τι φοβάται και τι έχει να κρύψει η Νέα Δημοκρατία;»

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...