Σε πανικό το Μαξίμου εξαιτίας της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ

Η μελέτη των Σωτήρη Τσιόδρα και Θοδωρή Λύτρα για τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον ίδιο τον επιδημιολόγο έσκασε σαν βόμβα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το όλο θέμα έχει τις υπογραφές δυο διακεκριμένων γιατρών και επιστημόνων. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι μάλιστα και προσωπικός σύμβουλος και συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την σύνοδο κορυφής για την διάσταση που πήρε το θέμα. Εκεί αποφασίστηκε να αναζητηθεί ο γνωστός λοιμωξιολόγος προκειμένου να κάνει κάποια διορθωτική δήλωση ή να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για την έρευνα του. Μέχρι αργά χθες το βράδυ πάντως ο Σωτήρη Τσιόδρας δεν είχε βρεθεί από τα κυβερνητικά στελέχη ή εάν βρέθηκε δεν ήθελε να κάνει δήλωση.

Η έρευνα του γνωστού λοιμωξιολόγου και του συνεργάτη του Θοδωρή Λύτρα είναι πάντως καταπέλτης καθώς με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του ΕΣΥ εδώ και τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα όσα ανέφερε στην ανάρτηση του ο Θεόδωρος Λύτρας, η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο την μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα, στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος, όπου αναφέρεται ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα στην μελέτη επισημαίνεται πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.

Όπως μάλιστα έγραψε στο twitter ο κ. Λύτρας: «Η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαΐου, κι ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο. Τώρα, μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι.»

Να σημειωθεί πάντως ότι την 1 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός έλεγε από το βήμα της Βουλής ότι δεν έχει ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα μεταξύ ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται μέσα στα μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, ειρωνευόμενος τον Αλέξη Τσίπρα που εδώ και καιρό ζητάει συγκεκριμένα στοιχεία για το τι γίνεται στις ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε στοιχεία. «Εκτός και αν έχετε εσείς να μας δώστε», είχε πει απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν λοιπόν από αυτή την ιστορία είναι πολλά: ήταν ενημερωμένος ο πρωθυπουργός για την μελέτη Τσιόδρα–Λύτρα, εάν ήταν γιατί την υποβάθμισε, και ποιοι άλλοι είχαν γνώση αυτής της έκθεσης.

Εάν πάλι δεν γνώριζε τίποτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποιοι ανέλαβαν να μην τον ενημερώσουν για αυτή την σοβαρή επιστημονική μελέτη. Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλέυρης γνώριζε την σχετική μελέτη και τι έκανε;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανώς αμήχανος απέφυγε να απαντήσει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στα ερωτήματα που του ετέθησαν ενώ στην συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αναφέρεται στην ουσία του θέματος. «Δεν μας κάνει εντύπωση που ένας πολιτικός ολετήρας, όπως ο κ. Τσίπρας, προσπαθεί να φέρει στα δικά του περιορισμένα μέτρα μια επιστημονική μελέτη. Με ψέματα και αποσπασματική επίκληση στοιχείων. Με τρόπο χυδαίο και ευτελή» ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι στα πηγαδάκια της Βουλής -όπου συζητείται ο προϋπολογισμός- οι βουλευτές της ΝΔ ήταν όχι μόνο αιφνιδιασμένοι αλλά και προβληματισμένοι καθώς αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην κοινωνία από την δημοσιοποίηση της μελέτης.

Ακόμα προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί ενώ το Μέγαρο Μαξίμου είχε την μελέτη στα χέρια του ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να πει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τις ΜΕΘ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...