Σε πανικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση – Τι μέτρα θα ανακοινώσει

Την Τετάρτη ή την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση το νέο πακέτο μέτρων για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν υπολογίζονται στο 1 δις ευρώ και θα αφορούν σε περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Eurogroup και του Ecofin με την επιστροφή του στην Αθήνα θα οριστικοποιήσει σε συνεργασία με το πρωθυπουργό το πακέτο των μέτρων αφού πρώτα θα έχει πάρει και την έγκριση των εταίρων.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι ο Χρήστος Σταικούρας πήγε στα Βρυξέλλες προσδοκώντας να πιέσει τους εταίρους μας ότι η χώρα – όπως άλλωστε οι περισσότερες χώρες του Νότου – χρειάζεται νέα οικονομική στήριξη η οποία δεν θα προσμετρηθεί στο χρέος της χώρας.

Παρόλα αυτά στην κυβέρνηση στη κυβέρνηση κρατάνε μικρό καλάθι λαμβάνοντας υπ όψη τους την στάση που κράτησαν οι εταίροι μας στις Βερσαλλίες παραπέμποντας το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των χωρών της Ε.Ε. εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης στο απώτερο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε κατά την πρόσφατη παρουσία του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες, εισέπραξε την επιφυλακτικότητα των ευρωπαίων ηγετών όταν κατατέθηκε το αίτημα για την έκδοση του ευρωομολόγου προκειμένου να στηριχτούν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Η καχυποψία των εταίρων μας κορυφώνεται όταν πρόκειται για χώρες που στο παρελθόν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα όπως η Ελλάδα η οποία ακόμα βρίσκεται σε εποπτεία.

Από την άλλη όμως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν την συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρξει σημαντική στήριξη υπάρχει ο κίνδυνος για λουκέτα στις επιχειρήσεις γεγονός που θα έφερνε κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας. Παράλληλα στο Οικονομικό επιτελείο φοβούνται ότι πού σύντομα πολίτες και επιχειρήσεις θα σταματήσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους γεγονός που θα φέρει σοβαρά προβλήματα στα έσοδα του κράτους.

Το κουπόνι καυσίμων

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες σχετικά με το πακέτο μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθεί λένε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση που επικρατεί στην ενέργεια σχεδιάζει να “θεσμοθετήσει” το “κουπόνι καυσίμων¨.

Το μέτρο αυτό θα αφορά περιορισμένο αριθμό πολιτών και θα προβλέπει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα σε ποσά πιθανότατα από 4 έως 10 λεπτά ανά λίτρο για συγκεκριμένες ποσότητες ανά δικαιούχο.

Τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά και περιουσιακά και οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Ακόμα η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στην συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου από 39 ευρώ που είναι σήμερα στα 53 μέσα στον Απρίλιο.

Η «επιταγή ακρίβειας»

Η “επιταγή ακρίβειας¨» που θα είναι 250ευρώ θα δοθεί σε ένα εκατομμύριο δικαιούχους -σε ευάλωτα νοικοκυριά και πολίτες που λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ακόμα αναμένεται να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά στην Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου οι “27” να φανούν πιο τολμηροί αποφασίζοντας μέτρα που θα βοηθήσουν τους πολίτες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Καλού κακού πάντως ο πρωθυπουργός και το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητούν λύσεις ώστε να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και από άλλα προγράμματα, προκειμένου να εξοικονομηθούν οι πόροι για το νέο πακέτο στήριξης χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις στις σχέσεις μας με τους πιστωτές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ