Σε μια κλωστή η συνοχή του ΚΙΝΑΛ: Οι δημοσκοπήσεις και τι θα κάνουν Γερουλάνος και Παπανδρέου

Της Άννας Γκρίτζη

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής την Παρασκευή μπορεί να συμβούν πολλά: Από το να έρθει στην επιφάνεια ο διχασμός του κόμματος για τη συνεπιμέλεια με τον Α. Λοβέρδο να στηρίζει σθεναρά το κυβερνητικό νομοσχέδιο και την Φ. Γεννηματά να το απορρίπτει κατηγορηματικά. Μέχρι το να εκφραστούν αγεφύρωτες διαφορές σε σχέση με τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνει η εκλογή ηγεσίας από τη βάση το φθινόπωρο.

Από την Χαριλάου Τρικούπη στάλθηκε το μήνυμα ότι τα μητρώα των ψηφοφόρων δεν θα είναι “χύμα” (Β. Κεγκέρογλου), δηλαδή δεν θα ψηφίζει όποιος περνάει απ έξω από το εκλογικό κέντρο. Δεν διευκρίνισαν τι ακριβώς εννοούν αλλά η εντύπωση που δημιουργήθηκε είναι ότι δεν θα μπορεί να ψηφίζει πληρώνοντας μια μικρή συνδρομή και εγγραφόμενος στο μητρώο φίλων που μετά καταστρέφεται όποιος το επιθυμεί. Αυτό το μοντέλο ακολουθήθηκε σε όλες τις διαδικασίες εκλογής από τη βάση που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και φαίνεται ότι στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά κάνουν δεύτερες σκέψεις με το φόβο ότι θα έρθουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων να επιχειρήσουν επηρεασμό της ανάδειξης αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ.

Αν επιμείνουν στα κλειστά μητρώα, η εσωκομματική ένταση θα είναι ανεξέλεγκτη. Δεν πρόκειται να το δεχθεί ο Α. Λοβέρδος αλλά ούτε ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ αντιδράσεις θα υπάρξουν από βουλευτές και στελέχη που ήδη έχουν δυσαρεστηθεί και μόνο που άνοιξε τέτοια συζήτηση.

Υπάρχουν δύο πιθανότητες:

Είτε συνεργάτες της Φ. Γεννηματά έριξαν αυτό το χαρτί στο τραπέζι για να μετρήσουν αντιδράσεις και να το αποσύρουν στη συνέχεια.
Είτε την ενθαρρύνουν να τα παίξει όλα για όλα με το σκεπτικό ότι δεν έχει τίποτα να χάσει από τη στιγμή που είναι πίσω στην κούρσα για την ηγεσία.

Ο,τι και να ισχύει, ο κίνδυνος για τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής είναι υπαρκτός, ειδικά όσο δεν ανεβαίνουν τα ποσοστά του κόμματος στις δημοσκοπήσεις.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος κάνει ήδη καμπάνια με τον πλέον δυναμικό τρόπο: Συμμετοχή σε κομματικές εκδηλώσεις, τηλεφωνήματα σε στελέχη σε όλη την επικράτεια, διακήρυξη για υπερδιπλασιασμό των ποσοστών και βασικό σύνθημα “ιδεολογικός μας αντίπαλος η ΝΔ, υπαρξιακός ο ΣΥΡΙΖΑ” που σηματοδοτεί τη δυνητική κυβερνητική συνεργασία με τον Κ. Μητσοτάκη και την αποκήρυξη της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης που επίσης θα διεκδικήσει την ηγεσία απέχει από το εσωκομματικό debate, προστατεύεται για να μη φθαρεί, παρακολουθεί και περιμένει. Αλλοι θεωρούν την τακτική του έξυπνη και άλλοι έχουν απογοητευτεί με τη διστακτικότητά του να πέσει στη φωτιά.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς και οι δημοσκοπήσεις και τα μηνύματα που έρχονται από τη βάση δείχνουν ότι δεν είναι φαβορί.

Ο Παύλος Γερουλάνος φαίνεται ότι θα ανακοινώσει κάποια στιγμή τη δική του υποψηφιότητα, ενώ εικασίες γίνονται για τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου. Θα στηρίξει την Φ. Γεννηματά ή δικό του υποψήφιο; Αν κερδίσει ο Α. Λοβέρδος θα μείνει ως εσωκομματική αντιπολίτευση ή θα φύγει; Το γεγονός ότι ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου θύμισε την πτώση του από την πρωθυπουργία και την υπονόμευση που δέχθηκε από μέσα πυροδότησε διάφορα σενάρια.

ΠΗΓΗtvxs.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....