Ραγδαίες οι εξελίξεις στη ΝΔ μετά την παρέμβαση Σαμαρά – Κορυφαία στελέχη στην έξοδο

Η παρέμβαση και κριτική του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης δεν ξάφνιασε τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού εδώ και αρκετό καιρό γνωρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός γίνεται κοινωνός των προβλημάτων που υπάρχουν στην κυβέρνηση, στο κόμμα, αλλά και στη βάση της Ν.Δ.

Θα έλεγε μάλιστα κάποιος ότι οι παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου περίμεναν την τοποθέτηση Σαμαρά, καθώς οι γκρίνιες και τα παράπονα περίσσεψαν μέσα στην κυβέρνηση και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Την ίδια στιγμή οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος, που ψάχνουν να βρουν επαφή με τα στελέχη της κυβέρνησης για να εκφράσουν τα παράπονά τους ή να αναζητήσουν λύση στα προβλήματά τους, πέφτουν σε τοίχο, αφού οι μισοί υπουργοί προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους.

«Δεν θα γίνει Ποτάμι»

Με τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Σαμαράς θέλησε να οριοθετήσει ιδεολογικά το άνοιγμα που κάνει ο Μητσοτάκης σε άλλους χώρους λέγοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα γίνει Ποτάμι. Όπως υποστηρίζουν στελέχη του κόμματος, η αναφορά στο Ποτάμι δεν έγινε τυχαία, καθώς οποιαδήποτε άλλη νύξη σε άλλο κόμμα θα θύμιζε τη συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξή του τόνισε ακόμη ότι με τη διεύρυνση που κάνει η κυβέρνηση «κινδυνεύει να απομακρύνει περισσότερους απ’ όσους προσελκύει», ενώ αναφερόμενος στον ανασχηματισμό είπε: «Σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται κι ένα “μήνυμα”, υπάρχει “συμβολισμός”. Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα».

Οι πληροφορίες λένε ότι με τα όσα είπε ο Σαμαράς είχε διπλή στόχευση. Από τη μία ήθελε να εκφράσει την οργή των στελεχών που έμειναν εκτός επετηρίδας στον ανασχηματισμό και είδαν στελέχη άλλων κομμάτων να αναλαμβάνουν στρατηγικά χαρτοφυλάκια και από την άλλη να βάλει τα όριά του εν όψει των διαδικασιών του συνεδρίου της Ν.Δ., καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει φυσιογνωμία.

Μια… άλλη Ν.Δ.

Ο φόβος των στελεχών της Ν.Δ. που προέρχονται από την παραδοσιακή Δεξιά – δηλαδή οι σαμαρικοί και οι καραμανλικοί – είναι ότι εν όψει του συνεδρίου ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να φτιάξει το δικό του νεοφιλελεύθερο κόμμα, με τους δικούς του ανθρώπους και τη δική του ιδεολογία.

Όπως υποστηρίζουν, μάλιστα, στελέχη τα οποία πολιτικά βρίσκονται κοντά στον Σαμαρά, το κόμμα το οποίο επιθυμεί να φτιάξει ο Μητσοτάκης δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Καραμανλή ή ακόμα και του Σαμαρά. «Ιδεολογικά και πολιτικά το κόμμα δεν θα θυμίζει σε τίποτα τη Ν.Δ. που ξέρει και ψηφίζει ο κόσμος της Δεξιάς» λένε.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα φέρνουν το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει αποδεχθεί, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να ψηφίσει στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς εμφανίζεται δέσμιος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στελέχη προς την έξοδο;

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν μάλιστα ότι στο κόμμα έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες προκειμένου να βρεθούν εκτός Κ.Ε. στελέχη της Ν.Δ. που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του κόμματος μέχρι σήμερα, τα οποία όμως εμφανίζονται επιφυλακτικά απέναντι στο νεοφιλελεύθερο άνοιγμα του Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ακόμη και βουλευτές που παραδοσιακά δεν έχουν καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, όπως ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρας, τάσσονται υπέρ των απόψεων Σαμαρά:
«Εάν η Ν.Δ. θέλει να αλλάξει την ιδεολογική της φυσιογνωμία για να προσεγγίσει αυτούς τους χώρους, εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που τουλάχιστον θα πρέπει να έχει εγκριθεί από το συνέδριο, από τον ίδιο τον ελληνικό λαό, που μας έδωσε την εμπιστοσύνη επειδή είμαστε η Ν.Δ.» ανέφερε ο βουλευτής Ηλείας.

Και πρόσθεσε με έμφαση: «Θίγεται ένα μεγάλο ζήτημα, ίσως να επανέρχεται – μετά και την παρέμβαση του κ. Σαμαρά. Ένα ζήτημα πολιτικό, εάν θέλετε και συνταγματικό, που είχε απασχολήσει την πολιτική ζωή επί ημερών Γιώργου Παπανδρέου. Τότε είχε δημιουργηθεί μεγάλος σάλος και είχε τροφοδοτηθεί ο δημόσιος διάλογος σχετικά με το εάν οι υπερεξουσίες που έχει ο πρωθυπουργός φτάνουν μέχρι το σημείο στο να διορίζει υπουργούς ακόμα και τους κηπουρούς του. Αυτό είναι ένα ζήτημα».

Δίλημμα εν όψει


Παρά τις όποιες παρεμβάσεις, ωστόσο, ο Σαμαράς εμφανίζεται να μην θέλει να υπονομεύσει την κυβέρνηση. Το παρελθόν φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφασή του, καθώς επ’ ουδενί θα ήθελε να χρεωθεί το ροκάνισμα μιας ακόμα κυβέρνησης με πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό άλλωστε για την ώρα ρίχνει τροχιοδεικτικά πυρά. Δείχνει δηλαδή με τον τρόπο του ότι, παρά τα όσα τυχόν πιστεύουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, αυτός συνεχίζει να είναι παρών στο κόμμα και θα είναι μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Φυσικά το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει απ’ όλη την ιστορία είναι τι θα πράξει ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. εάν δει ότι πλέον μιλάμε για άλλο κόμμα, με άλλους ανθρώπους, άλλη ιδεολογία και άλλη πολιτική ταυτότητα.
Εκεί προφανώς ο Σαμαράς θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στην κομματική νομιμότητα και την «ιδεολογική καθαρότητα» της Ν.Δ.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...