Πώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε τους συνταξιούχους

Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω είναι οι συνταξιούχοι να έχουν λίγη υπομονή και να μην προσφεύγουν σε ένδικα μέσα, γιατί αυτό συνεπάγεται μεγάλη γραφειοκρατία, φόρτο στα δικαστήρια και, φυσικά, δαπάνη για τους ίδιους» δήλωνε ανερυθρίαστα ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στις 15 Ιουλίου 2020, λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά 3,9 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους.

Ακολούθησε στις 29 Ιουλίου 2020 η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι μέσω τροπολογίας δρομολογείται η καταβολή αναδρομικών όχι μόνο σε όσους είχαν καταθέσει προσφυγές αλλά σε όλους τους τότε δικαιούχους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ενημερωτικό σημείωμα που είχε διανείμει το Μέγαρο Μαξίμου, «με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη».

Οι τοποθετήσεις αυτές πιστοποιούν την απίστευτη εξαπάτηση της κυβέρνησης σε βάρος περίπου 2.100.000 συνταξιούχων, οι οποίοι, είτε επειδή πίστεψαν τις υποσχέσεις είτε επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα, δεν κατέθεσαν αγωγές και τώρα βιώνουν την απόλυτη αδικία, σε μία περίοδο μάλιστα κατά την οποία η Ν.Δ. επαίρεται για την έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία και τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

Από κοντά και μια σειρά πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες, είτε λόγω… ιδεολογικής εμμονής είτε επειδή προτιμούν να έχουν τους συνταξιούχους ως υποχείρια ή ντεκόρ για τις συγκεντρώσεις τους, τους καλούσαν «να μην τρέξει κανένας συνταξιούχος σε δικηγορικά γραφεία για αγωγές – Θα πιέσουμε και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να δοθεί πολιτική λύση». Ακόμα χειρότερα, κατά της άσκησης ένδικων μέσων τάσσονταν και μέσα ενημέρωσης φιλικά προς την κυβέρνηση, για να έρθουν στη συνέχεια εν αναμονή της δικαστικής απόφασης να τα «μοιράσουν» στους συνταξιούχους με σχετικά αφιερώματα αμέτρητες φορές.

Σε κάθε περίπτωση η τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εμφανιστεί ως σωτήρας.

Ναι μεν δεν την υποχρεώνει να καταβάλει το σύνολο των αναδρομικών, επιτρέπει δε σε μία προεκλογική χρονιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανιστεί ως πιο… ανοιχτοχέρης από όσα ορίζει το δικαστήριο και να επιστρέψει τα 2,5 δισ. ευρώ που υφάρπαξε με δόλιο τρόπο το καλοκαίρι του 2020, όταν έβαζε όλο τον μηχανισμό του, από τους κορυφαίους υπουργούς έως τους κορυφαίους μιντιακούς συμμάχους της κυβέρνησης, να αποτρέπουν τους συνταξιούχους από το να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν πίσω έστω ένα μέρος από τις σφαγιαστικές μνημονιακές περικοπές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...