Πως ο Ζάεφ γλίτωσε τον Μητσοτάκη από την ανταρσία Σαμαρά και 10 βουλευτών

Αναβολή για το φθινόπωρο (ή για πολύ αργότερα…) πήρε η υποβόσκουσα κρίση στις τάξεις της κυβέρνησης, λόγω Σκοπιανού. Οι προκλήσεις με τη μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πολιτική ηγεσία αλλά και φορείς της γειτονικής χώρας λειτούργησαν ως «από μηχανής θεός» και έβγαλαν –προσωρινά έστω– από το πολιτικό αδιέξοδο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο τελευταίος άδραξε την ευκαιρία και πάγωσε τις διαδικασίες για τη ψήφιση των τριών μνημονίων με τα Σκόπια. Ο αναστεναγμός ανακούφισης από το Μαξίμου ακούστηκε μέχρι την… Καλαμάτα. Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς και «μακεδονομάχοι» γαλάζιοι βουλευτές έβαλαν ξανά τα όπλα «παρά πόδα» και… περιμένουν στη γωνία. Επί σχεδόν δύο χρόνια, ο πρωθυπουργός ανθίστατο στις πιέσεις των Ευρωπαίων, κυρίως των Γερμανών, που του ζητούσαν επιτακτικά να προχωρήσει άμεσα στη κύρωση των τριών μνημονίων που συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν, μαζί και η υπομονή του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να… τελειώσει την υπόθεση αρχές Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που έφταναν στο γραφείο όσον αφορά το κλίμα που επικρατούσε στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας ήταν κάτι περισσότερο από ανησυχητικά. Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς δεν επρόκειτο να ψηφίσουν τα μνημόνια, χωρίς να είναι σαφές αν θα μετάσχουν ή όχι στην ψηφοφορία. Παράλληλα, οκτώ και πλέον βουλευτές της παράταξης –στην πλειονότητά τους από τη Βόρεια Ελλάδα– κινούνταν στο λογική της αποχής, για να μη… χρειαστεί να καταψηφίσουν και δημιουργήσουν μείζον πρόβλη­μα στην κυβέρνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ενδεχόμενο τα μνημόνια να περάσουν από τη Βου­λή με τις ψήφους της αντιπολίτευσης ήταν κάτι περισσότερο από ορατό. Σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα η κυβέρνηση θα εμφανιζόταν να έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οπότε μια πολιτική κρίση, η πρώτη μετά τις εκλογές, θα ήταν αναπόφευκτη. Δεν είναι τυχαίο ότι τους προηγούμενους μήνες από το Μέγαρο Μαξίμου διακινήθηκαν διάφορες φήμες με σκοπό να καμφθούν οι αντιστάσεις των «αντιφρονούντων».

Φήμες ότι όσοι δεν υπερψηφίσουν τα μνημόνια θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές ή ότι σε περίπτωση που οι βουλευτές που θα διαχωρίσουν τη θέση τους υπερβούν τους δέκα ο κ. Μητσοτάκης θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ενδεικτικά όλα τα παραπάνω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία που του πρόσφερε ο Ζ. Ζάεφ και πάγωσε τις διαδικασίες. Για λίγο, είναι βέβαιο. Οι Ευρωπαίοι θα επανέλθουν σύ­ντομα και θα απαιτήσουν να λήξει οριστικά το ζήτημα.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ