Πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να ανατρέψει τα πάντα στο πολιτικό σκηνικό και στον σχεδιασμό των κομμάτων

Του Βασίλη Σκουρή

Σε ανατροπή του πολιτικού σχεδιασμού κυβέρνησης και κομμάτων ενδέχεται να οδηγήσει η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», το αποκορύφωμα της οποίας αναμένεται το Δεκαπενταύγουστο, ενώ αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την ανοσία του πληθυσμού εκτιμάται ότι μπορεί να επανέλθει τον Οκτώβριο.

Τα νέα υγειονομικά δεδομένα αφήνουν στον αέρα τον πολιτικό σχεδιασμό κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας μάλλον αναγκάζει τον πρωθυπουργό να αποσύρει από το τραπέζι τυχόν σκέψεις για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, ενώ καθιστά σχεδόν αδύνατο σε αυτή τη φάση έναν ανασχηματισμό -που ούτως ή άλλως ήταν πολύ δύσκολο να γίνει και χωρίς την εξάπλωση του κορονοϊού. Η μετάλλαξη «Δέλτα», άλλωστε, ενδέχεται να αλλάξει συνολικότερα το σχεδιασμό της κυβέρνησης, ιδίως στην οικονομία, ενώ σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις στην κοινωνία, εκτιμάται πως θα επιφέρει βαθιές αλλαγές και στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, όπως το γνωρίσαμε έως σήμερα.

Τυχόν μεγάλη χρονική διάρκεια του τέταρτου κύματος, όμως, ενδέχεται να φέρει αλλαγές και στον πολιτικό σχεδιασμό της αντιπολίτευσης, η οποία –με εξαίρεση το ΚΚΕ, που μόλις ολοκλήρωσε το Συνέδριό του με την επανεκλογή Κουτσούμπα στην ηγεσία- έχει μπροστά της σοβαρές εσωτερικές κομματικές εξελίξεις:

-Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως εφόσον η πανδημία το επιτρέψει εντός του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Οι σχετικές αποφάσεις, όπως έχει δεσμευτεί, θα ληφθούν μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (είναι προγραμματισμένη 11-18 Σεπτεμβρίου), είναι όμως φανερό πως αν δεν υπάρξει ένα φρένο στην πανδημία, οι σχετικές αποφάσεις θα επανεξεταστούν, παρότι υπάρχουν στελέχη που θα ήθελαν να διεξαχθεί το Συνέδριο «εδώ και τώρα».

-Τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να αποφασιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών για ανάδειξη επικεφαλής στο ΚΙΝΑΛ, καθώς και οι κανόνες που θα διέπουν τη διεξαγωγή τους. Οι εκλογές προγραμματίζονται για τα τέλη Νοεμβρίου, με τον Ανδρέα Λοβέρδο, μάλιστα, να διαμηνύει πως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν πριν την 3η Σεπτέμβρη! Η πανδημία μπορεί να αλλάξει και τον προγραμματισμό της Χαριλάου Τρικούπη.

-Το ΜέΡΑ25, τέλος, έχει προγραμματίσει Συνέδριο και για εκλογή Γραμματέα μέσα Νοεμβρίου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...