Πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την δημοσκοπική φθορά

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα προφανώς και δεν αιφνιδιάσαν το Μέγαρο Μαξίμου αφού οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν σαφή εικόνα για την πτώση των ποσοστών του κυβερνώντες κόμματος μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

Το γεγονός ωστόσο οτι στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις – της MRB και της PRORATA – η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από το 3%, κινούμενη στο όριο του στατιστικού λάθους έκανε τα στελέχη της κυβέρνησης να μπουν σε μία νέα φάση αναζήτησης λύσεων για τις εκλογές της άνοιξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τακτική που θα ακολουθήσει το Μέγαρο Μαξίμου κινείται σε δύο άξονες.

Kατ’ αρχήν να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό. Την περασμένη Τρίτη άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτα.

Παράλληλα τα στελέχη της κυβέρνησης και οι βουλευτές της ΝΔ θα επιχειρήσουν να πείσουν τους πολίτες ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να κριθεί μόνο από τα Τέμμπη αλλά από τα όσα έκανε τα τρισήμιση χρόνια που κυβερνάει τον τόπο. Για να γίνει μάλιστα πιστευτώ αυτό το αφήγημα έχει αποφασιστεί τα στελέχη της ΝΔ να παραδέχονται τις ευθύνες που υπάρχουν για τα Τέμπη.

Σε ότι αφορά την αποτυχία του επιτελικού κράτους έχει αποφασιστεί να παραδέχονται ότι αυτό απέτυχε στην υπόθεση των Τεμπών επισημαίνοντασ ωστόσο ότι λειτούργησε σε άλλες περιπτώσεις όπως στις πυρκαγιές όπου όλα πήγαν καλά και γι αυτό δεν υπήρξε κανένα θύμα.

Σε αυτό που δίνουν ιδιαίτερη σημασία τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις και παρά την εκ των υστέρων καλή αντιμετώπιση της κατάστασης οι πολίτες εμφανίζονται – στην MRB – να αξιολογούν αρκετά αρνητικά (18,1%) και πολύ αρνητικά (44,4%) – συνολικά 62,5% – τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην ίδια μέτρηση η ΝΔ εμφανίζεται με ποσοστό 30,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,2%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 10%, το ΚΚΕ στο 7% και η Ελληνική Λύση στο 5%.

Αλλά και στην μέτρηση της εταιρείασ δημοσκοπήσεων PRORATA η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα μειώνεται στο μισό και από τις πέντε μονάδες – που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση PRORATA- πέφτει πλέον στις δυόμιση.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%. Στα ίδια ποσοστά (3,5 και 3%), παραμένουν Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25.

Σημαντικά είναι και τα ευρηματα της Marc το ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, το 28,1% απαντά «αυτοδύναμη ΝΔ». Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το 14,3%. Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ θέλει το 15,8% ενώ κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμεί το 23,2%.

Ενώ η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει ως εξής σύμφωνα με την έρευνα της Marc: Το 42% απαντά ότι την αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά, έναντι 56,7% την κρίνει αρνητικά και μάλλον αρνητικά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...