Πως απάντησε ο Πούτιν στις γελοιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου με το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε σήμερα ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της.

Ο Ρώσος πρόεδρος, φέρεται ως ύποπτος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ εκδόθηκε και ένταλμα σύλληψης για Ρωσίδα επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα.

Το ΔΠΔ κάνει λόγο για «ατομική ποινική ευθύνη» αναφερόμενο στα «εγκλήματα» που καταλογίστηκαν στον Πούτιν και φέρεται να διαπράχθηκαν από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Πάντως οι αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζονται όχι μόνο από την Ρωσία, αλλά και από τις ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία ενώ η Ουκρανία τις αναγνώρισε το 2013.

Άλλωστε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως νομικά άκυρο το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν. «Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ρωσία δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανά εντάλματα συλλήψεων που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης θα είναι νομικά άκυρα για εμάς», πρόσθεσε.

Η μεταφορά από τη Ρωσία Ουκρανών παιδιών σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στην Ουκρανία, καθώς και στην ρωσική επικράτεια, συνιστά ένα «έγκλημα πολέμου», ανέφερε προηγουμένως η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία επίσης επισημαίνει πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ωστόσο ο επικεφαλής της Επιτροπής αυτής δήλωσε ότι δεν θα έχουν βρεθεί αποδείξεις για γενοκτονία. «Δεν βρήκαμε στοιχεία ότι διαπράχθηκε γενοκτονία εντός της Ουκρανίας», είπε σε δημοσιογράφους ο Έρικ Μόσε, επικεφαλής της Επιτροπής αυτής. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει στοιχεία και ότι υπάρχουν «κάποιες πτυχές που μπορεί να εγείρουν ερωτήματα» σχετικά με πιθανή γενοκτονία.

Ο ΟΗΕ έκανε νωρίτερα λόγο για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρονται να διέπραξαν και οι αρχές της Λευκορωσίας εναντίον των αντιπάλων του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...