«Πυρηνικές βόμβες» Νικολακόπουλου για εκλογές, δημοσκοπήσεις, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που υποχωρεί και τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Βασίλη Σκουρή

Η εκτίμησή του ότι έχει αρχίσει να υποχωρεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ενώ προειδοποιεί πως χωρίς συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο «δεν πρόκειται να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση». Τι δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Εποχή».

Στη διαπίστωση πως έχει αρχίσει να υποχωρεί τι αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο προβαίνει με μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στην «Εποχή» ο γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος.

«Αυτό που μου κάνει εντύπωση στις δημοσκοπήσεις είναι ότι έχει αρχίσει να αρχίσει να υποχωρεί το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα. Και επειδή αυτό θα ήταν ο πολιορκητικός κριός της όποιας προεκλογικής εκστρατείας, είναι προφανές ότι δυσκολεύεται η κυβέρνηση στη διαχείριση των επόμενων εκλογών», αναφέρει χαρακτηριστικά-και προσθέτει: «Η πρόσφατη έρευνα Τάσεων της MRB έδειξε, για πρώτη φορά, ότι το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα αρχίζει και ισοφαρίζει το αντιδεξιό ρεύμα, δηλαδή η απόρριψη της περίπου ισοφαρίζεται με την απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε, λοιπόν, σε μια φάση που αρχίζει να απομειώνεται το βασικό όπλο της κυβέρνησης. Θα έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες που τροφοδοτούν οι πολιτικές της κυβέρνησης, οι οποίες φαίνεται να απομακρύνουν τη μνήμη του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ηλίας Νικοκαλόκουλος προβλέπει πως «στο χώρο του λεγόμενου κέντρου θα δοθεί μια σκληρή μάχη το επόμενο διάστημα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώνει πως υπάρχει «τον τελευταίο καιρό μια εμμονή να της ΝΔ να επηρεάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ».

Ιδιαίτερο δε ενδιαφέρον εμφανίζουν οι επισημάνσεις του γνωστού εκλογολόγου για θέματα που αφορούν τις προοπτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

-Τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «χρήζει μεγάλης ανανέωσης σε ηλικιακό επίπεδο και σε επίπεδο φύλου». Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της Ιωάννας Δρόσου και του Παύλου Κλαυδιανού ου πήραν τη συνέντευξη «Το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ πώς πρέπει να ριχτεί στη μάχη», απαντά: «Θα πρέπει να αποκτήσει μια εσωτερική ενότητα και να μην μεταφέρει προσωπικές ή φραξιονιστικές συγκρούσεις προς τα έξω. Αυτό που με ανησυχεί πιο πολύ είναι ότι έχουν τραυματιστεί κάποιες προσωπικές σχέσεις, οι οποίες πρέπει πάσει θυσία να αποκατασταθούν. Θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ενιαίο λόγο όταν εμφανίζεται δημόσια. Από εκεί και πέρα, είναι φανερό ότι χρειάζεται ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Σήμερα, όποιος βγαίνει μπροστάέχει πίσω του κυβερνητική θητεία. Δεν έχει πλέον νέο και δυναμικό πολιτικό προσωπικό, όπως είχε όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως ανοδική δύναμη το 2012. Χρήζει μεγάλης ανανέωσης σε ηλικιακό επίπεδο και σε επίπεδο φύλου».

-Προειδοποιεί πως χωρίς συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο «δεν πρόκειται να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση». Στην ερώτηση «Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας τομέας που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα κοινής τάσης: απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε στην τοπική αυτοδιοίκηση να πάει χειρότερα από όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι σαφές ότι αυτό που χρειάζεται για να χτιστεί ένας ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η ύπαρξή του σε κάθε δήμο. Αυτό δεν το βλέπω ακόμα. Το όποιο συμμαχικό σχήμα από τη βάση θα χτιστεί, όχι από την κορυφή. Και εκεί δεν βλέπω τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμες για τα ανοίγματα που πρέπει να κάνουν, παρότι αυτό πρέπει να είναι το κρίσιμο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνσή του. Τώρα δε που φαίνεται να υποχωρεί το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα είναι ευκαιρία να αναζητηθούν και να υλοποιηθούν αυτού του τύπου συνεργασίες, σε τοπικό επίπεδο. Χωρίς αυτές δεν πρόκειται να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση».

-Σημειώνει με νόημα πως για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πειστικός ως προς την πρόταση της προοδευτικής διακυβέρνησης που καταθέτει, «χρειάζεται έστω και κάποια αυτοκριτική πάνω στα πεπραγμένα της κυβέρνησης»: «Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορευόταν με την ελπίδα ότι θα έχει μια δεύτερη τετραετία, επιδεικνύοντας μια –ας την πούμε- αλαζονεία στη συμπεριφορά του, δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ. Τώρα που εμφανίζονται οι προοπτικές να σπάσει το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα, χρειάζεται πειστικότητα αλλά και μια φιλική συμπεριφορά προς τον κόσμο που προσβλέπει σε μια συμμαχική κυβέρνηση».

-Επιμένει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να προβάλλει έναν θετικό λόγο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα είναι ότι όντως δεν απασχολεί τον κόσμο να ακούσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και λόγω της μονοφωνίας στα ΜΜΕ. Είναι, όμως, ένα απαραίτητο βήμα. Δεν μπορείο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει μόνο σε έναν καταγγελτικό λόγο, όπως έκανε για αρκετά μεγάλη περίοδο. Πρέπει να προβάλλει έναν θετικό λόγο».

-Ενδιαφέρον σημειώνει η απάντησή του στο ερώτημα εάν «το ΚΙΝΑΛ μπορεί να παίξει ρόλο το επόμενο διάστημα, καθώς απαντά: «Για να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αρκεί το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Μόνο εάν μπορέσει να προσεγγίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ –όχι τα στελέχη του- θα διαμορφωθούν αυτές οι συνθήκες, καθώς θα αναπτυχθεί ένα αντικυβερνητικό αίσθημα. Όσο και αν θεωρούμε αυτόν τον κόσμο εγκλωβισμένο σε μνήμες, μόνο ένα συμμαχικό σχήμα μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς».

Τέλος, ας προσέξουμε την εκτίμησή του πως «Η εξέλιξη της πανδημίας θα προσδιορίσει τη νίκη που θα μπορέσει να κάνει η ΝΔ» στις προσεχείς εκλογές.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ