Ποσοστό–πρόκριμα για την αυτοδυναμία ο στόχος του Μητσοτάκη – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις του Μαξίμου

Μπορεί, λόγω απλής αναλογικής, ο στόχος της αυτοδυναμίας να είναι δυσπρόσιτος (ανέφικτος), ωστόσο οι πρώτες εκλογές είναι καθοριστικής σημασίας, εξ ου και αντιμετωπίζονται από τα κόμματα ως… μητέρα των μαχών.

Όπως μεταδίδει το paron.gr ο αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα διαμορφώσει απλώς τα δεδομένα εν όψει των επαναληπτικών εκλογών, αλλά θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Υπό αυτό το πρίσμα, η μάχη θα είναι σκληρή, όσο ποτέ άλλοτε, και θα διεξαχθεί μέσα σε κλίμα πόλωσης και διχασμού. «Η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξαναζήσει τον εφιάλτη του παρελθόντος ή να γίνει αιχμάλωτη της ακυβερνησίας», υπογραμμίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα ακολουθήσει μια στρατηγική διλημμάτων, προκειμένου να συσπειρώσει πέριξ της Νέας Δημοκρατίας τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. «Σταθερότητα ή ακυβερνησία;», θα είναι το βασικό μότο του στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ενώ σε κάθε ευκαιρία θα προτρέπει τους πολίτες να συ­γκρίνουν το έργο της κυβέρνησης με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015 – 2019).

Με δεδομένο ότι στις πρώτες εκλογές θέμα αυτοδυναμίας δεν υφίσταται, ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μπουν οι βάσεις ούτως ώστε αυτό να επιτευχθεί στις επαναληπτικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, ο πήχης έχει μπει στο ύψος του 33% – 34%, καθώς στο επιτελείο του πρωθυπουργού θεωρούν ότι στις δεύτερες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα υπερβεί το όριο της αυτοδυναμίας (37% – 38%).

Παρά την έντονη δυσαρέσκεια για τη κυβέρνηση, η οποία καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι την ώρα της κάλπης οι πολίτες θα αξιολογήσουν το έργο που επιτελέσθηκε τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια και θα εμπιστευθούν εκ νέου την κυβέρνηση. Αυτό που τους ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο της χαλαρής ψήφου. Δηλαδή, με δεδομένο ότι οι πρώτες εκλογές δεν θα βγάλουν πρωθυπουργό, μια μερίδα ψηφοφόρων είτε να μην πάει να ψηφίσει είτε να επιλέξει ένα από τα μικρότερα κόμματα. «Δεν υπάρχει χώρος ούτε για αδιαφορία ούτε για αδράνεια», τονίζει ο πρωθυπουργός, ενώ έχει ζητήσει να υπάρξει γενική κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού και του συνόλου των βουλευτών και των στελεχών. Απευθυνόμενος προς το σύνολο των ψηφοφόρων, σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους και θολά μηνύματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε πολιτικές τερατογενέσεις ή αδιέξοδους συσχετισμούς».

Σε κάθε ευκαιρία, θα επισημαίνει τον κίνδυνο από το αποτέλεσμα της κάλπης να προκύψει μια κυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, που θα θυμίζει τα έργα και τις ημέρες Αλ. Τσίπρα και Γ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στην Κουμουνδούρου έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή έναντι της κυβέρνησης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Βασικός στόχος του Αλ. Τσίπρα είναι η νίκη στις εκλογές, ούτως ώστε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να προχωρήσει στη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ