Πολιτική θύελλα για το παραποιημένο έγγραφο του FBI για την υπόθεση Novartis – Σε πανικό το Μαξίμου

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει με αφορμή έγγραφο του FBI για την υπόθεση Novartis το οποίο εμφανίζεται να έχει παραποιηθεί στην ελληνική μετάφραση και να έχουν αφαιρεθεί ονόματα εμπλεκομένων (μεταξύ αυτών και του Ανδρέα Λοβέρδου) που στο πρωτότυπο υπήρχαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αμέσως μετά την καταγγελία Τουλουπάκη, εξηγήσεις κάνοντας λόγο για συγκάλυψη με το Υπουργείο Εξωτερικών λίγο αργότερα να νίπτει τας χείρας του πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στους ιδιώτες μεταφραστές.

Η μεταφράστρια ωστόσο του επίμαχου εγγράφου, Δέσποινα Καρατζά με δηλώσεις της στην Αυγή υποστήριξε ότι το κείμενο το οποίο παρέδωσε η ίδια περιείχε τα ονόματα που στη συνέχεια «χάθηκαν». «Λέγεται ότι δεν αναφέρονται τα ονόματα τεσσάρων (4) ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Από μια γρήγορη ματιά στη μετάφραση μου που ανέσυρα, βλέπω όχι μόνο τα ονόματα αυτά αλλά και τις ιδιότητες τους. Καθώς και άλλα ονόματα» αναφέρει η μεταφράστρια.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με τη σειρά του, που είναι ο πρώην υπουργός το όνομα του οποίου είναι εκείνο που εξαφανίστηκε από το μεταφρασμένο κείμενο επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «επαγγελματίες συκοφάντες» με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του απαντά ότι «πουλάει τρέλα και ποντάρει στη μιντιακή ασυλία που απολαμβάνει».

Οικονόμου: Με περίεργους συνειρμούς προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις

Το πρωί της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίαζοντας το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει είπε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

«Ο κύριος Λοβέρδος με πράγματα τα οποία νομίζω δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που δημιουργούνται, κατέθεσε τη δική του θέση. Το Υπουργείο Εξωτερικών με τη σειρά του με ανακοίνωσή του έβαλε τα πράγματα στη θέση τους».

Και συνέχισε:

«Όσο πλησιάζει η ώρα που οι βασικοί ενορχηστρωτές της σκευωρίας της Novartis θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Δικαιοσύνη, θα βλέπουμε τέτοια ξεσπάσματα από ορισμένους με ξαναζεσταμένα φαγητά, που με περίεργους συνειρμούς προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Έσυραν, κρέμασαν στα μανταλάκια δύο πρώην πρωθυπουργούς και συνολικά 10 πολιτικά πρόσωπα. Κατέρρευσε η σκευωρία εκτός από ένα πρόσωπο, τον κύριο Λοβέρδο που η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια αποδείχθηκαν πράγματα και θάματα. Έρχεται η ώρα της Δικαιοσύνης και προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους πολλούς που θέλουν να μάθουν την αλήθεια»

«Μην ξεχνάτε, πως αυτή η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα για αποζημίωση από την Novartis. Με τρόπο οργανωμένο, όπως θα έπρπεπε. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα, με αυτά κάποιοι προσπαθούν να αποφύγουν να απαντήσουν στην ελληνική κοινωνία για την σκευωρία», προσέθεσε.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «η ελληνική Δικαιοσύνη διερεύνησε τα πρόσωπα που στοχοποίησε η τότε κυβέρνηση, με σκοπό να πλήξει την υπόσταση τους και να τους οδηγήσει στην φυλακή, χωρίς στοιχεία και με κουκουλοφόρους μάρτυρες. Η Δικαιοσύνη έψαξε το ζήτημα από χίλιες μεριές με όσα στοιχεία υπήρχαν. Η Δικαιοσύνη θα ψάξει τι έγινε με τις σκευωρίες, η χώρα αναζητά αποζημίωση από την Novartis».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε παράλληλα, πως «υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα για τα έγγραφα στα οποία πρέπει να αναφερθούμε, πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση, αλλά δεν δέχομαι ότι το Υπουργείο Εξωτερικών λέει ψέματα. Η μεγάλη εικόνα είναι η απόπειρα εμπλοκής πολιτικών προσώπων, που πλην ενός που εξετάζεται δικαστικά, δεν είχαν καμία σχέση».

Για την υπόθεση μίλησε και ο άμεσα εμπλεκόμενος Ανδρέας Λοβέρδος

Σε ερώτηση να υπάρχει το όνομά του στο εν λόγω έγγραφο δήλωσε στον ΣΚΑΪ:

«Βεβαίως υπάρχει. Είναι ένα έγγραφο γνωστό από το 2017. Δεν το έστελνε η εισαγγελία διαφθοράς στη Βουλή γιατί εκεί φαίνεται πως ένας μάρτυρας με κουκούλα ήταν και στην Αμερική και εδώ. Στη Βουλή το πήγε ο Αγγελής, με τα ονόματα. Υπάρχει σε 3 τουλάχιστον δικογραφίες. (…) Όπου από τον Απρίλιο του 2020 και το πήγα εγώ ο ίδιος».

Όταν ρωτήθηκε «γιατί σβήστηκαν τα ονόματα», ο Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε μεταξύ άλλων: «Έλα ντε. Δεν μπορεί να δώσει καμία λογική εξήγηση κανένας» είπε και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια ιστορία που δεν βγάζει κανέναν νόημα, δεν επηρεάζει σε τίποτα τα πράγματα – το ειδικό δικαστήριο έχει όλα τα έγγραφα και αυτά με το όνομα και αυτά χωρίς το όνομα. Άρα ψαρεύουν σε θολά νερά γι’ αυτό τους αξίζουν πολύ σκληρές απαντήσεις».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...