Πολιτικά τζαρτζαρίσματα για τις συνεργασίες της επόμενης μέρας

Η πολιτική ζωή της χώρας κινείται πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς, καθώς οι εκλογές, εκτός απροόπτου, αναμένεται να γίνουν σε τρεις μήνες από τώρα, όπως άφησαν να εννοηθεί προχθές ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, με τους υπουργούς να ασχολούνται πλέον περισσότερο με την επανεκλογή τους στις εκλογικές τους περιφέρειες και όχι με τη διακυβέρνηση της χώρας.
Κι όλα αυτά με ευθύνη του πρωθυπουργού, ο οποίος χειρίζεται το θέμα των εκλογών με πρωτοφανή ελαφρότητα, ενώ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μαζέψει την κατάσταση, επιχείρησε να διαψεύσει με χλιαρό τρόπο τα εκλογικά σενάρια.

Απαντήσεις


Μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «ό,τι ήταν να ειπωθεί για το συγκεκριμένο θέμα έχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους και από τα πιο επίσημα χείλη», και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνομαι ότι, όταν μια κυβέρνηση είναι στο τρίτο έτος της διακυβέρνησής της, η συζήτηση πυκνώνει, αλλά δεν έχει νόημα να συντηρούμε μια κουβέντα στην οποία οι απαντήσεις που κανείς θέλει να πάρει έχουν ειπωθεί και προδιαγραφεί».

Δικαιολόγησε τις ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων λέγοντας ότι «χρειάζεται ένα διάστημα, έτσι ώστε οι άνθρωποι που θα διεκδικήσουν με σταυρό την εκλογή τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο να μπορούν να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους ή να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες» και υπογράμμισε: «Είναι γνωστά τα δεδομένα, είναι γνωστά τα ζητήματα και ως προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της τετραετίας, που είναι η βασική πρόθεση της κυβέρνησης, και ως προς τα άλλα πολιτικά θέματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο. Δεν έχουμε να πούμε κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή».

Στο μεταξύ, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδ. Σπυρόπουλος ζήτησε χθες από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τις εκλογές. «Ο κόσμος έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Δεν υπάρχει διακυβέρνηση. Υπουργοί και βουλευτές κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του πολίτη» είπε στον Σκάι.

Ηξεις αφήξεις από τον Τσίπρα για τα σενάρια πρόωρων εκλογών
Διπλή εκλογική αντεπίθεση στο Μαξίμου επιχείρησε να εξαπολύσει χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Νωρίς το μεσημέρι, από την 30ή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων διαπίστωσε ότι «ο Κ. Μητσοτάκης πάει σε πρόωρες εκλογές γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί την ακρίβεια που έρχεται», προσθέτοντας αιχμηρά: «Αν κάποιοι τον συμβουλεύουν ότι μπορεί να κερδίσει, έχει ανόητους συμβούλους». Το απόγευμα, από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την επίθεση, προσδιορίζοντας αυτή τη φορά και το δίλημμα των προσεχών εκλογών με τα εξής λόγια:

«Αν για τον κ. Μητσοτάκη οι εκλογές είναι απόπειρα δραπέτευσης, για τον λαό μας είναι ευκαιρία απαλλαγής από το καθεστώς που υπονομεύει τη δημοκρατία, διαβρώνει την οικονομία, οδηγεί τη χώρα σε τραγωδίες. Το δίλημμα των εκλογών είναι απλό και ξεκάθαρο: πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να αφήσουν τα «αστεία περί παρατεταμένης αστάθειας που προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο επειδή υπάρχει», καθώς «αυτοί από μόνοι τους τη δημιουργούν την αστάθεια» με τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Αυτές οι διαρροές και αυτές οι δηλώσεις είναι που έχουν οδηγήσει τα υπουργεία σε παράλυση» είπε χαρακτηριστικά.

Στηλίτευσε δε «τις πολιτικές επιλογές στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του Κ. Μητσοτάκη, την υπονόμευση της δημοκρατίας, την αστυνομική καταστολή, την απόπειρα εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης, την κατάληψη του κράτους και του ταμείου από “γαλάζιες” στρατιές και την επιλεκτική χρηματοδότηση ΜΜΕ».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους βουλευτές του να ριχτούν στην εκλογική μάχη με σθένος, αξιοποιώντας τη συμμετοχή των 170.000 νέων μελών, και κάλεσε παράλληλα τον πρωθυπουργό:

• Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών τον Σεπτέμβριο.
• Να ορίσει από τώρα τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών.
• Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα κατά την προεκλογική περίοδο.
• Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα μέσα ενημέρωσης.

Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Βαρουφάκης!


Καθώς η άμμος στην εκλογική κλεψύδρα τελειώνει εκδηλώνονται με ένταση τα θερινά φλερτ. Μήλον της Εριδος αυτή τη φορά το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, στην πλευρά του οποίου χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε θεαματικό άνοιγμα. Την αρχή έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ αργά το βράδυ της Τρίτης για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών είπε μεταξύ άλλων πως η απλή αναλογική διευκολύνει σχετικές συνεργασίες.

«Με τον Βαρουφάκη έχουμε μεγάλες διαφωνίες για το τι έγινε και τι θα μπορούσε να γίνει το 2015. Αλλά, όταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν και διαφωνείς τώρα πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική. Η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο έκανε πρόταση 5 σημείων προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, να υπάρχει μια ριζοσπαστική, αριστερή προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει αυτή την ελπίδα» είπε χαρακτηριστικά.

Πρώτος αντέδρασε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, παρατηρώντας: «Οι κύριοι Τσίπρας, Τσακαλώτος δεν έλεγαν τα ίδια το 2015. Για την ακρίβεια, δεν έλεγαν τίποτα στον ελληνικό λαό σχετικά με το ποιους θα συγκυβερνήσουν. Ξαφνικά, εμφανίστηκε το βράδυ των εκλογών στην πλατεία ο κ. Καμμένος. Μιλάμε όλοι, αλλά δεν έχει μιλήσει ακόμη ο ελληνικός λαός. Προφανώς, η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και ένα νέο πολιτικό πλαίσιο».

Ακαριαία ήταν και η αντίδραση του ΜέΡΑ25, το οποίο υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις και κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να τοποθετηθεί προεκλογικώς επ’ αυτών. «Το “μέτωπο” Τσίπρα – Βαρουφάκη, που με τις καταστροφικές επιλογές του οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, ανασυγκροτείται» σχολίασε επιθετικά η Ν.Δ., για να απαντήσει -με ένα σχόλιο που η Ν.Δ. θεώρησε ρατσιστικό- ο Ε. Τσακαλώτος: «Ηξερα ότι η αντιληπτική ικανότητα των στελεχών της Ν.Δ. είναι μειωμένη. Κάνουν προπαγάνδα με οτιδήποτε».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...