Ποιες κυβερνήσεις συνεργασίας θέλουν Έλληνες οι ψηφοφόροι – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Του Βασίλη Σκουρή

Ποιες κυβερνήσεις συνεργασίας θέλουν οι ψηφοφόροι. Τι δείχνει έρευνα της Metron Analysis. Την παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τι γράφει το (συνδρομητικό πλέον) Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα.

Στο ερώτημα τι θα θέλατε, αν, μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 57% απαντά «κυβέρνηση συνεργασίας» και μόνον το 39% επανάληψη εκλογών. Υπέρ της λύσης μιας κυβέρνηση συνεργασίας τάσσεται το 33% των ψηφοφόρων της ΝΔ, 75% του ΣΥΡΙΖΑ και 56% του ΚΙΝΑΛ.

Τα παραπάνω δείχνει μια έρευνα της Metron Analysis, που την παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς χτες στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Την έρευνα παρουσιάζει το (συνδρομητικό πλέον) K-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα, το οποίο σημειώνει και το τι είδους κυβερνήσεις συνεργασίας θέλουν σε αυτή τη φάση οι πολίτες.

Γράφει χαρακτηριστικά το K-Report στη σημερινή του έκδοση:

Τι θα γίνει στο ΚΙΝΑΛ; Η ξαφνική αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα αφήνει την διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ κυριολεκτικά μετέωρη. Θα γίνει όπως προσδιορίστηκε, στις 5 καις τις 12 Δεκεμβρίου ή θα αναβληθεί; Θα γίνει μεταξύ των υπολοίπων υποψηφίων, οπότε μπορεί να μην απαιτηθεί δεύτερος γύρος, ή θα προστεθούν νέες υποψηφιότητες; Όλα μένει να διευκρινιστούν. Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, αυτονόητα, δεν ενδιαφέρουν μόνον το ίδιο. Η θέση του κόμματος στην πολιτική σκηνή είναι κομβική, ιδίως εν όψει εκλογών με απλή αναλογική.
Έχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον μια έρευνα της Metron Analysis, που την παρουσίασε ο Στράτος Φαναράς χτες στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Κυβερνήσεις συνεργασίας: Στο ερώτημα τι θα θέλατε, αν, μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το 57% απαντά «κυβέρνηση συνεργασίας» και μόνον το 39% επανάληψη εκλογών. Υπέρ της λύσης μιας κυβέρνηση συνεργασίας τάσσεται το 33% των ψηφοφόρων της ΝΔ, 75% του ΣΥΡΙΖΑ και 56% του ΚΙΝΑΛ.

Ποιο κόμμα με ποιο; Στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε, ένα σχήμα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ έχει την προτίμηση του 29%, ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ 14%, ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ 25 12% ΚΑΙ ΝΔ-Βελόπουλος 9%. Το σχήμα ΝΔ-ΚΙΝΑΛ προτιμά το 60% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 60% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Μεταξύ ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ ένα σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ προτιμά το 40% έναντι 20% του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ 25. Μεταξύ ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ ένα 60% προτιμά συνεργασία με ΝΔ έναντι ενός 14% που θα προτιμούσε συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό συμπέρασμα: Πάντως, το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι στο κεντρικό ερώτημα, επανάληψη εκλογών ώστε να επιτευχθεί αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας, το σκορ είναι 57-39 υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ μεταξύ ψηφοφόρων ΝΔ το σκορ είναι 64-33 υπέρ της επανάληψης των εκλογών ώστε να εξασφαλιστεί αυτοδυναμία.

ΠΗΓΗieidiseis.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...