Ποια φράση του Μητσοτάκη άνοιξε και επίσημα τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές

Ορθάνοικτη άφησε για πρώτη φορά την πόρτα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε χθες στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Ο πρωθυπουργός έβαλε παράλληλα το δίλημμα της επόμενης κάλπης που δεν είναι άλλο από αυτοδυναμία ή ακυβερνησία.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

«Κυρίαρχος είναι ο λαός»

Ενδιαφέρον είχε πάντως ο τρόπος που αντιμετώπισε το ερώτημα αν μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα παραδώσει την εντολή προκειμένου να στηθούν οι δεύτερες κάλπες: «Τι να σας πω; Δεν μπορώ να προεξοφλήσω, κατ’ αρχάς, το εκλογικό αποτέλεσμα. Κυρίαρχος είναι ο λαός και αυτός θα μας υποδείξει, τελικά, μέσα από τον συσχετισμό των δυνάμεων, το τι θα γίνει.

Και σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι μια αδιάφορη εκλογή για εμάς. Καθόλου. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη.

Αλλά η πρόθεσή μου, βεβαίως, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι να μπορέσουμε να έχουμε την δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με αυτόν που το κάναμε το 2019».

Μέσα από αυτή την απάντηση ο πρωθυπουργός αφήνει ανοικτό – φυσικά αναλόγως τα αποτελέσματα – ακόμα και το ενδεχόμενο να σχηματίσει κυβέρνηση με το τρίτο κόμμα, προφανώς με το ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και με κάποιο άλλο από τα μικρότερα κόμματα.

Η απάντηση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν να μιλά με απόλυτο τρόπο για το σενάριο αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι και χθες ανέφερε ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενίσχυσε και η αναφορά του για το κύμα τοξικότητας στην χώρα. Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Θα σας πω τι δεν θέλω: Αυτό το οποίο δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση είναι η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση».

«Τον Πρωθυπουργό τον επιλέγει ο λαός»


Σχολιάζοντας τα έχει πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – ότι σε μία κυβέρνηση συνεργασίας πρωθυπουργός δεν μπορεί να είναι ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο Αλέξης Τσίπρας – ο πρωθυπουργός συμβούλευσε κατ’ αρχήν τον Νίκο Ανδρουλάκη να προσέχει τι λέει ώστε να μην φαίνεται αλαζόνας. Στη συνέχεια τόνισε ότι «τον πρωθυπουργό τον διαλέγει ο λαός και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος – όποιος και αν είναι αυτός».

Σε ότι αφορά τα ψηφοδέλτια της ΝΔ τόνισε ότι θα συνεχιστεί η διεύρυνση που ξεκίνησε το 2019 λέγοντας ότι αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά την ακρίβεια προανήγγειλε παρεμβάσεις στη βενζίνη, οι οποίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. «Ο τρόπος που έχουμε δράσει μέχρι σήμερα, δίνει και το περίγραμμα για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Fuel Pass, καθώς, όπως είπε, «το αντέχουμε δημοσιονομικά».

«Οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς»


Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στην Άγκυρα. «Η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, αλλά έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς».

Απέρριψε ως παράλογες τις θέσεις της Άγκυρας με τις οποίες αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών με το πρόσχημα της στρατικοποίησης. «Διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε» τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός ενώ δήλωσε ότι θα συναντιόταν ξανά με τον Ερντογάν, παρά το “Μητσοτάκης γιοκ” του Τούρκου Προέδρου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...