Ποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με τις προτάσεις Τσίπρα για το συνέδριο

Σε φάση προετοιμασίας για το 3ο Τακτικό Συνέδριο μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η διεξαγωγή του στις 24 – 27 Φεβρουαρίου, τέθηκαν τα οργανωτικά θέματα και χαράχτηκε το χρονοδιάγραμμα.

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «συνέδριο τομής και συνέχειας που θα μας δώσει ώθηση στον αγώνα μας για μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία και τη πολιτική αλλαγή που θα φέρει την προοδευτική διακυβέρνηση».

Στο δρόμο για το συνέδριο ωστόσο επανενεργοποιείται η οργανωτική ανασυγκρότηση καθώς όπως είπε είναι «η ώρα να προχωρήσουμε συντεταγμένα στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας για την οργανωτική ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και τον ποιοτικό μετασχηματισμό του κόμματος».

Στην χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του 40 μελούς Πολιτικού Συμβουλίου αν και δεν περιγράφεται κάποια ιδιαίτερη ένταση υπήρξε διαφωνία από την πλευρά στελεχών της Ομπρέλας, σε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τα οργανωτικά του συνεδρίου

Πρότεινε

-την αριστήνδην συμμετοχή στο συνεδριακό σώμα 100 – 150 προσωπικοτήτων εκτός κόμματος

-Την ποσόστωση 20% στη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί για τα μέλη της διεύρυνσης, ένα 20% του νέου οργάνου να προέρχεται δηλαδή από αυτή την κατηγορία μελών

Με αυτή την πρόταση διαφώνησαν κορυφαία στελέχη της Ομπρέλας όπως οι Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Δρίτσας, Φίλης και Βούτσης και στο τέλος καταγράφηκε η διαφωνία τους, αν και η πρόταση πέρασε αφού η πλειοψηφία συμφώνησε. Σύμφωνα με πληροφορίες σε σχέση με την ποσόστωση ζήτησαν να είναι μικρότερη, να κυμαίνεται δηλαδή στο 15%.

Σε σχέση με το σώμα των 150 αριστήνδην η πλειοψηφία θεωρεί ότι δεν επηρεάζει ουσιαστικά τους συσχετισμούς καθώς το συνεδριακό σώμα αναμένεται να είναι μεγάλο, γύρω στους 5.000 συνέδρους.

Τα παραπάνω αντανακλούν την πρόθεση των στελεχών της Ομπρέλας να δώσουν τη μάχη των συσχετισμών καθώς θεωρούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξήσει τις δυνάμεις τους στο εσωτερικό του κόμματος και επιδιώκουν την επίσημη αποτύπωση αυτής της αύξησης. Mένει να φανεί αν θα υπάρξει συνέχεια και τι έντασης στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα συνεδριάσει το Σάββατο, προκειμένου να επικυρώσει την απόφαση για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου. Επίσης θα αποφασίσει την συγκρότηση τριών οργάνων για το Συνέδριο:

-Της Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

-Της Επιτροπή Απόφασης

-Της Επιτροπή Καταστατικού

Χθες αποφασίστηκε επίσης τρίμηνη εξόρμηση και πολιτική καμπάνια εγγραφής νέων μελών, καθώς και διεξαγωγή περιφερειακών συνδιασκέψεων, ανοιχτών στην κοινωνία, σε όλες τις περιφέρειες, με στόχο την εξειδίκευση των προγραμματικών μας θέσεων για κάθε περιφέρεια.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρότεινε :

-Η εξόρμηση για εγγραφή νέων μελών να ξεκινήσει άμεσα και οι λίστες των μελών που θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων να κλείσουν στις Οργανώσεις Μελών και στον isyriza, στις 15 Ιανουαρίου 2022.

-Από τις 10 ως τις 14 Φεβρουαρίου να γίνουν οι εκλογές στις ΟΜ των αντιπροσώπων του 3ου Συνεδρίου.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ