Ποια είναι η λέξη «κλειδί» – Το νέο εκλογικό δίλημμα που βάζει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός μπορεί να επιμένει ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2023, η στάση του ωστόσο δείχνει ότι θέλει να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο.

Μιλώντας στο Χαλάνδρι, στην προσυνεδριακή συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση: Κράτος φιλικό προς τους πολίτες», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά αποκάλυψε το αφήγημα με το οποίο θα πάει στις επόμενες κάλπες. «Με την πρόοδο ή με την συντήρηση» είπε ο πρωθυπουργός βάζοντας το δίλημμα των επόμενων εκλογών.

Οι αναφορές που έκανε στις γαλλικές εκλογές δείχνει άλλωστε, ότι το προβληματικό αποτέλεσμα ανάμεσα στον Μακρόν και την Λεπέν έχει φέρει προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Όσα συμβαίνουν στη Γαλλία έχουν ενδιαφέρουσες ομοιότητες και στην χώρα μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μάχη ανάμεσα στον Μακρόν και την Λεπέν δεν είναι ιδεολογική αλλά μία διαφορά στην αντίληψη περί προόδου και συντήρησης. Όλα αυτά που έχουμε κάνει στο gov.gr είναι δεξιά, κεντρώα ή αριστερά; Τίποτε από όλα αυτά. Είναι σωστά και προοδευτικά. Αυτά τα πολιτικά διλήμματα θα μας συνοδεύσουν έως τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας, το 2023. Η ΝΔ είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και την παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Από την διατύπωση του πρωθυπουργού γίνεται εμφανές ότι μετά το τέλος του αφηγήματος της αυτοδυναμίας και πριν από τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Εντύπωση παράλληλα έκανε ότι για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο λεξιλόγιο του και την λέξη «προοδευτικό» την οποία μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλωστε εκείνος που εδώ και πολύ καιρό κάνει λόγο για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας και για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Στις αναλύσεις που έγιναν ωστόσο στην κυβέρνηση, σχετικά με τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών, οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέληξαν ότι τα ποσοστά της Μαρίν Λεπέν έχουν να κάνουν με την προβληματική πολιτική που ακολούθησε ο Γάλλος πρόεδρος τα τελευταία χρόνια αλλά και με την δυσαρέσκεια που υπάρχει στους πολίτες από την στάση της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων.

Παράλληλα κατέληξαν ότι η ακρίβεια και τα σοβαρά προβλήματα στην ενέργεια αφήνουν έντονα το στίγμα τους σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Έτσι, αποφασίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιχειρήσει να φέρει σε πρώτο πλάνο τη στήριξη των πολιτών που πλήττονται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, με όχημα τις προσυνεδριακές διαδικασίες της ΝΔ.

Σήμερα πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, σε ειδική εκδήλωση στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων να ανακοινώνει την επανεκκίνηση των ερευνών για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τόξο νοτίως της Κρήτης, σε Κυπαρισσιακό κόλπο και στο Ιόνιο πέλαγος.

Με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση θέλει να διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι αναζητά διέξοδο στην ενεργειακή κρίση και αυτή μπορεί να έρθει μόνο με την αξιοποίηση των ελληνικών ενεργειακών πόρων. Μόνο που οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν θα δώσουν άμεσα ανάσα στις τσέπες των Ελλήνων πολιτών αφού στην πραγματικότητα θα βάλουν τις βάσεις για ένα μακροχρόνιο σχέδιο, το οποίο όπως λένε, θα μπορεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση κάνοντας παράλληλα και εξαγωγές.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να επιθυμεί να διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης ώστε τα πρώτα γεωτρύπανα να πιάσουν δουλειά το 2025 και οι πρώτες εξορύξεις να γίνουν το 2027.

ΠΗΓΗtopontiki.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...