Παρακολουθήσεις: Απορρίφθηκε στην Εξεταστική η πρόταση της αντιπολίτευσης για άρση του απορρήτου

Σε εξέλιξη ειναι η συνεδρίαση της Εξεταστικής επιτροπής ενώ ήδη συμπληρώθηκαν τρεις ώρες κατάθεσης για τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ στο διάστημα 2012-2015, Θεόδωρο Δραβίλλα. Θα ακολουθήσει ο Γιάννης Ρουμπάτης, επικεφαλής της ΕΥΠ, στο διάστημα 2015-2019.

Η καθυστέρηση στις καταθέσεις οφείλεται στην παρατεταμένη συζήτηση για το διαδικαστικό καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, επανέλαβαν το αίτημά τους για άρση του απορρήτου «για να χυθεί άπλετο φως» προτείνοντας μάλιστα να ζητηθεί γνωμοδότηση απο την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Ωστόσο η πλειοψηφία της ΝΔ απέρριψε το σχετικό αίτημα.

Την ίδια ώρα στην Ολομέλεια συζητείται η κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ακεραιότητα στην λειτουργία της ΕΥΠ, που περιλαμβάνει την γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το διορισμό διοικητή στην ΕΥΠ και την υπογραφή ενός δεύτερου εισαγγελέα για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψηφίζει την κύρωση της ΠΝΠ, θεωρώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία της ΕΥΠ.

Όπως είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής της ΝΔ, Αθ. Δαβάκης, η λήψη της γνώμης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, διευρύνει την κοινοβουλευτική εποπτεία της ΕΥΠ ενώ η επαναφορά της υποχρέωση της έγκρισης και από δεύτερο εξωτερικό εισαγγελέα, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών κάθε αιτήματος της ΕΥΠ για άρση του απορρήτου ενός προσώπου «καλύπτει το κενό που προκάλεσε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, με την τότε τροποποίηση της διαδικασίας έκδοσης των διατάξεων άρσης του απορρήτου, την αφαίρεση του δεύτερου εισαγγελέα».

Ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζης μίλησε για «προσχηματική νομοθετική πρωτοβουλία ενταγμένη στην προπαγάνδα Μητσοτάκη του δεύτερου». Ο κ. Σπίρτζης ζήτησε -μεταξύ άλλων- «την άμεση νομοθετική κατάργηση των παράνομων λογισμικών» και, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, αναρωτήθηκε: «Ποιος είναι τελικά αρμόδιος για την ΕΥΠ; Ο κ. Μητσοτάκης ο δεύτερος, εσείς, ή ο υφυπουργός που βάζετε στη θέση του κ. Δημητριάδη;

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Χ. Καστανίδης χαρακτήρισε «πολιτική απρέπεια και πολιτική προπέτεια τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί την υπόθεση των υποκλοπών. Όσο για το θέμα του απορρήτου, ο κ. Καστανίδης είπε ότι «δεν υπάρχει επίκληση του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατά τον νόμο του κράτους, δηλαδή κατά τον Κανονισμό της Βουλής. Καμία! Επί απορρήτου διαδικασίας δεν συγχωρείται επίκληση απορρήτου, διότι τότε καταργείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ».

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα μίλησε για «προσπάθεια συγκάλυψης» και για «απροκάλυπτη προσπάθεια» της κυβέρνησης «να συσκοτίσει την έρευνα με διάφορες μεθοδεύσεις». Για την ΠΝΠ, είπε ότι «καλλιεργεί αυταπάτες για τη δυνατότητα εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ και άλλων αντίστοιχων μηχανισμών του αστικού κράτους».

Να πάρει πίσω την ΠΝΠ και να φέρει ταχύτατα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΥΠ, κάλεσε την κυβέρνηση ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Α. Μυλωνάκης,

Η αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μ. Απατζίδη είπε ότι το «όλα στο φως» του κ. Μητσοτάκη μετατράπηκε σε ένα «ατελείωτο όλα στο σκοτάδι». Η κ. Απατζίδη είπε ότι πρέπει να ανατραπεί η «αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στο ευρωκοινοβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι οι καταγγελίες περί παρακολουθήσεων και χρήσης του λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα βρέθηκαν στο μεταξύ χθες στο επίκεντρο σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συνακροάσεων από την ΕΥΠ, καθώς και για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα (…) Σχεδόν όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία είναι παράνομη βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε.. Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι κατέχει παράνομο λογισμικό και ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν σε βάθος την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση παίρνει σχετικά μέτρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλοι αμφισβήτησαν τις δηλώσεις της κυβέρνησης και κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν δράση για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα. Μερικοί ομιλητές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση της δραστηριοποίησης των εταιρειών που αναπτύσσουν και εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικό ή παρέχουν σχετικές υπηρεσίες».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...