Πανικός Μητσοτάκη και άρωμα εκλογών… κόστους 40 ευρώ

Σε πανικόβλητες ασκήσεις εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, λόγω της ακρίβειας, επιδίδεται ο πρωθυπουργός καθώς, χθες αργά το βράδυ, ανακοίνωσε την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να δοθεί αύξηση στον κατώτατο μισθό από τη 1η Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, η αύξηση θα είναι στο επίπεδο του 6%, με τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται στα 703 ευρώ.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού ωστόσο δεν ορθώνει άμεσα ανάχωμα στο μαινόμενο κύμα της ακρίβειας από τη στιγμή που δεν συνδυάζεται με τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια. Η έναρξη ισχύος της αύξησης -σε πέντε μήνες- ενισχύει τα σενάρια για προσφυγή στην κάλπη μετά την αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Η πρωθυπουργική σπουδή αποσκοπεί και στον αποπροσανατολισμό από τις υπουργικές αλληλοδιαψεύσεις και τις αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. που πυροδοτεί το σύνολο των «επιτελικών» χειρισμών. Η γενική εκτίμηση είναι πως o Σκέρτσος έχασε τον έλεγχο του συντονισμού των δημόσιων δηλώσεων των κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώ αιχμές υπάρχουν και για την Ντόρα Μπακογιάννη, που τον τελευταίο μήνα αποτελεί τον σύνδεσμο κυβέρνησης – Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αναμένεται να συνεδριάσει τις προσεχείς ημέρες η Κ.Ο. προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να αμβλύνει τις ανησυχίες των μελών της. Αυτόματα, ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν είναι εφικτός ο περιορισμός της γενικευμένης νευρικότητας μετά τα νέα εκλογικά σενάρια που πυροδοτούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Αναδίπλωση Γεωργιάδη

Χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάστηκε, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχτηκε από το Μαξίμου, να ευθυγραμμιστεί με τον Χρ. Σταϊκούρα στο ζήτημα της μη μείωσης του ΦΠΑ. Ο υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται πλέον ότι «έχει δίκιο» ο υπουργός Οικονομικών που κλείνει το παράθυρο της μείωσης του ΦΠΑ ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης είχε καλλιεργήσει σχετικές προσδοκίες.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να βάλει τέλος στην πολυγλωσσία για την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ από την προσεχή Δευτέρα στους ανεμβολίαστους εξηντάρηδες. Ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι δεν τίθεται θέματα παράτασης στην εφαρμογή του μέτρου ενώ ο Στ. Πέτσας είχε σημειώσει ότι θα επανεξεταστεί ο χρονικός ορίζοντας του προστίμου. Πλέον η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις αντιδράσεις των ανεμβολίαστων ηλικιωμένων που διατηρούν σφιχτούς δεσμούς με τη συντηρητική παράταξη.

Αντιπολιτευόμενοι γαλάζιοι βουλευτές

Επιπλέον στον κυβερνητικό φακό τέθηκαν τα βέλη του Δ. Καιρίδη κατά της απόφασης που δίνει το δικαίωμα στις ιδιωτικές κλινικές να επιλέγουν ποιους ασθενείς με κορωνοϊό θα νοσηλεύουν.

Τέλος, καθημερινά είναι τα διαδικτυακά βέλη του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου προς το Μαξίμου. “Η ακρίβεια εκτός ελέγχου. Σκληρή πραγματικότητα σε μια χώρα όπου επτά στους δέκα μόλις τα φέρνουν βόλτα” έγραψε στο twitter.

Αυγενάκης σε ρόλο δικηγόρου των ΠΑΕ

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η επιμονή του κ. Αυγενάκη να εμφανίζεται ως συνήγορος υπεράσπισης των ιδιοκτητών μεγάλων ΠΑΕ -που τυγχάνει να είναι ιδιοκτήτες και ΜΜΕ. «Το μέχρι 1.000 άτομα το θεώρησα λάθος ως μέτρο, διότι θα μπορούσε να πάει σε πρώτη φάση στους έχοντες διαρκείας» είπε χθες ο υφυπουργός αθλητισμού στοχοποιώντας ξανά την επιτροπή των ειδικών για την παράταση του πλαφόν στις εξέδρες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ