Πανικός και ηττοπάθεια στο Μαξίμου

Τα νέα πολιτικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη δημόσια σφαίρα, σε συνδυασμό με τα ποιοτικά ευρήματα των μετρήσεων που δείχνουν ότι η φθορά της κυβέρνησης είναι σοβαρή και προϊούσα, οδηγούν το Μαξίμου σε αναπροσαρμογή στόχων και στρατηγικής.

Έτσι, ο πήχυς πλέον πέφτει και ο μοναδικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κόψει η ΝΔ πρώτη το εκλογικό νήμα. Πέραν τούτου, ουδέν…

Εξάλλου, εδώ και καιρό, όποιος ακούει είτε τον πρωθυπουργό είτε κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν στον σκληρό πρωθυπουργικό πυρήνα, διαπιστώνει με μία μόλις ματιά ότι όλοι τους μιλούν με πολύ λιγότερη βεβαιότητα και κατηγορηματικότητα για τις πολιτικές εξελίξεις. Έως πριν λίγο καιρό, δηλαδή, ενόσω η κυβέρνηση απολάμβανε το… φαινόμενο «Τεφάλ» (ότι, δηλαδή, δεν «κόλλαγε» τίποτα στο Μαξίμου και δεν υπήρχε μόνιμο πολιτικό κόστος…) ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν εξαιρετικά βέβαιος όχι απλώς για τη νίκη του στις επόμενες εκλογές, αλλά για την ανανέωση της αυτοδύναμης εντολής του από τους πολίτες.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, είχε σπεύσει να «προαναγγείλει», ουσιαστικά, τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών, ταυτίζοντάς τες με την επίτευξη αυτοδυναμίας, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ακόμη και για αλαζονεία.

Αλλάζουν οι στόχοι

Ωστόσο, όπως κατέστη χθες σαφές σε εκδήλωση του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει αποδεχθεί το σενάριο να μην είναι αυτοδύναμος ούτε με επαναληπτικές εκλογές. Άλλωστε, όσα είπε για τις πολιτικές εξελίξεις έβγαλαν ειδήσεις, αφού για πρώτη φορά με τόσο κατηγορηματικό τρόπο, ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύθηκε μόνο για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και για τη μη αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Έχω μάθει να πορεύομαι με κανόνες, τον αλλάξαμε γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και αυτό θα αποδειχτεί», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι με την απλή αναλογική δεν είναι πιθανές και βιώσιμες οι κυβερνητικές συμμαχίες που διαμορφώνει η κάλπη. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη και προειδοποίησε ότι οι διπλές εκλογές σημαίνουν αστάθεια για δύο με δυόμιση μήνες.

«Ανοιχτή» η συνεργασία

Μάλιστα, για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να συζητάει για ένα θέμα που ουδέποτε στο παρελθόν δεχόταν να κουβεντιάσει: το σενάριο να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με άλλο πολιτικό κόμμα, ακόμη και μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. «Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας με νόημα: Ο λαός θα μας υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή περισσότερα».

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...