Ο Τσίπρας, ο Ευθυμίου και το «νεκρό ΠΑΣΟΚ»

Του Γιώργου Λακόπουλου

Ο Πέτρος Ευθυμίου ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών με επάρκεια δημόσιας παρουσίας, συγκροτημένο λόγο και αναλυτική σκέψη- έστω και ενίοτε με την αλαζονεία που υποκρύπτουν συχνά οι προικισμένοι άνθρωποι.

Προερχόμενος από τη Γενιά του Πολυτεχνείου σταδιοδρόμησε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη δημοσιογραφία.

Είχε διαπεραστική παρέμβαση στην πολιτική, παρότι μερικές φορές παράβλεπε τα συμφραζόμενα της δικής του πολιτικής παρουσίας.

«Κι’ αυτός κολλητός δεν είναι;» είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου , όταν προσπάθησε να του τη βγει από το «Βήμα» με το άρθρο «Η κοινωνία των κολλητών».

Εννοούσε κολλητός του Λαλιώτη. Με τον οποίο είχε στενή σχέση, αν και ποτέ δεν κατάλαβε κανείς ποιος από τους δυο ήταν ο μέντορας του άλλου. Με τον «σταθερό Πέτρο να προηγείται στις εκτιμήσεις.

Εν πάση περιπτώσει ο Ευθυμίου αποχώρησε από την ενεργό πολιτική με τη φουρνιά που συνειδητοποίησε ότι ο Γ. Παπανδρέου ενταφίασε το ΠΑΣΟΚ και ο Βενιζέλος απλώς έβαλε την ταφόπλακα..

Έκτοτε πλην της συμμετοχής του σε ένα «θινκ τανκ» εμφανίζεται σπανίως στο προσκήνιο.

Αυτή τη φορά το έκανε -στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»-με μάλλον ατυχή τρόπο.

Δικαιούται προφανώς να μην αντιλαμβάνεται την αυτοδυναμία της δημόσιας παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα και τον δεσπόζοντα ρόλο του στη Δημοκρατική Παράταξη. Αν πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη Δημοκρατική Παράταξη ή όλα έχουν γίνει ίσιωμα.

Δεν πρωτοτυπεί επίσης όταν λέει ότι ο Τσίπρας προσπαθεί να κοπιάρει τον Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε όταν επικρίνει της εμφάνιση του στη ΔΕΘ. Παρότι η παρομοίωση με τον Ζαχαράτο, που παριστάνει επί σκηνής στην Κάλλας, μάλλον αποκαλύπτει ενδεχόμενες συναναστροφές του- του Ευθυμίου- με πρόσωπα χαμηλών κριτηρίων.

Για όλα αυτά υπάρχει κατανόηση. Άλλωστε γίνεται συχνά σχετική συζήτηση και ο καθένας έχει τις κρίσεις του.

Συνεπώς μπορεί ακόμη και να γράφει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιμείται το ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι το ΠΑΣΟΚ. Αλλά εκείνο το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, που ήταν ήδη πολιτικά νεκρό, ακόμα και όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση«.

Απλώς δεν αρκεί. Πότε ακριβώς «νεκρώθηκε» το ΠΑΣΟΚ , ποιοι το «νέκρωσαν» και ποιοι ακριβώς ανήκουν στο «νεκρό» ΠΑΣΟΚ , -με όποιο κόμμα και αν στοιχίζονται σήμερα- είναι μεγάλη συζήτηση.

Ειδικά αν συμπεριλάβουμε και αυτούς που βρίσκονται στον… Μητσοτάκη. Αυτοί άραγε είναι το «ζωντανό ΠΑΣΟΚ»;

Ή αν συνυπολογίσουμε την εξέλιξη του μιντιακού τοπίου και σήμερα «εκεί που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια».

Όλα αυτά είναι συζητήσιμα. Εκεί που ο πρώην υπουργός φαλτσάρισε ήταν όταν υπενθύμισε -με υποκρυπτόμενο αυτοθαυμασμό- μια παλιά ατάκα του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι κάτι σαν να είχε νικήσει το 1996 ο Άκης Τσοχατζόπουλος».

Εκτός από αδικία και απρέπεια για πολύ κόσμο που στηρίζει τα τελευταία χρόνια τον Τσίπρα , είναι ως μονομερές και ανιστόρητο.

Ο Τσοχατζόπουλος προτού συγχωρεθεί, ξόφλησε τους λογαριασμούς του με τη Δικαιοσύνη ,με την κοινωνία, και την πολιτική. Πλήρωσε. Οπότε ας τον αφήσουμε στην ησυχία του Α Νεκροταφείου.

Αλλά όποιος θέλει να ανατρέξει σε αυτόν πρέπει να θυμάται τη μεγάλη εικόνα επί των ημερών του.

Σε ποια περίοδο και τίνος υπουργός ήταν για όσα καταδικάσθηκε; Ποιοι άλλοι πήγαν στους ανακριτές και στο Κορυδαλλό; Ποιοι πρωταγωνίστησαν στα μεγάλα σκάνδαλα, τις κομπίνες και στα κόλπα βίαιης αναδιανομής του πλούτου, όπως το Χρηματιστήριο;

Ποιοι ρήμαξαν το κρατικό, το κοινοτικό και το τραπεζικό χρήμα; Όλοι του Τσοχατζόπουλου- και σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ- ήταν;

Ειδικά σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ να μην ξεχνάει ποιοι το αλλοίωσαν, ποιοι το καταχρέωσαν και ποιοι το υπεταξαν στο ΔΝΤ, ή εγκατέλειψαν τις παρακαταθήκες του.

Ποιοι πήγαν στο «Πεντελικό’ να «τελειώσουν» τον Ανδρέα Παπανδρέου- και να περάσει στην ιστορία ως υπόδικος.

Ποιοι έβαλαν από την πίσω πόρτα τη διαπλοκή και τους «νταβατζήδες» στις εσωτερικές του, κομματικές και κυβερνητικές, διεργασίες; Ο Τσοχατζόπουλος ;

Ας μην πούμε κι άλλα- για ποιος έκανε το ΠΑΣΟΚ νεκρό και σε κάθε περίπτωση: οι πεθαμένοι με τους πεθαμένους…

Για τους ζωντανούς ας ξανασκεφτεί ο Πέτρος τι ακριβώς λέει όταν προσπαθεί να τους κατηγοριοποιήσει αρνητικά, επειδή έδωσαν στον Τσίπρα 36% και 32% .

Ποιοι ήταν αυτοί άραγε; Νομίζει ότι ανήκουν στην «Αριστερά» και τον ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως μερικά εκατομμύρια πολίτες είναι το «νεκρό ΠΑΣΟΚ»;

Τους μέμφεται σκαιά- αυτό κάνει- επειδή ψήφισαν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και τον ακολουθούν ακόμη, ως φορέα συνέχειας της Δημοκρατικής Παράταξης, κεντρικό αντίπαλο της Δεξιάς και εν δυνάμει επικεφαλής Προοδευτικής Κυβέρνησης. Όχι ως περφόρμερ, όπως υπαινίσσεται.

Βλέπει κανέναν άλλον;

Και μεταξύ μας: Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, δεν είναι κακό να κοπιάρουν οι σημερινοί πολιτικοί τον Παπανδρέου, ή τον Καραμανλή. Κάτι άλλους να φοβάται.-που ήταν συγκοινωνούντα δοχεία και μας τόκρυβαν.

Ως άνθρωπος βαθιάς κουλτούρας ο Πέτρος Ευθυμίου δεν μπορεί να μην ξέρει ότι είναι ύβρις να προσβάλουν τις επιλογές των ανθρώπων που μένουν στις ιδέες τους και τιμούν την πολιτική ιστορία τους, όσοι έχουν κάνει την επιλογή «πούσαι νιότη που μούλεγες πως θα γινόμουν άλλος».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....