Ο Τσίπρας δηλώνει «έτοιμος» για εκλογές αλλά δεν τις ζητά

Της Νικόλ Λειβαδάρη

Eτοιμος για εκλογές, αλλά χωρίς να τις ζητήσει, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την ΔΕΘ, προτάσσοντας για μια ακόμη φορά τον στόχο της προοδευτικής διακυβέρνησης και επιμένοντας ότι η απλή αναλογική διαμορφώνει ευκαιρία κυβερνητικής εναλλακτικής δημιουργώντας μάλιστα «παγίδα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αυτό που θα κρίνει την επόμενη μέρα των εκλογών είναι το αποτέλεσμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται τις εκλογές ζητώντας νίκη για σχηματισμό κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης λέει “μην τους δίνετε και μεγάλη σημασία γιατί θα υπάρξουν και επόμενες”. Αυτό είναι παγίδα και για τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις επί τη βάση καθαρών θέσεων».

Ως προς το πώς θα επιτευχθεί η προοδευτική διακυβέρνηση, από την στιγμή που το ΚΙΝΑΛ επιμένει πάντα στην αυτόνομη πορεία και το ΚΚΕ λέει «όχι», απάντησε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις. Και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Ειδικά, δε, για το ΚΙΝΑΛ και τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις που έχουν η Φώφη Γεννηματά και ο Ανδρέας Λοβέρδος ο Αλέξης Τσίπρας είπε «δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές διαδικασίες ενός άλλου κόμματος ή να τον διεμβολίσω, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης» και προσέθεσε: «Από εκεί και μετά μεγαλύτερη σημασία από τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές. Άρα ο πολίτης πρέπει να εστιάζει στο πολιτικό διακύβευμα».

«Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών», είπε επίσης, επιχειρώντας να αναστρέψει το εκλογικό δίλημμα Μητσοτάκη («αυτοδυναμία ή χάος»), «είναι εάν θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες ».

Στο δε ερώτημα γιατί ο ίδιος δεν ζητά εκλογές, απάντησε: «Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά, ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την δέσμευσή του ότι σε μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν και προσωπικότητες εκτός κόμματος, που έχουν αναδειχθεί μέσα από την κοινωνία, προσθέτοντας ωστόσο πως τα νέα πρόσωπα «δεν θα έρθουν για να εκδιώξουν τα παλιά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε επίσης εμμέσως τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι «υπάρχει μια πάγια υπεκτίμηση» του κόμματός τους στις μετρήσεις σε σχέση με αυτή που αποτυπώνεται στην κάλπη, ενώ έδωσε απαντήσεις και στην κριτική για την κοστολόγηση του προγράμματος που παρουσίασε το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο.

Είπε ότι «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένες μία προς μία», εκτίμησε ότι φθάνουν στα 1,8 δις, τόνισε πως τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η διαγραφή του χρέους είναι άπαξ και υπολοιγίζονται στο 1,7 δισ., ενώ και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι έκτακτο μέτρο και θα πρέπει να ισχύσει όσο διαρκεί το κύμα της ακρίβειας.

Για μια ακόμη φορά επίσης απευθύνθηκε στην μεσαία τάξη και είπε πως η επιβάρυνσή της δεν ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά «εθνική ανάγκη προκειμένου να βγούμε από τα Μνημόνια».

ΠΗΓΗtvxs.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ