Ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει σελίδα: Ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει πλέον το σκληρό ροκ

Ο Αλέξης Τσίπρας, επιλέγει, πλέον, το σκληρό ροκ. Από την 85η ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πετάει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας αλλαγή πολιτικής και συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης «για την έξοδο της χώρας από τη καταστροφή». Σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιάσει το κυβερνητικό προγράμμα του ΣΥΡΙΖΑ για μια «Δίκαιη Κοινωνική Συμφωνία».

Οπως μεταδίδει το newscenter.gr πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει επιλέξει ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο μια τελείως διαφορετική εμφάνιση από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και στην εικόνα και στις προτάσεις. Είναι αποφασισμένος «να μη επιμένει στη αντιπροσφορά», όπως, μας τονίζει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος παράγοντας του κόμματος αλλά στην εμφανή σε πολιτικό, επίπεδο διαφοροποίηση του, από τον πρωθυπουργό. Ακόμη και στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, «δεν πρόκειται να αφήσει καμία ερώτηση αναπάντητη, από οπουδήποτε και αν προέρχεται», σημείωνε με δηκτικό τρόπο στενός του συνεργάτης.

Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

Οι τελευταίες πινελιές για την ομιλία του στο Βελλίδειο και κυρίως τη συνέντευξη Τύπου, θα τεθούν, σήμερα το πρωί και συγκεκριμένα στις 10.30 πμ, που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους κορυφαίους πρώην υπουργούς του κόμματος τις δικές τους εισηγήσεις. Μέχρι να πραγματοποιηθεί η σημερινή σύσκεψη, συνεδρίασαν ξεχωριστά όλα τα τμήματα του κόμματος με τη συμμετοχή όλων των υπευθύνων τομεαρχών, στις οποίες παρευρισκόταν και ο Αλέξης Τσίπρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόγραμμα αυτό φέρει σε πολλά σημεία την σφραγίδα της αγοράς, καθώς στο σχηματισμό του ενσωματώθηκαν μία σειρά από προτάσεις ανθρώπων που συμμετέχουν ενεργά σε επιμελητήρια.

Το σκληρό ροκ

Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε τη φλόγα που άναψε το φυτίλι, για να αλλάξει πολιτική τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεχόταν πολλές εισηγήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, προς αυτή τη κατεύθυνση. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του είχαν εισηγηθεί ακόμη και τη κατάθεση αιτήματος προς το πρωθυπουργό, πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Στη παρουσία του στη ΔΕΘ, αυτό αποτελεί ένα ερωτηματικό αλλά όπως σημειώνουν και υψηλόβαθμοι παράγοντες, ο «πρόεδρος θα σηκώσει το γάντι και όχι το όπλο από τη φαρέτρα».

Ο ίδιος, μάλιστα, εκτιμά πως η χώρα εισέρχεται, πλέον, σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Η περίοδος του βαλς, δίνει τη θέσης της στο σκληρό ροκ. Η αντιπαράθεση θα είναι «δεξιά εναντίον προοδευτικής παράταξης». Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του, στο Βελλίδειο αλλά και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου θα εδράζεται σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο.

Οι θεσμικοί αλλαγές και οι προτάσεις

Η έμφαση απέναντι στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα είναι η « Νέα Κοινωνική Συμφωνία», με το λαό. Ασφάλεια, Εργασία, Παιδεία, Υγεία, είναι οι βασικοί πυλώνες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Με πρόταγμα τη κατάργηση βασικών νομοσχεδίων της κυβέρνησης, όπως το ασφαλιστικό, της παιδείας, της υγείας. Αποδόμηση της κυβέρνησης και καταγγελία της «παρέας που μοιράζεται το δημόσιο χρήμα», με ταυτόχρονη κατάθεση προτάσεων για την έξοδο από τη κοινωνική, οικονομική και,πολιτική κρίση».

Ειδικότερα για τις επερχόμενες αυξήσεις:

-Πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους, με ιδιαίτερη έμφαση στους ενεργοβόρους τομείς.
– Αναστολή φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
– Πάγωμα ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
– Αναστολή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
– Σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη.
– Επέκταση των επιδομάτων που υπάρχουν σήμερα για την ενίσχυση των πλέον ευάλωτων μπροστά στο κύμα αυξήσεων.

Εργασιακά:

– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ταυτόχρονα με ένα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας και ενίσχυσης της εργασίας. «Τέλος στα 10 ώρα. Τα ρεπό θα πληρώνονται».

– Πιλοτικό προγράμμα για τη πενθήμερη εργασία, με πλήρη μισθό και κανονική άδεια εργασίας.

Σημειωτέον πως έχει ήδη βάλει στην κορυφή της ατζέντας, μεταξύ άλλων, να φέρει έναν νέο πτωχευτικό, μια γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που εκτοξεύθηκε στην πανδημία, ένα νέο ΕΣΥ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...