Ο Πούτιν απαντά στη Μέρκελ: «Ίσως θα έπρεπε να έχουμε εισβάλει νωρίτερα»

«Ίσως θα έπρεπε να έχουμε εισβάλει νωρίτερα» είπε σχολιάζοντας τις πρόσφατες παραδοχές από πλευράς της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας…Την απογοήτευσή του για τις πρόσφατες δηλώσεις της πρώην καγκελαρίου εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στο Κιργιστάν, σημειώνοντας ότι η Μόσχα ίσως θα έπρεπε να… έχει ξεκινήσει νωρίτερα την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Πριν από μερικές ημέρες η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η πολιτική της απέναντι στη Ρωσία απέτυχε, ενώ προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα αποκαλύπτοντας ότι οι συμφωνίες του Μινσκ έγιναν για να κερδίσει χρόνο η Ουκρανία και προσθέτοντας ότι κανένας δεν επρόκειτο να τις τηρήσει. 
Μιλώντας στην Die Zeit η πρώην καγκελάριος σημείωσε ακόμη ότι «έπρεπε να είχαμε αντιδράσει πιο γρήγορα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα», αλλά επισήμανε ότι δεν λυπάται για την κατασκευή του Nord Stream 2, απορρίπτοντας την κριτική για την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας της από τη Ρωσία.


Σήμερα ήρθε και η απάντηση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος δήλωσε από το Κιργιστάν ότι η παραδοχή της Άνγκελα Μέρκελ σημαίνει ότι η χώρα του έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα την εισβολή στην Ουκρανία. 
«Απ’ ότι φαίνεται αργήσαμε με την Ουκρανία, όλα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει νωρίτερα. Απλά ελπίζαμε ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο του Μινσκ» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση είναι στο σημείο μηδέν.


«Μετά από τις δηλώσεις της Μέρκελ, όμως, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο πώς να διαπραγματευτούμε, με ποιον και με ποιες εγγυήσεις» σημείωσε με νόημα.
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του θα πρέπει στο μέλλον να καταλήξει σε συμφωνίες για την Ουκρανία, για να προειδοποιήσει ότι η Μόσχα νιώθει προδομένη από την κατάρρευση των συμφωνιών του Μινσκ. 


Τόνισε, εξάλλου, ότι η Γερμανία και η Γαλλία – που μεσολάβησαν για συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ μεταξύ της Ουκρανίας και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το 2014 και το 2015 – πρόδωσαν τη Ρωσία και τώρα χορηγούν όπλα στην Ουκρανία.


Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα τολμήσει να επιτεθεί στη Ρωσία με πυρηνικά όπλα θα εξαφανιστεί από προσώπου γης, αλλά υπογράμμισε ότι η Μόσχα δεν έχει εντολή να εξαπολύσει ένα πρώτο προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, σε αντίθεση με ΗΠΑ, αλλά ότι τα ρωσικά προηγμένα υπερηχητικά όπλα θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να απαντήσει σθεναρά αν δεχτεί ποτέ επίθεση.


Τέλος, επισήμανε ότι Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες ανταλλαγές κρατουμένων στο μέλλον.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ