Ο πληθωρισμός καλπάζει και η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά παγωμένους τους μισθούς

«Το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89».

«Χθες ανακοινώθηκαν τα νέα αρνητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Έχουμε 8% πάνω σε βασικά τρόφιμα, 79% πάνω στο ρεύμα μέσα σε ένα χρόνο», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη με κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010». Πρόσθεσε δε ότι «σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, όσοι εργαζόμενοι είναι στο βασικό μισθό έχασαν ήδη το Γενάρη το 14% της αγοραστικής τους δύναμης λόγω πληθωρισμού ενώ με βάση το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα».

«Η επέκταση του προϋπολογισμού που έσπευσε να κάνει η κυβέρνηση, έρχεται απλά να δείξει ότι διαρκώς τρέχει πίσω από τις εξελίξεις», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Στις αρχές της εβδομάδας άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι εδώ και καιρό τα στελέχη της ΝΔ έλεγαν ψέματα όταν υποστήριζαν ότι το φυσικό αέριο εξακολουθούσε να είναι πιο φτηνό από το λιγνίτη», ανέφερε. «Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι προχώρησε σε μια βίαιη απολιγνιτοποίηση, αφήνοντας ενεργειακά γυμνή τη χώρα», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος και εξήγησε: «αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει αποθέματα λιγνίτη για πάνω από ενάμισι με δύο μήνες». «Με ευθύνη της κυβέρνησης, άλλωστε, η χώρα αγοράζει σήμερα το ρωσικό φυσικό αέριο 30% ακριβότερα σε σχέση με τη Βουλγαρία», σχολίασε. Τόνισε δε ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, προχώρησε στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ». «Αντίθετα σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, έβαλαν πλαφόν στις τιμές του ρεύματος», συμπλήρωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Δήλωσε επίσης ότι «ακόμα και σήμερα, η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη των εταιρειών ενέργειας, όπως τα αποκαλεί η ίδια η Κομισιόν». «Αν κάποιος στη χώρα μας συγκρίνει την τιμή παραγωγής με την τιμή χονδρικής της μεγαβατώρας στο ρεύμα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά. Μια διαφορά που το τελευταίο εφτάμηνο δείχνει κερδοφορία των εταιρειών η οποία αγγίζει το 1,5 δισ.», υπογράμμισε. «Ήδη η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν φορολογήσει αυτά τα κέρδη και επιστρέφουν αυτά τα χρήματα στην κοινωνία», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τη θύελλα αντιδράσεων που προέκυψε μετά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή και την παρέμβαση μέλους του Τάγματος Αζόφ, τόνισε: «δυστυχώς εδώ μιλάμε για ξέπλυμα νεοναζί μέσα στη Βουλή, γιατί το Τάγμα Αζόφ είναι νεοναζί». «Πρόκειται για ένα τεράστιο θεσμικό ατόπημα της κυβέρνησης και πρέπει να διευκρινιστεί αν τη συνεννόηση για την ομιλία του κ. Ζελένσκι την έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών ή ήταν άλλο ένα προσωπικό φιάσκο του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Δυστυχώς πάντως οι παρεμβάσεις Ζελένσκι στο ελληνικό και το κυπριακό κοινοβούλιο έβγαλαν μόνο αρνητικές ειδήσεις. Μιλώντας στην Κύπρο, ο κ. Ζελένσκι δεν είπε μισή κουβέντα για την τουρκική εισβολή και κατοχή», σημείωσε. «Από την πλευρά μας, από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Τέλος, αναφερθείς στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε ότι «κεντρικό διακύβευμα είναι η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τη νίκη στις εκλογές και την πολιτική αλλαγή». «Οι κύριες αιχμές για μια επόμενη προοδευτική κυβέρνηση είναι η ρύθμιση –με διαγραφή ενός μέρους- του πανδημικού χρέους, για να μείνουν ανοιχτές χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, η ενίσχυση της εργασίας με την απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα του ΕΣΥ, αλλά και η εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...