Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα είναι απολογούμενοι

Πολιτικό γεγονός έχει δημιουργήσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή που θα ελέγξει τις λίστες Πέτσα, την περίπτωση της Opinion Poll και το 1 εκατομμύριο στην Enterprise Greece. Στην Κουμουνδούρου αισθάνονται ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι με τα αποτελέσματα που παράγει η πρωτοβουλία τους, υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως τη στήριξή της από το σύνολο της αντιπολίτευσης και κάνοντας λόγο για “πρωτοφανή σύμπνοια” κατά της κυβέρνησης και των πρακτικών χειραγώγησης του Τύπου.

Όπως τονίζουν κομματικές πηγές, η ικανοποίηση εδράζεται στο ότι βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης ένα θέμα το οποίο, αν και η κοινωνία βοά, ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει: η πρωτοφανής χειραγώγηση και φίμωση του Τύπου, που θυμίζει αυταρχικά καθεστώτα και κυβερνήσεις τύπου  Όρμπαν και Κουρτς. Την ίδια στιγμή, εκτός από την πρωτοφανή σύμπλευση, παρά τις διαφορές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φαίνεται να διαμορφώνεται ένα μέτωπο κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του Κ. Μητσοτάκη. Κάτι που διαπιστώνεται στην κάθε πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που διευρύνει τη βάση πολιτικών συγκλίσεων της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, καλούν τον Κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από διαρροές.  Όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Ν.Δ., η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει από τη στιγμή που θα συγκεντρώσει περισσότερες από τις απαιτούμενες 120 ψήφους, αφού στηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Έτσι, με βάση το άρθρο 68 παρ. 2 του συντάγματος, θα αποτελέσει το αντικείμενο Εξεταστικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί αμέσως μετά από τη σχετική ψηφοφορία.

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τη Ν.Δ.

Η εκτίμηση του επιτελείου του Αλ. Τσίπρα είναι πως ο αρχικός αιφνιδιασμός και η αγωνία της νέας πολιτικής απομόνωσης έχουν δώσει τη θέση τους στον φόβο για το περιεχόμενο της Εξεταστικής Επιτροπής. Την οποία, επισημαίνουν με νόημα, θα μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν, αφού θα συνεδριάζει δημόσια και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Μάλιστα, βλέπουν προσπάθεια του Κ. Μητσοτάκη να μετατοπίσει τη συζήτηση αφενός στη διεύρυνση της υπό διερεύνηση περιόδου μέχρι το 2015 και γενικά στις δημοσκοπήσεις για τρεις λόγους.https://16186afc23abd68b3f4c223b526cedac.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Πρώτον, για να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση από τις λίστες Πέτσα και τον οικονομικό εκβιασμό των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας και δραματικής συρρίκνωσης των διαφημιστικών τους εσόδων. Εξάλλου, τα 42 και πλέον εκατ. ευρώ δόθηκαν στα μέσα χωρίς κανένα κριτήριο. Ούτε εργαζομένων, ούτε τηλεθέασης / αναγνωσιμότητας / ακροαματικότητας και με αδιαφανή τρόπο.  Όπως επισημαίνουν, ο Κουρτς στην Αυστρία παραιτήθηκε για μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ ήδη στη Βιέννη έχουν ξεκινήσει συλλήψεις. Μάλιστα, δεν αποκλείουν οι ευθύνες των υπουργών και στενότατων συνεργατών του πρωθυπουργού για τις λίστες Πέτσα να ξεπερνούν τις πολιτικές και φθάνουν τις ποινικές με τέτοια σπατάλη δημόσιου χρήματος. Ακόμα κάτι που θα κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση είναι για ποιον ακριβώς λόγο χρήματα του Δημοσίου δόθηκαν ακόμα σε περιθωριακά μέσα τα οποία πρωτοστατούσαν και το πράττουν μέχρι και σήμερα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και στους αρνητές της πανδημίας.

Δεύτερον, για να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει από τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο άρθρο 68 παρ. 2 του συντάγματος, για Εξεταστική της μειοψηφίας για την κυβερνητική πλειοψηφία σε ενεστώτα χρόνο. Επικοινωνιακή διαχείριση μέσω… βοσκοτοπιών και κατηγοριών που έχουν καταλήξει σε φιάσκο. “Γιατί θυμήθηκε τώρα το 2015; Υπήρχαν λίστες Πέτσα τότε;  Όχι” υπογραμμίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται δε ότι οι γαλάζιες διαρροές αφορούν θέματα που εξετάστηκαν στην Προανακριτική για τις τηλεοπτικές άδειες, που οδήγησε το κυβερνητικό αφήγημα σε ναυάγιο.

Τρίτον, για να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις εταιρείες δημοσκοπήσεων γενικά. Την ώρα που η πρότασή του είναι σαφής και αφορά την Opinion Poll, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγείρει θέμα εδώ και καιρό, κάνοντας λόγο για παράλογες μετρήσεις. Μάλιστα, η Ν.Δ. είχε αρνηθεί να καλέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την εταιρεία, η οποία την ίδια ώρα εμφανίζεται να λαμβάνει υπέρογκα ποσά σε απευθείας αναθέσεις από φορείς του Δημοσίου. Μετά τις αποκαλύψεις, είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει και τη διερεύνηση για την εταιρεία Interview, όπου εμπλέκεται και ο κουμπάρος του  Άδ Γεωργιάδη.

Δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο ο Μητσοτάκης

Σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να αφήσει τις υπεκφυγές και να ξεκαθαρίσει τη θέση του: θα σεβαστεί το σύνταγμα ή θα προσπαθήσει να εκφυλίσει την ίδια την πρόθεση του νομοθέτη με κατάθεση παράλληλα άλλης πρότασης για δημιουργία και δεύτερης Εξεταστικής;

“Αν πράξει το δεύτερο, θα είναι απόλυτα προφανές ότι στόχος δεν θα είναι η χρονική διεύρυνση της υπό εξέτασης περιόδου, αλλά το να θολώσει τα νερά με έναν φτηνό αντιπερισπασμό μήπως και αποφύγει τον έλεγχο των δικών της πεπραγμένων” σημείωνε πηγή της Κουμουνδούρου.  Όπως εξηγούσε, η χρονική διεύρυνση της έρευνας στα θέματα που θέτει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχτεί, οπότε θα μπορεί να αποφασιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από την ίδια την Εξεταστική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί με ψήφους της μειοψηφίας και θα συγκροτηθεί άλλωστε με τους συσχετισμούς της Βουλής, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία μελών από βουλευτές της Ν.Δ.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο επιτελείο της Κουμουνδούρου, οι πρωταγωνιστές για το στήσιμο του πιο απολυταρχικού μιντιακού καθεστώτος που έχει γνωρίσει δυτική Δημοκρατία θα κληθούν να λογοδοτήσουν και να εξηγήσουν τις ανεξήγητες επιλογές τους για το ποιος θα πάρει δημόσιο χρήμα και πόσο, αλλά και για τους αποκλεισμούς μέσων σε πανελλαδική μετάδοση. “Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα είναι απολογούμενοι. Τους περιμένουμε” υπογράμμισε κορυφαίος παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...